P
puerto
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 101
Też jestem zdania, że 11 kpc nie trzeba było powoływać (ale żaden to błąd).
Ostatnia edycja:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
puerto napisał:Też jestem zdania, że 11 kpc nie trzeba było powoływać (ale żaden to błąd).
kielarek napisał:uważam, że jest to jakiś błąd, w sensie, że nietrafiony zarzut; w gruncie rzeczy drobnostka
Lepiej się nie łudzić, niż później lamentować, że komisja oblała, mimo że przecież mogła wyciągnąć na trójkę. Uważam, że ten wątek na forum jest świetny (tak samo jak w ubiegłym roku), ponieważ każdy z Was przedstawia swój pogląd na dany kazus, przytacza orzecznictwo, co oczywiście może się przydać innym przy odwołaniach. Jeśli ktoś czuje, że napisał kiepsko, powinien już tworzyć sobie zarys odwołania, zbierać orzecznictwo. No i pamiętajcie - nie piszcie głównie o tym jaki to był niesprawiedliwy egzamin, że inni pisali źle, a zdawali, że było za zimno na sali, za ciemno, słaby dostęp do lexa itp. To mogą być zarzuty na sam koniec i to w postaci kilku zdań. Opierajcie się na zarzutach merytorycznych. Na początku odwołania podnoście najważniejsze zarzuty. Sprawcie, aby odwołanie było czytelne - podzielcie przykładowo uzasadnienie na punkty, podkreślajcie i pogrubiajcie ważne zdania. Członek K2 nie będzie się pewnie w całości wgryzał w Wasze odwołania, które z pewnością będą miały wiele stron. Trzeba go po prostu naprowadzić na swój tok myślenia i wskazać najważniejsze okoliczności, przemawiające za tym, że powinniście jednak zostać radcami prawnymi:!:loyd30 napisał:No to pocieszyłeś wszystkich .......
Niestety w wielu przypadkach ocen dokonywali najpierw radcowie prawni, wystawiając ocenę niedostateczną. Sędziowie oceniali czasem prace dopiero po dwóch tygodniach. Skąd więc twierdzenie, że to sędzia decydował - być może w kwestiach zupełnie wyjątkowych, bo takie się pewnie zdarzały, ale nie będę ich komentował, żeby nie ułatwiać personalizacji zdającego. Raczej było tak - radca pierwszy wystawiał ocenę niedostateczną, a sędzia po dwóch tygodniach brał tę pracę i też wystawiał niedostateczny. W Katowicach nie zdarzyło się chyba (lub były to pojedyncze wyjątki), aby jeden członek komisji dał ocenę pozytywną, a drugi negatywną. Ogromna większość oblanych miała po prostu dwie pały, a później ponad 40% odwołujących udało się wygrać przed K2.Neffra napisał:O ile wiem to np. w Katowicach to głos członka komisji delegowanego przez Ministra Sprawiedliwości miał decydujące znaczenie co do tego, jakie stanowisko w sprawie prac ostatecznie przyjąć. Więc nie wiem, czy chodziło o zablokowanie dostępu do rynku.
FrankF napisał:Lepiej się nie łudzić, niż później lamentować, że komisja oblała, mimo że przecież mogła wyciągnąć na trójkę.
A wydawało mi się, że z rozporządzenia o komisjach wynikało, że pracują one w siedzibie komisji. Niektórzy chyba nawet takie zarzuty rok temu podnosili, bo na ocenie jednego egzaminatora widniała data i miasto niezgodne z siedzibą K1;-)puerto napisał:W tym roku jest tak, że każdy oceniający ma swój egzemplarz pracy w domu i nie musi czekać na ocene drugiego członka komisji.
FrankF napisał:A wydawało mi się, że z rozporządzenia o komisjach wynikało, że pracują one w siedzibie komisji. Niektórzy chyba nawet takie zarzuty rok temu podnosili, bo na ocenie jednego egzaminatora widniała data i miasto niezgodne z siedzibą K1;-)
FrankF napisał:A wydawało mi się, że z rozporządzenia o komisjach wynikało, że pracują one w siedzibie komisji. Niektórzy chyba nawet takie zarzuty rok temu podnosili, bo na ocenie jednego egzaminatora widniała data i miasto niezgodne z siedzibą K1;-)
puerto napisał:W tym roku jest tak, że każdy oceniający ma swój egzemplarz pracy w domu i nie musi czekać na ocene drugiego członka komisji.
Przecież drugi egzaminator może wystawić ndst:!:aplikant_ napisał:a czy każdą pracę oceniają dwaj egzaminatorzy czy tylko te, w których pierwszy sprawdzający wystawił ndst.?
aplikant_ napisał:a czy każdą pracę oceniają dwaj egzaminatorzy czy tylko te, w których pierwszy sprawdzający wystawił ndst.?