K
kai-petri
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
czy ktos wie jaki byl sklad komisji ubieglorocznych? a moze ktos zna sklad tegoroczny
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A&O napisał:Pragnę zauważyć za IP to wcale nie jest ta sama osoba, bowiem u mnie w firmie tak jest zorganizowana sieć, że mimo iż pracuje w niej kilkadziesiąt osób mamy w niej jedno IP.
Po drugie wypowiedzi Blis w sposób zdecydowany podniosły poziom merytoryczny naszych dyskusji w dniu dzisiejszym, a jego uwagi i spostrzeżenia uważam za cenne, z czym na pewno pozostali użytkownicy się zgodzą.
A po wtóre drogi moderatorze, to Ty sam kierujesz złośliwości wobec użytkowników.
Proszę przemyśl decyzję o uprawnieniach użytkowników na forum.
emmma napisał:Pytanie z ksh - art. 137. W razie sprzeciwu komplementariusza - aby wykluczyć go z reprezentowania spółki pozostali uprawnieniu muszą zgłosić to żądanie do sądu, prawda?
A co jeśli nie wniósł sprzeciwu - nie wiem zaspał, zlekceważył, cokolwiek.
Skoro pozbawić reprezentacji można zmianą statutu albo poprzez prawomocne orzeczenie sądu, to w tym wypadku też będzie to możliwe tylko w ten drugi sposób? Uchwała o pozbawieniu jako taka bez sprzeciwu nie może wtedy stanowić podstawy wyłączenia komplementariusza z reprezentacji, prawda?
Dodatkowo bowiem sąd może potwierdzić ów ważny powód, prawda?
Niech ktoś mądry potwierdzi mi ten tok rozumowania, dobrze?
shinjitsu napisał:Ja rozumialem 137 ksh w nastepujacy sposob. Sprzeciw zeby byl skuteczny wymaga zgloszenia do protokolu na walnym lub w drodze pisemnej w formie z podpisami notarialnie poswiadczonymi w ciagu miesiaca od walnego. Jezeli wykluczony komplementariusz nie zlozy sprzeciwu to zostanie pozbawiony reprezentacji w drodze tej uchwaly co do ktorej nie zlozyl sprzeciwu.
Jezeli zlozy waznie sprzeciw to decyduje sad. Wydaje mi sie (ale to moja prywatna opinia) ze sformulowanie "wbrew jego sprzeciwowi" z 137 par 3 nie jest najszczesliwsze i ze lepsze byloby pewnie "ktory waznie sprzeciwil sie" lub cos podobnego.
Rambubu__ napisał:Co do art. 137 ksh, to mamy takie możliwości:
1. Albo komplementariuszowi "już na starcie" odbieramy prawo reprezentacji w statucie;
2. Albo zmieniamy statut, na zasadach w kodeksie określonych, o ile komplementariusz się nie sprzeciwi, przy czym jeżeli się nie sprzeciwi to nie ma znaczenia, czy miały miejsce "ważne powody" czy nie,
3. Jeżeli się sprzeciwi - to pozostaje orzeczenie sądu (który bada czy "ważne powody" zaistniały).
olis napisał:Witam wszystkich zakuwających. Ja mam z kolei pytanie dotyczące kosztów. Czy w apelacji karnej i cywilnej po wniosku o zmianę wyroku/ uchylenie formułuje wniosek o zasadzenie kosztów postępowania za obie obie inst według norm i kosztów zastępstwa odpowiednio w apelacji karnej i cywilnej.
hannokri napisał:sugeruję lekture II OSK 95/10 i z uwagi na skład, który orzekał w tym wyroku nie ma szans by rozważań tam ujętych nie wziąć za najtrafniejsze
(...)mogą zaistnieć sytuacje, w których z uwagi na brak legitymacji procesowej po stronie osoby wnoszącej podanie o wznowienie postępowania z powołaniem się na przesłankę z art. 145 § 1 pkt 4 k.p.a. możliwe będzie wydanie decyzji o odmowie wznowienia postępowania. Zbyt daleko idące jest w tym zakresie stwierdzenie Sądu I instancji, że stroną mogącą żądać wznowienia postępowania zakończonego ostateczną decyzją jest każdy, kto powołuje przesłankę wznowienia określoną w art. 145 § 1 pkt 4 k.p.a. W ocenie składu Naczelnego Sądu Administracyjnego orzekającego w niniejszej sprawie, w sytuacji, gdy z treści wniosku o wznowienie postępowania w sposób oczywisty i niebudzący żadnych wątpliwości wynika, że wnioskodawca nie ma przymiotu strony postępowania wznowieniowego, to zbędne jest przeprowadzanie przez organ postępowania rozpoznawczego i wyjaśnianie tej kwestii.
wniosek: organ nie ma wątpliwości - nie zjamuje się tym, ma budzące uzasadnienie wątpliwości - bada,