Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
było jeszcze do kogo można złozyć wniosek o przywrócenie terminu w postępowaniu administracyjnym, o ile wcześniej ktoś nie wskazał..;)

Ja pamiętam dwa piękne pytania z UE:
1) kto może kierować do Trybunału pytania prejudycjalne
2) jakie środki przysługują od orzeczeń sądów wyspecjalizowanych.

Swoją drogą wdzięczny będę, jeżeli ktoś poda prawidłowe odpowiedzi na dwa powyższe pytania :-D

a ktoś może wie jak w tych sądach wyspecjalizowanych UE wyglądała poprawna odpowiedź? i z tymi akcjami o różnych wartościach?

FrankF napisał:
Poza tym dziwnym trafem zawsze jest tak, że aktualnie zdający narzekają na stopień trudności i twierdzą, że w porównaniu do roku ubiegłego, to mieli hardcore.

Czy przeczytałeś opinie na tym forum a propo egz. rad. - bowiem ja ja jak widzę raczej odczucia są pozytywne a prawidłowych odpowiedzi u osób na tym forum ok. 70 - 85

FrankF napisał:
Jestem na tyle rozgarnięty, ...

W świetle powyżej zaprezentowanego stanowiska wątpię.

Rambubu__ napisał:
Ja pamiętam dwa piękne pytania z UE:
1) kto może kierować do Trybunału pytania prejudycjalne
2) jakie środki przysługują od orzeczeń sądów wyspecjalizowanych.

Swoją drogą wdzięczny będę, jeżeli ktoś poda prawidłowe odpowiedzi na dwa powyższe pytania :-D

odpowiedzi podał pszlegier; moim zdaniem prawidłowe ;)
Nie wiem czy ktoś już nie podawał, ale było jeszcze pytanie o kompetencje UE - chodziło o zasadę przyznania.

a pytanie z gatunku "nie całkiem mądrych"; czy wydrukowane prace należy podpisać pismem ręcznym??? w sensie np. Tomasz Kot, jeśli z zadania będzie wynikało, że tak nazywa się radca prawny, którym chwilowo jesteśmy :)

Jeszcze chyba było pytanie o ważność czynności pełnomocnika po wygaśnięciu pełnomocnictwa, może już ktoś podawał to sorki.

Jutro bierzecie ze sobą materiały tylko do karnego i wykroczeniowego, czy zabieracie coś jeszcze? Nie wiem jaką torbe szykowac sobie :)

Kodeks cywilny i komentarz w razie apelacji od rozstrzygnięcia o powództwie cywilnym.

Ja biorę tylko kodeks cywilny. Nawet jak będzie powództwo cywilne to raczej w takiej podstawowej formie - żaby przepis z KC odpowiedni przytoczyć ....

krzysw napisał:
Czy przeczytałeś opinie na tym forum a propo egz. rad. - bowiem ja ja jak widzę raczej odczucia są pozytywne a prawidłowych odpowiedzi u osób na tym forum ok. 70 - 85
Wiesz, odczucia są pozytywne, ale poparte twierdzeniami o trudności egzaminu. Koleżanka zdawała i rok temu i dziś, twierdząc, że stopień trudności był raczej podobny. Kolega powiedział, że egzamin był łatwiejszy. Ich dobrze znam i mogę ufać ich opiniom. Tak więc pozytywne odczucia to jedno, a ocena trudności egzaminu to drugie.

krzysw napisał:
W świetle powyżej zaprezentowanego stanowiska wątpię.
No i z tymi wątpliwościami muszę Cię pozostawić. Mam tylko nadzieję, że takowych mieć nie będziesz podczas kolejnych dni egzaminu. Dobrze, że będzie można swobodnie zajrzeć przynajmniej do "trzeciego zdania przepisu" lub "§ 3 tudzież następnych" ;-)

(Nie)pewna jest po dzisiejszym raczej pewna :D

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót