Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
We wtorek ogłoszenie wyników w Toruniu i Krakowie.
A w Poniedziałek też gdzieś ogłaszają , wie ktoś ?

blablab napisał:
Chciałam nieśmiało napomknąć, że sędzia Ibrom egzaminuje w Warszawie - komisja nr 9.

I właśnie dlatego tak ważne jest, żeby wszystkie wyroki sprzeczne z "linią partii" fruwały pomiędzy stołecznymi komisjami. Wówczas jest szansa, że dotrą także do Niej.

Sędzia Ewa Ibrom jest SWSA. A tymczasem NSA mówi, że może być inaczej niż SWSA E. Ibrom mówi że jest. To co zrobi SWSA E. Ibrom? Uzna, że SNSA (z b. Prezesem włącznie) nie nadają się nawet do wykonywania zawodu r.pr. a co dopiero...?

Druga kwestia. Ewentualne odwołania od ndst za admin ze stołecznych komisji pójdą do WSA w Wwie, które w szeregu wyroków pisał, że 7,8,77,80, że badanie statusu strony itd. No i co ma zrobić taki WSA? Będzie przezabawnie, jeżeli odwołanie od ndst za brak 149 ale za to z zarzutami 7,77,8, 80 będzie rozpoznawał WSA w składzie z jednym z sędziów, którzy w analogicznych sprawach orzeki o naruszeniu tych przepisów, nie wspominając nawet o 149..

I to też trzeba jakoś komisarzom uświadomić.

(Nie)pewna napisał:
Weekend się zaczął.
Chodźmy nad rzekę, do lasu albo do baru.
(Nie)pewna taka wyluzowana, a nie chce dziś ze mną zaszaleć i to grupowo ;-)

A co do wypowiedzi loyda30, o niedostatecznym bez dalszego czytania, to uważam, że podobnie powinno być z umową bezwarunkową. Przynajmniej w Katowicach tak by pewnie było w ubiegłym roku. Moim skromnym zdaniem Twoje założenie wykraczało jednak poza ramy kazusu. Skoro twórca kazusu napisał, że termin do złożenia oświadczeń jeszcze nie minął, to po coś to zrobił - wprowadził swego rodzaju stan "zawieszania". Twoje założenie byłoby dobre, gdyby w kazusie w ogóle nie było mowy o terminie do złożenia oświadczeń.

A tak na poważnie, to brak warunku i skarżenie odsetek w pkt I cywila niezbyt dobrze świadczą o kondycji zdającego, co być może wcale nie było wynikiem braku wiedzy, ale małego doświadczenia lub po prostu stresu.

Gratuluję jednak wszystkim, także tym z trójkami. Ze swojego doświadczenia wiem, że można było mieć całkiem przyzwoitą pracę, ale nie wstrzelić się w pełni w klucz i od razu leciała trója - tak jakby były tylko dwie oceny: 2 i 3.

igciu napisał:
Druga kwestia. Ewentualne odwołania od ndst za admin ze stołecznych komisji pójdą do WSA w Wwie, które w szeregu wyroków pisał, że 7,8,77,80, że badanie statusu strony itd. No i co ma zrobić taki WSA? Będzie przezabawnie, jeżeli odwołanie od ndst za brak 149 ale za to z zarzutami 7,77,8, 80 będzie rozpoznawał WSA w składzie z jednym z sędziów, którzy w analogicznych sprawach orzeki o naruszeniu tych przepisów, nie wspominając nawet o 149..

I to też trzeba jakoś komisarzom uświadomić.

Ewentualne odwolania pojdą do Komisji Odwoławczej! skoro w niektorych izbach admin przechodzi z 7, 77,80 to wszystko powinno sie skonczyc najwyzej na Komisji Odwolawczej!! do WSA nie bedzie trzeba

paolob napisał:
Ewentualne odwołania pójdą do Komisji Odwoławczej! Skoro w niektorych izbach admin przechodzi z 7, 77,80 to wszystko powinno sie skonczyc najwyzej na Komisji Odwolawczej!! do WSA nie bedzie trzeba
Marzenie! W zeszłym roku w niektórych izbach przechodziły zarzuty materialne z karnego. W innych musiał być błąd w ustaleniach stanu faktycznego, inaczej ndst. W K2 praktycznie nie przechodziły zarzuty materialne lub było niewiele takich przypadków.

FrankF - w zeszłym roku można było uwalić za brak przecinka
a ja wierzę, że w tym roku będzie o niebo lepiej z ocenianiem (tfu tfu)

FrankF napisał:
Marzenie! W zeszłym roku w niektórych izbach przechodziły zarzuty materialne z karnego. W innych musiał być błąd w ustaleniach stanu faktycznego, inaczej ndst. W K2 praktycznie nie przechodziły zarzuty materialne lub było niewiele takich przypadków.

w ubiegłym roku była podobna sytuacja, w wytycznych z cywila jedynym slusznym rozwiazaniem bylo pójście w kierunku umowy deweleperskiej (chociaz orzeczcnictwo pozwalało na pójście w kierunku umowy przedwstępnej).
Z tego co wiem to w K2 zdał każdy kto miał przedwstępną:)

To w końcu w Rzeszowie zdawali administrację bez 145 i 149 a gospodarcze z wadliwą reprezentacją czy nie?

ps. stan przedzawałowy do wtorku, ale dziś imieniny teściów, więc się trzeba zrelaksować bo żona już ucieka przede mną;)

czy wiadomo coś co grozi na niewłaściwą reprezentację w umowie?

Wyniki w Rzeszowie zostały podane "publicznie" poprzez podanie imion i nazwisk. Czy w innych izbach też tak będzie?

Pytam, bo w Expo mówili coś o podawaniu wyników po numerach kodowych (a nie nazwiskach) i dlatego były te papierki z pokwitowaniem... a może źle zrozumiałam komunikat. Czy ktoś wie?

Neffra napisał:
Może dla ciebie z założeń to wynikało, ale w założeniach tego nie było i to tyle na ten temat ... To był akurat taki element, który każdy miał zastosować zgodnie z własnym pomysłem... Cieszę się, że masz umowę warunkową (ja zreszta też), ale to nie powód, zeby dołować innych. Poza tym, jeżeli nie widzisz innego sposobu na rozwiązanie kazusu to cóż ...

Nikogo jeszcz na tym forum nie dołowałem i nie miałem takiego zamiaru. Moja odpowiedź dotyczyła kokretnego postu loyda. Wiesz irytujące jest jeżeli poucza cię koleś i chce cię uczyć zrozumienia czegoś, jak sam nie potrafił zorozumieć powtarzanej kilkakrotnie przez przewodniczącego informacji, że na tetach wisujemy kod z koperty na nie numer na nim wydrukowany. Loyd poza prostackim postami typu dwa bez dalszego czytania za wiele na tym forum nikomu nie pomaga.;)

Ile os. przystępowało do egzaminu w Rzeszowie?

Rzeszowianie, odezwijcie się! Podobno nie zdały u Was osoby w trakcie aplikacji ogólnie uważane za bardzo dobre... Czy nie było tak, że ogromna większosc z nich pisała w małej sali, czyli nie na kompie?

Jeszcze jeden wyrok WSA w Warszawie a propos braku koniecznośći podnoszenia argumentu "przedwczesności" badania przymiotu strony: V SA/Wa 1654/07 - Wyrok WSA w Warszawie z 2007-12-11

Oto fragmenty uzasadnienia:

"Istota sprawy sprowadza się do rozstrzygnięcia, czy S. D. S.A. w W. ma interes prawny w rozumieniu art. 28 kpa w żądaniu wznowienia postępowania zakończonego wydaniem decyzji. Rację ma skarżąca, że stroną postępowania administracyjnego o wzruszenie decyzji ostatecznej jest nie tylko strona postępowania zwykłego zakończonego wydaniem kwestionowanej decyzji, lecz również każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku mogą dotyczyć skutki stwierdzenia wzruszenia decyzji. Jednakże, jak wskazano wyżej, okoliczności te nie zachodzą w niniejszej sprawie. Interes prawny, którego istnienie warunkuje przyznanie osobie przymiotu strony w określonej sprawie, musi być konkretny, dający się obiektywnie stwierdzić oraz aktualny, a nie ewentualny, a także musi bezpośrednio dotyczyć sfery prawnej podmiotu. Brak bezpośredniości wpływu sprawy na sferę prawną osoby nie pozwala na uznanie za stronę.
W ocenie Sądu w analizowanej sprawie żądanie wznowienia postępowania administracyjnego zakończonego wydaniem decyzji z dnia [...] 05.2006r. zostało wniesione przez podmiot niebędący stroną sprawie, w rozumieniu art.28 kpa - zatem Prezes UZP zasadnie odmówił wznowienia postępowania na podstawie przepisu art. 149 § 3 kpa."

Witam kolegów. Zdawałem rok temu i jedno Wam tylko powiem po przeczytaniu wytycznych. Na karnym podejście wytycznych do możliwych do postawienia zarzutów (procesowe/okoliczności) to ogromny krok naprzód. Rok temu cięli na tym na równo. Sam postawiłem zarzuty procesowe, które miały wpływ na ustalenia faktyczne i ledwo zdałem z naciąganą jak się dowiedziałem tróją. A jak teraz czytam uzasadnienie wytycznych to jak jakbym czytał wywody z mojej apelacji co do zarzutów. Teraz po odwołaniach z tamtego roku poszli po rozum do głowy przynajmniej. To optymistyczne.

Będzie dobrze, nie ma sensu teraz dyskutować co kto napisał. I dobrych ludzi zjada stres i piszą głupoty. Czekajcie na wyniki - osobiście uważam że np. cywil był o niebo łatwiejszy. Umowa bardziej wymagająca teraz była, karne chyba podobne były, z tym że teraz wytyczne sensowne są. Głowa do góry, pewnie wszyscy co tu piszą zdadzą. A jak nie to są jeszcze odwołania, a tam to naprawdę wiele można zdziałać.

JohnyKozak napisał:
Ile os. przystępowało do egzaminu w Rzeszowie?

Nas zdawało jeśli dobrze kojarzę 72 osoby (66 osób po aplikacji + pare osób z rok ubiegłego).

PS. link do tego forum - OIRP Rzeszów • Strona główna forum - podany przez blablab jest linkiem do jakiegoś młodszego roku aplikacji. Mój ostatni rok ma swoje forum, ale na nim na razie cisza.

not_in_spe napisał:
Nas zdawało jeśli dobrze kojarzę 72 osoby (66 osób po aplikacji + pare osób z rok ubiegłego).

PS. link do tego forum - OIRP Rzeszów • Strona główna forum - podany przez blablab jest linkiem do jakiegoś młodszego roku aplikacji. Mój ostatni rok ma swoje forum, ale na nim na razie cisza.

54 os. zdały a więc 75% zdawalność. Wynik powiedziałbym średnio-dobry.

boski_jurysta napisał:
Ktoś już to wyżej pisał, ale jak dla mnie ta opinia lekarska to żaden dowód i nawet nie mogła być ujawniona bo była opinią prywatną. Ja np. oparłem karne w pkt I tylko na art. 7 artykułując naruszenia dot. nieprzyznania wiary zeznaniom oskarżonego mimo ich spójności, żony ponieważ jej żoną oraz przyznania wiary pozostałym świadkom mimo sprzeczności w ich zeznaniach i uważam, że to jest wystarczające. Dowód z zeznań pani Ani? Super, ale jak sama komisja napisała, z akt nie wynika, że ona cokolwiek wie. Kluczem jest odpowiedni zakres i jakiekolwiek zaskarżenie, które z dużym prawdopodobieństwem spowoduje uchyłkę wyroku w pkt 1.

Rambubu__ napisał:
Parafrazując znaną polską komedię - mądrego to aż przyjemnie poczytać :-D

W końcu głos rozsądku! Opinia nie mogła być ujawniona, bo to dowód pozasądowy (nie zlecony przez sąd), a w karnym są rygory dowodowe. Stąd, nie rozumiem wytycznych w tym zakresie.
Niemniej wytyczne rzeczywiście są elastyczne, co oznacza że będzie/jest dużo "luzu" dla egzaminatorów

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót