N
(Nie)pewna
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 560
Rambubu__ napisał:A rozwiązywał ktoś z Was, w ramach ćwiczeń, 3 kazusy z karnego, zamieszczone na stronie katowickiej oirp?
http://lex.pl/oirp_katowice/index074.php
(trzeba "zjechać" trochę niżej - ogłoszenie z kazusami jest zaznaczone na czerwono, ogłoszenie z 25 stycznia b.r.)
Jeżeli tak, to chętnie bym się wymienił moimi uwagami na temat zarzutów, które można tam sformułować.
Ja zrobiłam wszystkie trzy.
Jak się wymienimy myślami?
Co do art. 7 kpk zaś wskazanie zarzutu na tej podstawie przecież nie musi być ogólne. Napiszę, że sąd przekroczył zasadę swobodnej oceny dowodów poprzez nielogiczne czy też niezgodne z doświadczeniem życiowym przyjęcie, że ........ ( i tutaj, o co mi chodzi - czyli konkretnie), skutkiem czego przyjął, iż oskarżony swym działaniem nie wypełnił znamion czynu z art. tego i tego.
Myślę, że tutaj akurat się to łączy dość prosto z błędem w ustaleniach, który może być wpisany jako zarzut w celu pokazania pierwotnej przyczyny wady orzeczenia, którą należy uzdrowić poprzez..... i tu wnioski dalej potem.....
Oczywiście lepiej by było czymś to jeszcze poprzeć, ale jak masz wszystkie dowody przeprowadzone i ujawnione, jak nie ma naruszonych zakazów dowodowych i sąd w uzasadnieniu też pisze o każdym dowodzie, jak i dlaczego go tak ocenia, a potem robi jakby "oko" i stawia zaskakujący wniosek typu: wiemy, że świadkowie mówią tak i tak, inne dowody też na to wskazują, ale niewykluczone, że bbyło całkiem odwrotnie..... - to już chyba tylko zostaje art. 7 kpk ;(
Ostatnia edycja: