Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie będzie żadnych minikazusów. Akt oskarżenia ? Wypowiedziała się prokurator u nas na zajęciach (były jedne z tego) - nie będzie bo to za łatwe pismo. Będzie apelacja. Zresztą akt oskarżenia to zwyczajne bajkopisarstwo. Na zasadzie "nieprawda że mu pożyczyłem, bo mi ukradł".

Pytania z testu będą wprost z kodeksu, ale żadnych prostych na przedyktowanie, lecz syntetyczne, albo z ostatnich paragrafów albo z powiązanych zagadnień ha!

A na karne dostaniemy spaprany wyrok z zarzutami odnośnie wszystkich trzech punktów 438 i nooooo...... oczywiście z naruszeniem skatalogowanym w 439 kpk hehehehe

Potem z cywila poleci własność intelektualna z powództwem wzajemnym uprawnionego z patentu wobec uprawnionego z sublicencji i w wyroku będzie brak części historycznej uzasadnienia.

Z umowy to już coś prostego - dostawa z zabezpieczeniem wekslowym albo factoring lub (na szóstkę!!!) forfaiting :)

No i administracja - skarga do WSA z naruszeniami przez organ II instancji i to zarówno z prawa materialnego jak i 145 i 156 jednocześnie!!!!! kpa

Zadowoleni?

Dajmy spokój z tą giełdą i nie dajmy się zwariować. Co będzie to będzie. Amen

Dokładnie - akt oskarżenia sprowadza się w zasadzie do przepisania spreparowanych przez MS akt.

Co do minikazusów - kiedyś tego MS próbowało (na wstępnym w 2006 r.) - pamiętam, że potem ludzie wykazywali w sądzie, że stan faktyczny w takim minikazusie był niejasny itp. Od tego czasu MS daje pytania standardowe. Nie widzę powodów, żeby nagle od tego odeszli.

Pozatym jak MS nas chciało uwalić to mogą ułożyć test bez minikazusów, który będzie nie do zdania. Sam mogę taki test w 50 minut ułożyć ....

PS - i jeszcze jedno - ci co rzeczywiście "mają przecieki" na pewno nie piszą o tym na forumprawne.org :rolleyes:

Tego jestem na 1000000 % pewny .....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
loyd
Nie wpisuj tak postów, bo się moderator obudzi :)

Ale ja go wziąłem w trybie edycji - nie wiem czemu się tak zapisało .....

No nie wierzę. Jakbyś robił należycie, to by było dobrze. Tyle nas Moderator uczył i przestrzegał. Wstydź się :)!

Witajcie, to mój pierwszy post na forum - jednak z uwagą przeczytałem cały wątek (choć można mieć zastrzeżenia do niektórych wycieczek pozamerytorycznych). Wracając jednak do "adremu" :) W przeciwieństwie do niektórych, będzie to mój pierwszy egzamin radcowski, zdaję w Katowicach.

Szczęśliwie nie pracuję w żadnej dużej kancelarii i na co dzień nie mam styczności z innymi aplikantami, bo chyba bym świra dostał - na naszej liście mailingowej aplikantów z Katowic już i tak zbyt dużo nerwowości. O ile nie odczuwam nerwowości ze strony oficjalnej (wszystko przebiega jak najbardziej okej u nas w izbie), o tyle wczoraj chyba przebrała się moja prywatna miarka jeżeli chodzi o stres związany z samym egzaminem, wszystko mnie wkurza i drażni. Jeżeli mam pracować to mam poczucie winy, że nie uczę się. Jak się uczę, to mam poczucie winy, że nie pracuję. Jak staram się pogodzić jedno i drugie to mam poczucie winy, że nie zajmuję się rodziną...

Podobnie jak loyd_30 staram się skupić na nauce do testów, choć nauka to za dużo powiedziane, bo w moim wydaniu to raczej wolne i swobodne czytelnictwo. Nie wiem jak to zrobić żeby się nauczyć tego - to są tysiące przepisów i prawda jest taka, że z tego wszystkiego łatwo zrobić zarówno test ciężki gatunkowo, jak i dosyć prosty. Nie mam jednak pomysłu jak się uczyć do tych testów - jedyne co robiłem to testy z poprzednich lat i testy na aplikację, zawsze wychodzi sporo powyżej kreski, ale i tak mam nieodparte wrażenie że niczego nie umiem :))))

Podobnie jak większości, z części praktycznej, najmniej mi się widzi prawo karne. Apelację karną raz w życiu pisałem (na zajęciach aplikacyjnych), akt oskarżenia też raz w życiu (na praktyce w prokuraturze). Smutne życie cywilisty :)

Nie przejmujcie się testem. Powtarzam. Pytania będą wprost z kodeksu. Naprawdę.
Będzie podany przepis i trzeba będzie tylko podać jego numer. :)

ps. Mój Boże - przedegzaminacyjna głupawka zaczyna się wkradać....

Skoro jesteś z Katowic, to otrzymałeś już może zawiadomienie o egzaminie boski jurysto? ;-)

@Rambubu: nie, niczego nie otrzymałem, a podobno już wysyłają - byłem dzisiaj w OIRP ale jakoś nie pomyślałem nawet o tym, żeby się spytać, czy już poszły :)

Dla rozluźnienia wierszyk:

Prawo jest jak płot:
wąż się prześlizgnie,
tygrys przeskoczy,
a bydło się nie rozłazi.

Tylko, żebyśmy po tym egzaminie nie skończyli jak bydło ....

Ważne informacje

2011-06-02
Ogłoszenie
W nawiązaniu do informacji zamieszczonej na stronie internetowej OIRP w Katowicach w dniu 27 maja 2011r. uprzejmie informujemy iż do 3 czerwca br. wszystkie osoby przystępujące do egzaminu radcowskiego w 2011 r. winny złożyć dwa pisma:
- pierwsze o wyborze formy pisania egzaminu (ręczne lub komputerowo)
- drugie oświadczenie o akceptacji warunków związanych z użyciem własnego sprzętu komputerowego.
Jednocześnie informujemy, iż pisma winny być podpisane odręcznie nie jest dopuszczalna forma skanu, maila.
Osoby które pierwsze pismo złożyły w formie skanu lub maila proszone są o uzupełnienie dokumentów poprzez doniesienie ich z podpisem oryginalnym.

Takiej oto treści ogłoszenie przed chwilą zawisło na stronie OIRP Katowice....
Ktoś wspominał o dobrej organizacji..... :)

U nas w Warszawie jak składałem wniosek to były formularze w tej sprawie. Wypełniłem na miejscu i złożyłem wraz z wnioskiem. Ponieważ to było na kilka dni przed wejściem w życie Rozporządzenia Ministra, to musiałem potem drugi raz składać na "wzorze oficjalnym" jak już Rozporządzenie weszło i Przewodniczący rozpropagował oficjalny wzór oświadczenia... Oczywiście nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się że treściowo jedno i drugie było tym samym.
No ale jakby nie patrzeć - pierwsze oświadczenie złożyłem bez podstawy prawnej ;).

No cóż. Termin jest cudowny. Do tego tempo. Z rozporządzeniem mamy już do czynienia przez jakąś chwilę, prawda? I do tego zawiesili przed momentem. Ciekawe co będzie z tymi, którzy tego nie przeczytają albo nie mogą dostarczyć......
Wspaniale będzie. Organizacja się zapowiada....

To raczej ten wąż.

OIRP Katowice stoi w poprzek rozporządzenia....

Ostatnia edycja:
Wyłączam neta, odcinam się od Was ;)
Jadę właśnie przez KRiO :P
Napiszę coś później.

Przecież OIRP Katowice już w ogłoszeniu z 27 maja napisała, że deklaracje należy składać do 3 czerwca. Na moje oko zrobili wszystko zgodnie z rozporządzeniem, czyli dali termin co najmniej 5 dniowy od dnia ogłosznia na stronie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót