Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeżeli chodzi o cywil to ja bym leżała, bo nie ograniczyłabym żądania apelacji, bowiem uznałabym że nie leży to w interesie klienta. A ponadto uważam, że były tam błędy w ustalenich spowodowane błędną ocena dowodów.

Dziękuję, zaraz sobie posprawdzam moje rozwiązania :-)

Edit: jak czytałem na niniejszym forum temat dot. egz. adwokackiego z zeszłego roku, to wiele osób właśnie tak pisało - że domagało się całości i problemu nie było.
Też bym chyba nie ograniczał się do tych 40% (bo i przecież sąd może uznać, że całe te 200 tys. się należy za samą krzywdę spowodowaną wzw). Zresztą w kluczu jest napisane, że należy to rozważyć, a nie bezwzględnie zastosować.

Tak samo sporo osób podnosiło naruszenie 233 kpc (ja bym jednak tego nie podnosił) i zdawało.

Dyskwalifikujący natomiast był podobno błąd dotyczący tej opłaty od apelacji.

Ostatnia edycja:
"opcja (schemat) zasilania ustawiona na funkcję „prezentacja" "

ktoś wie co to za licho...?

właśnie nie :-(
wszystko zmierza do tego żebyśmy pisali ręcznie :-(
ja nie mam w żadnym laptopie takiej funkcji

START, Panel Sterowania, opcje zasilania - pewnie wszyscy mają - przenośny/laptop - to tylko zmienić na tą prezentacje i koniecznie Zastosować, bo się nie zapamięta - ale to już można na sali ;-)

no tu musicie mieć gdzieś tam gdzie wszystkie ustawienia sprzętowe, myszy, mowy, języków, użytkowników, klawiatury, drukarki, dźwięk i inne - a to vista? to jeszcze sprawdzę na innym kompie

Jak czyta się te wytyczne dot. oceniania prac, to można zwątpić w możliwość poprawnego napisania...:o

W 7 to wygląda tak: panel sterowania, system i zabezpieczenia, opcje zasilania. Schemat nie musi być prezentacja może być nazwany np. timers off. Chodzi o to, żeby komputer się nie wyłączy, nie za-hibernował czy też przeszedł w stan wstrzymania.

Kibolski napisał:
Jak czyta się te wytyczne dot. oceniania prac, to można zwątpić w możliwość poprawnego napisania...:o

Dlatego zawsze mówię - WSZYSTKO WYŁĄCZNIE W RĘKACH KOMISJI!!!!
Z wytycznymi czy bez - oceniają nas konkretni ludzie, którym się to spodoba albo nie.
Czy też ludzie, którzy chcą nas przesiać albo nie.....

Kofek napisał:
W 7 to wygląda tak: panel sterowania, system i zabezpieczenia, opcje zasilania. Schemat nie musi być prezentacja może być nazwany np. timers off. Chodzi o to, żeby komputer się nie wyłączy, nie za-hibernował czy też przeszedł w stan wstrzymania.

W Vista tego nie mam (przynajmniej ja) - mogę sobie ręcznie ustawić, że komputer się nie hibernuje, nie wstrzymuje itd. Chyba to oleję i będę ustawiać ręcznie wszystko.

Ja biorę z każdej dziedziny objętej egzaminem przynajmniej po jednym.

A jest u Was dozwolone posiadanie komentarzy nie typowo kodeksowych, ale tematycznych? Mam taki komentarz do przepisów tylko o sp. z o.o. na przykład, ale oddzielny, nie jako część ksh. Gdzieś to jest zabronione?

Nie wydaje mi się, by było to zabronione, jeśli jest to komentarz do przepisów ustawy.
Niedozwolone są monografie nie mające charakteru komentarzy (np. metodyki albo czynności pełnomocnika...), natomiast takie częściowe komentarze traktujące o wybranym zakresie przepisów ustawy to na pewno nie.

A widzieliście już jakieś nowe komentarze do kpa? Bo to chyba jeszcze nie jest realne w sprzedaży. Ja biorę nowy drukowany kpa i stary komentarz z lexis nexis do niego.

Cytat z Czynności procesowych zawodowego pełnomocnika w sprawach administracyjnych pod redakcją H. Knysiak-Molczyk:
"Z obserwacji poczynionych w praktyce wynika, że szczególnie starannie sporządzonym skargom kasacyjnym poświęcono w zasadzie cały okres od otrzymania uzasadnienia wyroku do jej sporządzenia i wniesienia. Natomiast skargi kasacyjne pisane w pośpiechu, czyli na ostatnią chwilę, są niedopracowane."

Czy przez ostatnią chwilę można rozumieć kilka godzin? Jesli porównamy je do 30 dni to chyba tak....:)

Jest nowy komentarz do KPA - Autorzy: prof. dr hab. Barbara Adamiak, prof. dr hab. Janusz Borkowski. Wydanie 2011.

To o skardze kasacyjnej do NSA - dobre... :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót