Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Janusz M. Chyba przesadzasz - ba nawet na pewno - z usuwaniem postów za łamanie zasad poprawnej polszczyzny. Skandal.

Ależ Janusz M.zbanował nawet parę dni temu jednego forumowicza za zwrócenie uwagi, że usuwanie postów zaczynających się od małej litery to też przesada. Jednak takie są fakty. Więc lepiej uważaj drogi "kielarku" ze swoimi uwagami :)
Jak myślicie? Ile ma lat i czym się zajmuje ( oprócz tego oto forum) Nasz Moderator?

Myślę, że to doradca podatkowy w wieku ok. 40-50 lat :)

Chyba trzeba wysłać jakieś oficjalne pismo do właściciela forum, bo to co wyprawia ten Pan moderator, uniemożliwiając normalną, rzeczową dyskusję, to rzeczywiście skandal.

Zaczynam obawiać się pisać cokolwiek na tym forum, bo czuję nad sobą bat moderatora, który usunie moje posty albo mnie zbanuje z powodu błędu ortograficznego lub cytatu za długiego o dwa zdania.

To jest naprawdę żenujące, że 3 tygodnie przed egzaminem, zamiast rozmawiać o konkretach musimy zajmować się moderatorem i to podczas, gdy nie dzieją się tu żadne skandaliczne wybryki, które wymagałyby jego interwencji.

Domagam się przywrócenia postów radcy30 jako pomocnych dla innych użytkowników forum, zgodnie z ragulaminem:

§14 Usuwania postów i tematów na forum dokonują administratorzy i moderatorzy. Użytkownik po upływie okresu przewidzianego w § 13 nie może usunąć swojej wypowiedzi. Każda umieszczona treść może bowiem stanowić pomoc lub wskazówkę dla innych. Co do zasady żądanie ich usunięcia będą ignorowane.

Ostatnia edycja:
Popieram. Jednocześnie zwracam uwagę, że przecinanie wątków uwagami Pana Moderatora odnośnie wielkości liter w postach lub długości cytatów narusza pierwszy punkt regulaminu mówiący do czego owo forum służy.
A więc nie służy ono do nauki ortografii i dobrego wychowania Moderatora.
Domagam się też przywrócenia użytkowników zbanowanych niezgodnie z zasadami forum, bo takie zabiegi też miały tu miejsce.
Pozdrawiam.

A w kwestii naszych spraw. Czy zastanawialiście się nad zagadnieniem robót budowlanych w kontekście zadania z cywila?

Czy ktoś wysłał zapytanie do MS w trybie dostępu do informacji publicznej o skład zespołu układającego pytania i zadnia na egzamin i skład tego zespołu w poprzednich latach ?

loyd30 napisał:
Czy ktoś wysłał zapytanie do MS w trybie dostępu do informacji publicznej o skład zespołu układającego pytania i zadnia na egzamin i skład tego zespołu w poprzednich latach ?

Ja. Telefonicznie mnie poinformowano, że informacja zostanie przekazana po 14 lipca br. :)

Ale mi nie chodzi o treść pytań i zadań tylko o skład komisji.

Czego się boją ?

Widzę że szanowny Moderator znów wkracza do akcji. Zgadzam się z wami iż środki podejmowane są nieadekwatne zachowań użytkowników, ale niestety chyba tyle co możemy to zmienić forum - ktoś ma jakieś propozycje ?
moja jest taka ***moderacja***
Regulamin forum:
§18a Umieszczanie w podpisach linków do innych stron oraz reklam wymaga zgody Administratora. W tym celu należy skontaktować się z nim za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW). Nie stosowanie się do tego wymogu będzie się wiązało z otrzymaniem ostrzeżenia, a w ostateczności zablokowaniem konta na forum.

Ja bym chętnie poznał treść zadań egzaminacyjnych już teraz w trybie dostępu do informacji publicznej :D

Czy to drukowanie prac odbywa się w czasie przewidzianym na egzamin czy już po jego zakończeniu ? Do jednej komisji jest przecież przyporządkowanych ok. 60 os zatem wydruk wszystkich prac to ok. 1-1,5 godz nie chciałbym po 5 godz. już stawać do drukowania z obawy że potem zabraknie czasu.

Czy wy zostawiacie komputery na sali czy zabieracie po każdym dniu egz. ze sobą ponoć w stolicy apl. adw. mają zostawić na sali?

Ma już skrypty (są super) ojciec odebrał przy okazji wizyty służbowej w stolicy - nawet więcej niż zamawiałem "bo synowi może się przyda"
polecam zatem proszenie rodziców o zakup materiałów do nauki dla was ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
loyd30 napisał:
Ale mi nie chodzi o treść pytań i zadań tylko o skład komisji. Czego się boją ?
Wydaje mi się, że w zeszłym roku była podana oficjalna informacja po egzaminie kto zasiadał w komisji układającej pytania. Skład komisji powinien być w tym roku tożsamy, chociaż są zmiany w poszczególnych K1. Ktoś bowiem zachorował, albo jego aplikant lub pracownik zdaje w tym roku egzamin.

Naprawdę to jest forum dla prawników i ich się nie przegada.
:). Więcej pokory. Co do poprawnej polszczyzny, to do 90% użytkowników nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Natomiast niektórzy, chyba złośliwie, nie przestrzegają zasad poprawnego pisania. Jest to niechlujstwo. Jedynym "lekarstwem" jest usuwanie ich postów.

Moi drodzy jaka jest wasza opinia prawna w takim stanie faktycznym jak ma miejsce na forum w zakresie moderacji mojego postu tj.

***moderacja***
Regulamin forum:
§18a Umieszczanie w podpisach linków do innych stron oraz reklam wymaga zgody Administratora.

Moim zdaniem dokonując wykładni językowej zgodnie z w/w punktem regulaminu niedozwolonym jest umieszczanie w podpisach postów linków lub reklam co oznacza iż brak jest ograniczeń w tym zakresie co do treści postu. W niniejszym stanie faktycznym moderacja nie znajduje podstaw w regulaminie bowiem doszło do usunięcia link do innego forum zamieszczony w treści postu, i stanowiący jego integralną część a nie zamieszczonego w jego podpisie.

W tym układzie linki do artykułów w Rzepie też będą usuwane? Chociaż są w treści posta i służą realizacji celów forum?
Uwagę powyższą uważam za słuszną.
Czy może Panu Januszowi M. chodzi o to tylko, że link "krzysw" dotyczył innego forum? Czyżby zazdrość :) ihhihiihhi?
A co by było gdyby to była jakaś wskazówka lub informacja? :)

Wróćmy do tematu - jak wygląda dla Was temat z robotami budowlanymi na część cywilną egzaminu? Ktoś ma jakieś pomysły co tam można nam zaserwować?

krzysw napisał:
Moi drodzy jaka jest wasza opinia prawna w takim stanie faktycznym jak ma miejsce na forum w zakresie moderacji mojego postu.
Zależy kto dokonuje tutaj wykładni treści regulaminu i kto jest najwyższą instancją odwoławczą. Jeśli moderator, to raczej nie ma szans na powodzenie "w walce" ;-)

(Nie)pewna napisał:
Wróćmy do tematu - jak wygląda dla Was temat z robotami budowlanymi na część cywilną egzaminu? Ktoś ma jakieś pomysły co tam można nam zaserwować?

Nie wiem czy jest sens rozważać szczegółowo każdy możliwy wariant zadania z cywila.
Równie dobrze co proces dotyczący umowy roboty budowlane to może być coś z: leasingu, dzieła, dzierżawy itd. itp.... Możliwych szczegółowych wariantów jest nieograniczona ilość.
Moim zdaniem można co najwyżej rozważyć czy to będzie coś z pogranicza cywila i gospodarczego (np. apelacja do sporu o coś z umowy), czy może coś z dóbr osobistych, czy może coś odszkodowawczego, czy może ze spadkowego... itd.

Dziekuję za radę postaram się zastosować w razie potrzeby te cenne uwagi w praktyce Pozdrawiam

Bo przy robotach jest trochę kwestii - gwarancje, zgoda głównego wykonawcy, wszystkie elementy, którymi się posiłkujemy z umowy o dzieło. Stąd mnie to nurtuje. A poza tym to jest dość życiowy temat jak dla radcy.
Te dobra osobiste po namyśle uznaję za nie bardzo prawdopodobne. Pozew byłby za prosty, bo tam jest odwrócony ciężar dowodu. Znowu apelacja nie wiem czy by była aż tak ciekawa - nawet tak pozwanego.
Prędzej widzę już coś z umów albo z pogranicza kc i ksh...
Zresztą - racja - tematów jest bez liku...

A co sądzicie o apelacji od podziału majątku dorobkowego?

JA też gdyby ktoś coś miał to chętnie bym obejrzałą, bo dalej nie wiem dlaczego w zasadzie oblałam to karne?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót