Najgorsze jest to, że w części karnej w ogóle nie skarżyłem kosztów wychodząc z założenia, że jak sąd coś pozmienia w meritum to o kosztach też orzeknie inaczej, nie wiem jednak na ile słuszne to założenie było... zgodnie z prośbą wyżej:
Karnej pracy nie zapisałem, ale podnosiłem naruszenie art. 7 kpk poprzez odmowę dania wiary zeznaniom żony tylko dlatego, że jest żoną, poprzez odmowę dania wiary częściowo zeznaniom oskarżyciela mimo ich spójności, poprzez danie wiary zeznaniom kolegów oskarżonego mimo istotnych sprzeczności między nimi. Art. 7 kpk w zw. z art. 4 kpk poprzez to, że sąd nie uwzględnił bliskiej relacji oskarżonego ze świadkami, mimo że relację o podobnym charakterze uwzględnił przy badaniu wiarygodności żony oskarżonego. W pkt II zarzuciłem błąd w ustaleniach faktycznych polegający na tym, że sąd ustalił, że była represja, podczas gdy prawidłowo powinien ustalić, że była to forma obrony oskarżyciela.
Co do cywilna to moje zarzuty są dokładnie takie:
a) naruszenie przepisów prawa procesowego, tj. art. 233 k.p.c. poprzez
naruszenie zasady swobodnej oceny dowodów, wyrażające się
w dowolnym przyjęciu na podstawie opinii biegłego konkluzji,
że zachowanie powódki w momencie zdarzenia stanowiło związek
przyczynowo-skutkowy z zaistniałym wypadkiem, podczas gdy biegły
nie wypowiedział się kategorycznie co do stopnia przyczynienia
lub nieprzyczynienia,
b) naruszenie przepisów prawa procesowego, tj. art. 232 k.p.c., poprzez
jego niezastosowanie w sytuacji gdy uzasadnionym było przesłuchanie
z urzędu Jana Battona,
c) naruszenie przepisów prawa procesowego, tj. art. 232 w zw. 286 k.p.c.
wyrażające się w tym, iż pomimo istnienia podstawy do zażądania opinii
uzupełniającej tego samego lub innego biegłego do spraw rekonstrukcji
wypadków komunikacyjnych Sąd zaniechał zażądania takiej opinii,
d) naruszenie przepisów prawa procesowego, tj. art. 232 w zw. z art. 299
k.p.c. poprzez jego niezastosowanie, w sytuacji gdy pozostały
niewyjaśnione fakty istotne dla rozstrzygnięcia sprawy,
e) naruszenie przepisów prawa procesowego, tj. art. 328 § 2 k.p.c.
poprzez niejednoznaczne określenie podstawy prawnej rozstrzygnięcia
oraz brak uzasadnienia prawnego z jakiego powodu Sąd przyjął
przyczynienie się powódki do zaistnienia szkody,
f) naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. art. 445 § 1 k.c. poprzez
jego niewłaściwe zastosowanie, wyrażające się w tym, że za sumę
odpowiednią, w rozumieniu tego przepisu, Sąd uznał kwotę 50.000
złotych.
g) naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. art. 455 k.c. w zw. z art. 481 § 1 k.c. poprzez ich niezastosowanie,
h) naruszenie przepisów prawa procesowego, tj. art 98 § 1 k.p.c. przez jego niezastosowanie oraz art. 100 k.p.c. przez jego
niewłaściwe zastosowanie.
Admin to 1. naruszenie przepisów postępowania, tj. art. art. 145 § 1 pkt 4 k.p.a., art. 147 k.p.a. oraz art. 149 § 3 k.p.a. poprzez ich niewłaściwe zastosowanie, polegające na tym, że organ orzekł o odmowie wznowienia postępowania, dokonując we wstępnym etapie postępowania oceny, iż skarżącemu nie służy przymiot strony w postępowaniu zakończonym decyzją o pozwoleniu na
budowę,
2. naruszenie przepisów postępowania, tj. art. 28 ust. 2 ustawy Prawo
budowlane poprzez jego niewłaściwe zastosowanie wyrażające się w zastosowaniu tego przepisu w postępowaniu, podczas gdy powinien być on brany pod uwagę dopiero na drugim etapie postępowania