Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Za sianie defetyzmu to powinna być kula w łeb ;) jak w czasie wojny

Mam pytanie, czy pisaliście w umowie formę notarialnie poświadczonych podpisów, czy forma ta była w założeniach?

magnat_1 napisał:
Mam pytanie, czy pisaliście w umowie formę notarialnie poświadczonych podpisów, czy forma ta była w założeniach?

W założeniach było, że podpisy są notarialnie poświadczone.

mpsw napisał:
Ten argument jest rzeczywiście do podniesienia w sytuacji, gdy było 3 członków Zarządu, spółkę reprezentowało dwóch, a po drugiej stronie umowy Nowak jako osoba fizyczna. Inaczej sprawa by wyglądała gdyby Nowak wystąpił po dwóch stronach umowy.

Podobno dość dużo ludzi ma reprezentację z Zarządem, bo wychodzili z założenia, że to nie umowa "z samym sobą".

Mam nadzieję, że komisje wezmą pod uwagę, że nawet jeśli przyjąć absolutny brak możliwości wystąpienia tych pozostałych dwóch członków Zarządu, to fakt, iż taka umowa może być konwalidowana, sprawi, iż wpisanie członków Zarządu jako reprezentujących Cargo SA, nie będzie dyskwalifikowała pracy. Nie powinno to być jedynym kryterium oceny - w takiej sytuacji nie było by w ogóle sensu pisać dalszej części umowy, poza reprezentacją. Skoro w zadaniu było więcej elementów, wszystkie razem powinny być uwzględnione przy ocenie.

A czy nikt nie wziął pod uwagę art. 397, albo 379 KSH, że umowy pomiędzy członkiem zarządu a Spóką winny być zawierane przez Radę nadzorczą????

do po egz i innych, a nikt z was nie pisał zastawu rejestrowego???? np. na środku transportowym - jako korzystniejszego /bez wydania przedmiotu, pozostawienie w zarządzie nabywcy/ ????
Nie jest to chyba wbrew zadaniu skoro zastaw rejestrowy jest szczególną formą zastawu, w zasadzie i w tym przypadku korzystniejszą dla zastawcy - szczególnie jeśli miałby nim być ekskluzywny samochód :D

Wkurzona napisał:
A czy nikt nie wziął pod uwagę art. 397, albo 379 KSH, że umowy pomiędzy członkiem zarządu a Spóką winny być zawierane przez Radę nadzorczą????

do po egz i innych, a nikt z was nie pisał zastawu rejestrowego???? np. na środku transportowym - jako korzystniejszego /bez wydania przedmiotu, pozostawienie w zarządzie nabywcy/ ????
Nie jest to chyba wbrew zadaniu skoro zastaw rejestrowy jest szczególną formą zastawu, w zasadzie i w tym przypadku korzystniejszą dla zastawcy - szczególnie jeśli miałby nim być ekskluzywny samochód
:D

Szczerze mówiąc też się nad tym zastanawiałem, ale nie chciałem, żeby zostało to uznane z przyjęcie niedopuszczalnych założeń. Wszakże kc wyraźnie rozróżnia zastaw i zastaw rejestrowy. Więc przyjąłem, że jeżeli napisali zastaw toi chodziło im o ten urególowany w kc.:)

Wkurzona napisał:

:D

No właśnie większość wzięła i zrobiła reprezentację Cargo przez radę nadzorczą lub pełnomocnika.
Ci nieliczni co nie wzięli tego pod uwage mają problem, mam nadzieję, że do przeskoczenia.

ja zrobiłam zastaw rejestrowy z pozostawieniem przedmiotu zastawu w rękach Kupującego do swobodnego korzystania

Wkurzona napisał:

Nie jest to chyba wbrew zadaniu skoro zastaw rejestrowy jest szczególną formą zastawu, w zasadzie i w tym przypadku korzystniejszą dla zastawcy - szczególnie jeśli miałby nim być ekskluzywny samochód :D

Ja starałem się podchodzić literalnie do poleceń z zadania, by ich nie interpretować rozszerzająco. Skoro w zadaniu było wyraźnie napisane, że należy w umowie ustanowić zastaw na rzeczy ruchomej, to wykluczyłem zastaw rejestrowy, bo do jego ustanowienia nie wystarczy sama umowa, ale musi być jeszcze wpis. Poza tym uwzględniałem kontekst czasowy. U mnie było mniej więcej tak, że zawarta umowa, ok. 30 dni na spełnienie warunku, 14 dni na zapłatę. W tych ramach czasowych to by się pewnie nie udało w ogóle zastwu rejstrowego ustanowić. Poza tym trzeba by w umowie uregulować choć z grubsza, kto składa wniosek, kto koszty ponosi, określić najwyzszej sumy zabezpieczenia. Trochę mi to wszystko nie pasowało. A tak zrobiłem, że przedmiot zastawu już znajdował się w posiadaniu Cargo. Więc nie wiem, czy ktoś mi może uczynić zarzut, że to niekorzystne dla klienta, bo i tak się wybronie, że nie mógł korzystać z przedmiotu zastawu.

W normalnym życiu, a nie w tej fikcji egzaminacyjnej, nie poleciłbym nikomu zastawu rejestrowego w takiej sytuacji. Za dużo zachodu. A jak już bym miał na czymś ten zastaw ustanawiać, to bym to zrobił na udziałach w spółce Trans-port. Ale jak ktoś zastaw rejestrowy poprawnie ustanowił, to pewnie będzie to akceptowane. Albo w ogóle się okaże, że to o zastaw rejestrowy w zadaniu chodziło

Ja odrzuciłem pomysł z zastawem rejestrowym, bo zanim by został wpisany, to pewnie już by cena została zapłacona, choć wszystko zależy od tego kto jakie terminy przyjął. I też miałem wątpliwość, czy można rejestrowy. Zastaw rejestrowy to też zastaw, więc według mnie można było, ale nigdy nie wiadomo

po_egz napisał:
Ja starałem się podchodzić literalnie do poleceń z zadania, by ich nie interpretować rozszerzająco. Skoro w zadaniu było wyraźnie napisane, że należy w umowie ustanowić zastaw na rzeczy ruchomej, to wykluczyłem zastaw rejestrowy, bo do jego ustanowienia nie wystarczy sama umowa, ale musi być jeszcze wpis. Poza tym uwzględniałem kontekst czasowy.

Ale jednak napisałeś warunkową umowę sprzedaży pomimo, że w zadaniu była mowa o umowie sprzedaży .

Ot, taka nieścisłość w rozumowaniu ......

Korniles napisał:
Ja odrzuciłem pomysł z zastawem rejestrowym, bo zanim by został wpisany, to pewnie już by cena została zapłacona, choć wszystko zależy od tego kto jakie terminy przyjął. I też miałem wątpliwość, czy można rejestrowy. Zastaw rejestrowy to też zastaw, więc według mnie można było, ale nigdy nie wiadomo

No właśnie.

Warunek to accidentalia negotii umowy sprzedaży, czego nie można powiedzieć o rejestrowym charakterze zastawu...

loyd30 napisał:
Ale jednak napisałeś warunkową umowę sprzedaży pomimo, że w zadaniu była mowa o umowie sprzedaży .

Ot, taka nieścisłość w rozumowaniu ......

Szczerze mówiąc, nie kojarzę, by w zadaniu było gdziekolwiek wskazane, że chodzi o umowę sprzedaży. No i już nie łapmy się za słówka, warunkowa umowa sprzedaży, to umowa sprzedaży z warunkiem, czyli umowa sprzedaży

Zastaw rejestrowy, to zastaw. W art. 308 KC w dziale "Zastaw" jest mowa o zastawie rejestrowym. Ale rejestrowego w umowie ustanowić się nie da, a takie było polecenie. Chyba że to był skrót myślowy układającego zadanie.

po_egz napisał:
Zastaw rejestrowy, to zastaw. W art. 308 KC w dziale "Zastaw" jest mowa o zastawie rejestrowym. Ale rejestrowego w umowie ustanowić się nie da, a takie było polecenie. Chyba że to był skrót myślowy układającego zadanie.

To chyba idzie trochę za daleko. Czy uważasz, że jak ktoś ustanowił zwykły i napisał, że wydanie przedmiotu zastawu nastąpi np. w dniu dzisiejszym po podpisaniu umowy, to nie ustanowił zastawu? Bo do ustanowienia potrzebne jest wydanie. My mieliśmy sporządzić umowę, w której miał zostać ustanowiony zastaw. Więc jeśliby to interpretować tak ściśle, to polecenie było niewykonalne, ponieważ w umowie nie da się ustanowić zastawu, gdyż potrzebne jest jeszcze wydanie lub wpis.

Korniles napisał:
To chyba idzie trochę za daleko. Czy uważasz, że jak ktoś ustanowił zwykły i napisał, że wydanie przedmiotu zastawu nastąpi np. w dniu dzisiejszym po podpisaniu umowy, to nie ustanowił zastawu? Bo do ustanowienia potrzebne jest wydanie. My mieliśmy sporządzić umowę, w której miał zostać ustanowiony zastaw. Więc jeśliby to interpretować tak ściśle, to polecenie było niewykonalne, ponieważ w umowie nie da się ustanowić zastawu, gdyż potrzebne jest jeszcze wydanie lub wpis.

Da się. Art. 307 par. 2 KC - ja go zastosowałem, by mieć święty spokój nad interpretacją zapisów poleceń

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót