Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
loyd30 napisał:

Z brzmienia przepisów to nie wynika. Na ten temat w komentarzach jest mowa jedynie o orzekaniu o karze pozbawienia wolności. Wobec tego należało się kierować 437 kpk.
Ja niestety postawiłem na uchyłkę i nie jestem z siebie zadowolony.

podajcie przepis który mówi ze trzeba dać2 odpisy w przypadku 1 oskarżonego ? ja takiego nie znam

Ludzie, zawsze daje sie 1 odpis, 2 odpisy tylko do SA, spokojnie!!!

Witam wszystkich, a mam takie pytanie odnośnie zawnioskowanej opinii lekarskiej w akcie oskarżenia, czy ktoś widział w którym miejscu sąd przeprowadził ten dowód? bo ja tego nie znalazłam, ale może to tylko moje przeoczenie...

2 odpisy - jeden obrońca, drugi - oskarżony. W jaki sposób sobie wyobrażacie gravamen w pkt 2 przy skazaniu skarżąc wyrok w całości, albo przy opłatach. Dodatkowo wg mnie naruszenie prawa materialnego - jak ktoś ma lexa pod ręką - komentarz do 216 w cieniuśkim komentarzu A. Marka - pisze o obronie koniecznej, a jeśli chodzi o stan faktyczny - to wg mnie (początek uzasadnienia) był dobrze ustalony. Ale może się mylę :o

martita1 napisał:
Ludzie, zawsze daje sie 1 odpis, 2 odpisy tylko do SA, spokojnie!!!

Zgodnie z art. 140 jeżeli pismo doręcza się stronie to należy je również doęczyć obrońcy. Apelacje doręcza się stronie więc i orońscy

jadycha napisał:

zły przepis,
prawidłowy to Art. 448. paragraf 2

W wypadku wniesienia apelacji przez prokuratora, obrońcę lub pełnomocnika dołącza się do zawiadomienia odpis apelacji strony przeciwnej, chyba że w sprawie była wyłączona jawność rozprawy ze względu na tajemnicę państwową.

A jak doręczacie pisma procesowe w procesie cywilnym to też dla pełnomocnika i jego klienta?

przepiorka napisał:
zły przepis,

W wypadku wniesienia apelacji przez prokuratora, obrońcę lub pełnomocnika dołącza się do zawiadomienia odpis apelacji strony przeciwnej, chyba że w sprawie była wyłączona jawność rozprawy ze względu na tajemnicę państwową.

to przeczytaj także art. 448 par 1 kpk - o przyjęciu apelacji zawiadamia się obrońcę i stronę, a par. 2 - dołącza się do zawiadomienia odpis apelacji.

Oczywiście, że w karnym doręcza się stronie i jej obrońcy, inczej niż w cywilu.

Przykłąd z postepowaniem cywilnym był po to, abyście spojrzeli z boku na całą sytuację,
Jeśli osk. ma obrońcę to doręcza się tylko obrońcy

przepiorka napisał:
zły przepis,

Poczytaj "Apelacje" Świeckiego czy tez "Czynności zawodowego.." wskazuje tam zawsze na 140 k.p.k.

1. Za brak jednego z załączników nikt nikomu ndst nie postawi imho. Piątki nie dostaniecie, ale to chyba mało kogo boli.

2. Gorzej jest z istotą. Uniewinnienie zaskarżyłem w całości na procedurze (de facto błędnej ocenie dowodów - olał żonę, zeznania oskarżyciela co do sprawców obu czynów oceniał zupełnie dowolnie, kumpli uznał za wiarygodnych, mimo że kumple) Reszta (tj. wada ustaleń faktycznych co do tego, że to nie oskarżony dał mu w japę) wydaje mi sie wtórna. Sensowne natomiast są zarzuty, że nie powołał świadka ze sklepikarki. Bo z tego Ukraińca bym zrezygnował- nikt nie wie gdzie on jest i jak sie nazywa, więc trochę ten dowód niemożliwy do przeprowadzenia.. W tym zakresie uchył i do ponownego. Tu o kosztach w tym zakresie chyba też powinien Rejon orzec, ale nie wiem. Problem jest z tą pitoloną retorsją. Ja zarzuciłem materię, zaskarżyłem w części odstepującej od wymierzenia i wniosłem o zmianę przez Okręg. Ale mam mega wątpliwości, czy faktycznie nie jest tak, że to błąd w ustaleniach faktycznych, tj. że ustalił, że to odepchnięcie to bezprawne naruszenie nietykalności i ... retorsja.

3. Orzeczenie w zakresie 1.200 plnów też chyba trzeba było skarżyć. Plotka z Wwskiego Expo głosi, że jak ktoś zaskarżył koszty i uniewinnienie to przeżyje. Któraś z komisyj ppowiedziała ponoć coś takiego. Z tym że takich "ponociów" była na tym forum cała masa, a poza tym nawet jeśli to prawda, to dotyczy to jednej z komisji jeno...

i ps. - powinno być na niejawnych chyba, a rejon walił na jawnych, choć to imho bez znaczenia, bo się wpływu na wyrok nie wykaże...

Ale tutaj podobno sąd ma skserować i sam doręczyć, choć nie wiem z czego to wynika..:) Faktem jest należało napisać odpisy apelacji ... W sumie błąd formalny i można poprzestać na ocenianiu...

martita1 mylisz się, trudno dodać coś więcej do tego co podali poprzednicy. Powinny być 2 odpisy ale na pewno z powodu jednego nikt nikogo nie obleje. Na pewno daliśmy im do tego lepsze powody :D

Nigdy się nie spotkałam, aby apelację karna doręczać i osk. i obrońcy, a mam sporą praktykę,
adwokaci składają tylko 1 odpis do SO

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót