P
polski_kibol
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 161
Weźcie, te wszystkie przecieki są chuj warte.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
magnat_1 napisał:Mam pytanie, czy pisaliście w umowie formę notarialnie poświadczonych podpisów, czy forma ta była w założeniach?
mpsw napisał:Ten argument jest rzeczywiście do podniesienia w sytuacji, gdy było 3 członków Zarządu, spółkę reprezentowało dwóch, a po drugiej stronie umowy Nowak jako osoba fizyczna. Inaczej sprawa by wyglądała gdyby Nowak wystąpił po dwóch stronach umowy.
Podobno dość dużo ludzi ma reprezentację z Zarządem, bo wychodzili z założenia, że to nie umowa "z samym sobą".
Mam nadzieję, że komisje wezmą pod uwagę, że nawet jeśli przyjąć absolutny brak możliwości wystąpienia tych pozostałych dwóch członków Zarządu, to fakt, iż taka umowa może być konwalidowana, sprawi, iż wpisanie członków Zarządu jako reprezentujących Cargo SA, nie będzie dyskwalifikowała pracy. Nie powinno to być jedynym kryterium oceny - w takiej sytuacji nie było by w ogóle sensu pisać dalszej części umowy, poza reprezentacją. Skoro w zadaniu było więcej elementów, wszystkie razem powinny być uwzględnione przy ocenie.
Wkurzona napisał:A czy nikt nie wziął pod uwagę art. 397, albo 379 KSH, że umowy pomiędzy członkiem zarządu a Spóką winny być zawierane przez Radę nadzorczą????
do po egz i innych, a nikt z was nie pisał zastawu rejestrowego???? np. na środku transportowym - jako korzystniejszego /bez wydania przedmiotu, pozostawienie w zarządzie nabywcy/ ????
Nie jest to chyba wbrew zadaniu skoro zastaw rejestrowy jest szczególną formą zastawu, w zasadzie i w tym przypadku korzystniejszą dla zastawcy - szczególnie jeśli miałby nim być ekskluzywny samochód![]()
Wkurzona napisał:A czy nikt nie wziął pod uwagę art. 397, albo 379 KSH, że umowy pomiędzy członkiem zarządu a Spóką winny być zawierane przez Radę nadzorczą????
![]()
zomada napisał:Ci nieliczni co nie wzięli tego pod uwage mają problem, mam nadzieję, że do przeskoczenia.
do po egz i innych, a nikt z was nie pisał zastawu rejestrowego???? np. na środku transportowym - jako korzystniejszego /bez wydania przedmiotu, pozostawienie w zarządzie nabywcy/ ????
Nie jest to chyba wbrew zadaniu skoro zastaw rejestrowy jest szczególną formą zastawu, w zasadzie i w tym przypadku korzystniejszą dla zastawcy - szczególnie jeśli miałby nim być ekskluzywny samochód![]()
po_egz napisał:Ja starałem się podchodzić literalnie do poleceń z zadania, by ich nie interpretować rozszerzająco. Skoro w zadaniu było wyraźnie napisane, że należy w umowie ustanowić zastaw na rzeczy ruchomej, to wykluczyłem zastaw rejestrowy, bo do jego ustanowienia nie wystarczy sama umowa, ale musi być jeszcze wpis. Poza tym uwzględniałem kontekst czasowy.
Korniles napisał:Ja odrzuciłem pomysł z zastawem rejestrowym, bo zanim by został wpisany, to pewnie już by cena została zapłacona, choć wszystko zależy od tego kto jakie terminy przyjął. I też miałem wątpliwość, czy można rejestrowy. Zastaw rejestrowy to też zastaw, więc według mnie można było, ale nigdy nie wiadomo
loyd30 napisał:Ale jednak napisałeś warunkową umowę sprzedaży pomimo, że w zadaniu była mowa o umowie sprzedaży .
Ot, taka nieścisłość w rozumowaniu ......
po_egz napisał:Zastaw rejestrowy, to zastaw. W art. 308 KC w dziale "Zastaw" jest mowa o zastawie rejestrowym. Ale rejestrowego w umowie ustanowić się nie da, a takie było polecenie. Chyba że to był skrót myślowy układającego zadanie.
Korniles napisał:To chyba idzie trochę za daleko. Czy uważasz, że jak ktoś ustanowił zwykły i napisał, że wydanie przedmiotu zastawu nastąpi np. w dniu dzisiejszym po podpisaniu umowy, to nie ustanowił zastawu? Bo do ustanowienia potrzebne jest wydanie. My mieliśmy sporządzić umowę, w której miał zostać ustanowiony zastaw. Więc jeśliby to interpretować tak ściśle, to polecenie było niewykonalne, ponieważ w umowie nie da się ustanowić zastawu, gdyż potrzebne jest jeszcze wydanie lub wpis.