Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pytanie o KRS to c).
Pytanie Toledo też c). Przy czym mamy z fają sytuacją gdy skład sądu jest jednoosobowy. Odwołujemy się do tej samej osoby.:D

Toledo napisał:
Od zarządzenia przewodniczącego o sprostowaniu protokołu w cywilnej sprawie, stronie służy:
a) apelacja,
b) zażalenie
c) odwołanie do sądu

Tutaj c
A w sprawie krs-u też c
Jest ten dziwny art. 49a ustawy, a w testach lubią się pojawiać przepisy gdzieś pod koniec...

Konstytucja:

Prezydent i Premier pojechali na szczyt Rady Eurpoejskiej. Przy stole jest tylko jedno krzesło. Otym kot usziądziena tym krześle rozstrzyga:
a) TK wyrokiem;
b) SN postanoweniem
c) TK postanowieniem
:D

Aaaaa - to już było :).
Ale uwaga z takimi kazusami, bo się ktoś jeszcze przyczepi do Ciebie, tak, jak do mnie ;) Jakiś rekin albo coooo..... :)

Mam jeszcze takie coś z kosztów.
Przyjrzyjcie się też czy dobrze go skonstruowałam.
Z tą mediacją zawsze mam problem, bo ona występuje na gruncie kpc i kosztów sądowych…

Strony w postępowaniu cywilnym wzięły udział w mediacji, która nie zakończyła się ugodą.
Czy koszty mediacji w tej sytuacji stanowią wydatki?
a) nie
b) tak, jeżeli sąd strony skierował do mediacji
c) tak, jeśli koszty mediacji stanowiły niezbędne koszty procesu

jadycha napisał:
Konstytucja:

Prezydent i Premier pojechali na szczyt Rady Eurpoejskiej. Przy stole jest tylko jedno krzesło. Otym kot usziądziena tym krześle rozstrzyga:
a) TK wyrokiem;
b) SN postanoweniem
c) TK postanowieniem
:D

O takich rzeczach rozstrzygają wspólnie TVN i GW :beer:

(Nie)pewna napisał:
Aaaaa - to już było :).
Ale uwaga z takimi kazusami, bo się ktoś jeszcze przyczepi do Ciebie, tak, jak do mnie ;) Jakiś rekin albo coooo..... :)

Mam jeszcze takie coś z kosztów.
Przyjrzyjcie się też czy dobrze go skonstruowałam.
Z tą mediacją zawsze mam problem, bo ona występuje na gruncie kpc i kosztów sądowych…

Strony w postępowaniu cywilnym wzięły udział w mediacji, która nie zakończyła się ugodą.
Czy koszty mediacji w tej sytuacji stanowią wydatki?
a) nie
b) tak, jeżeli sąd strony skierował do mediacji
c) tak, jeśli koszty mediacji stanowiły niezbędne koszty procesu

odp. a)

Wiem czytałem Twój kazuz. Chodziło mi o odpowiedź czy to wyrok czy postanowienie.
Co do Twojego pytania zastanawiam się na sformuowaniem pytania "czy koszty mediacji w tej sytuacji stanowią wydatki? Ja bym to napisał racej ta: Czy koszty medjacji w tej sytuacji podlegają zaliczeniu do kosztów procesu? I tu dałbym odpowiedź b).
A

Tyle, że wtedy mówilibyśmy tylko o gruncie kpc. A ja chciałam tutaj pokazać, że można się pomylić, bo koszty mediacji są pokazane w przepisach art. 98[1]kpc i w ustawie o kosztach sądowych.
Zatem są niezbędne koszty procesu i do nich się zalicza koszty mediacji.
I są koszty sądowe, wśród których są wydatki, a wśród których nie ma kosztów mediacji.

Sorry dopiero teraz spojrzałem w ustawę o kosztach i załapałem o co chodziło w pytaniu.

To może teraz coś z karnego? Toledo nam pomoże, bo ona bardziej w temacie.... - na pewno :)

Z postepowania w sprawach o wykroczenia:

Wobec Jana K. toczy sie postepowanie przyśpieszone w sprawie o wykroczenie. Obwiniony opuścił sąd bez zezwolenia. Wydany wyrok:
a) jest zaoczny, uzasadniany na wniosek;
b) nie jest zaoczny, uzasanidany z urzędu;
c) nie jest zaoczny uzasadniany na wniosek.

Miejmy nadzieję, że pytania nie będą aż tak szczegółowe :)

Jest taki długi przepis w kpw o różnicach w przyśpieszonym postępowaniu. To gdzieś tam było.

Widzę - art. 92
A tam jest też możliwość uzasadniania na wniosek - jednak nie w przypadku, gdy obwiniony ma być do dyspozycji sądu, tak?

KPK

Jan K. wniósł apelacje od wyroku sądu rejonowego skazującego go na karę 2 lat pozbawienia wolności z warunkowy zawieszeniem wykonania na okres 4 lat. Sąd II instancji utrzymał wyrok w mocy. W tej sytuacji kasację może wenieść:
a) Jan K. oraz RPO;
b) RPO
a) Jan K. oraz Prokurator Generalny

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót