Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
raczej nieszkodliwe, to nic w porównaniu z moim dodatkowym zarzutem blednej reprezentacji pozwanego z uwagi na brak krs

zastaw rejestrowy napisał:
wszystko w rękach Szanownej Komisji. ALE 6,5,5 i dwie 2 mnie nie urządzają. Chociaz srednia byłaby niezla. Ale moze byc jeszcze gorzej 6, 6, 6 i 2, 2 to bedzie rekord świata.
Chyba sobie kupie broń palną. Najlepiej zabytkową. To bardziej skuteczne niz mieszanka persenu i zubrówki.

dla mnie załamką będzie 2 przy czterech 3

loyd: dobrze ze mozesz spac. mi się snią tylko wypadki drogowe emerytek na rowerach na zmianę ze sprzedaża udziałów wiec lepiej nie zasypiac... to gorsze niz klasyczny horror

ciekawe, ciekawe skąd ten pomysl z reprezentacja??? i w jakim celu? co chciałas osiągnac?

zastanawiałam się nad nieważnościa, ale ostatecznie podniosłam tez 233, 362 w zw. z 361, 455, szkoda gadac, nie wiem co mi do łba strzeliło, juz sie pogodziłam z myslami o 2 i szykuje odwołanie

zastaw rejestrowy napisał:
ciekawe, ciekawe skąd ten pomysl z reprezentacja??? i w jakim celu? co chciałas osiągnac?

o widze że zaktualizowałeś znaczek...wiesz że łamiesz komuś serce;)

mam i jeszcze 299 ze SR nie przesłuchał powódki

domyslam się :D coz trudno....takie rozczarowanie mozecie przezyc. gorzej z oblanym egzaminem :mad:

myszeaux102 napisał:
zastanawiałam się nad nieważnościa, ale ostatecznie podniosłam tez 233, 362 w zw. z 361, 455, szkoda gadac, nie wiem co mi do łba strzeliło, juz sie pogodziłam z myslami o 2 i szykuje odwołanie

chyba trochę przesadzasz ja postawiłam zarzut tylko z 362 k.c. fakt ten kluczowy, zaskarżyłam odsetki, i myślę że będzie dobrze, mało tego pisząc w treści w jednym miejscu zamiast prawo ruchu drogowego napisałam lądowego i myślę że powinno być dobrze to ty raczej nie masz powodu do paniki :)

Przedmiotem uwagi zdających winien być więc zakres zaskarżenia (co do jednego czynu albo w całości), rysujące się podstawy odwoławcze w kontekście stopnia naruszenia interesu oskarżyciela prywatnego, co winno spowodować zaskarżenie wyroku co najmniej co do czynu z art. 157 § 2 k.k., i uchwycenie tych uchybień sądu, których podniesienie skutkowałoby z dużym prawdopodobieństwem uwzględnieniem apelacji. Pozostałe elementy mogą zostać wykorzystane do stopniowania oceny pracy.

Jak myślicie, które uchybienia Sądu z dużym prawdopodobieństwem skutkowałyby uwzględnieniem apelacji a które to są te pozostałe?

igciu napisał:
Przeczytaj uzasadnienie. Jest na prawdę zabawne. Wprowadzono 61 (chyba) a) jako postępowanie przedwstępne w kwestii legitymacyjnej, co rozstrzyga się postanowieniem. Jednocześnie rozważano, czy rozstrzygnięcia wznowienia nie zostawić decyzją, z uwagi na "szczególny charakter instytucji".

A następnie zmieniono art. 149 wskazując, że zmiana wynika z wprowadzenia tego 61 (chyba) a kpa.

Więc nowelizacja wprowadza w tę kwestię więcej zamieszania niż wyjaśnień.

Co do linii orzeczniczych, to są tak na prawdę trzy:
1. Kategoryczne niebadanie legitymacji/bycia stroną;
2. Odmawianie wznawiania, gdy brak legitymacji jest "oczywisty" (cokolwiek to znaczy i jakkolwiek się to ustala).
3. Badanie legitymacij.

Pierwsze dwie znajdziesz w Lexach pod 149. Trzeciej, ze względów oczywistych, tam nie znajdziesz. Jest porozrzucana po przepisach o stronie w różnych ustawach. To jest w ogóle wpływ podpinania orzeczeń i tezowania orzeczeń na powszechne wyobrażenie o liniach orzeczniczych...

Ps. nie wiem na jakiej podstawie kategorycznie stwierdzasz, że nie ma rozbieżności? Ja przekopałem tonę orzeczen w tej kwestii, które tu wrzucałem i z których wynika, że chyba nie masz racji...

Z tego jednym słowem wychodzi nieciekawie. Czy ktoś ma 28.ust 2 budowlanki czy tez 7,77 czy oba razem to nie jest pod klucz.Miejmy nadzieje ze komisje jednak nie będą aż tak pod klucz.

podkop_kreta napisał:
Czy ktoś wie, czy karne z jednym prawidłowym zarzutem dot. 1 czynu wystarczy na 3? W stresie drugi zarzut kulą w płot...;( Mnie właśnie to karne martwi...:rolleyes:

Mam pytanie, jaki masz zarzut dot. pkt I?

nie rozumiem wcześniejszych wypowiedzi dot. zarzutu z 299 KPC w cywilu.....dlaczego zarzut, że SR nie przesłuchał powódki, kiedy biegły wskazywał, że rozstrzygające w sprawie mogą być osobowe źródła dowodowe jest nie ok??

Ja wniosłem opłatę od apelacji w cywilu i zmniejszenie zadośćuczynienia z 60 tysi do 50 tysi ująłem w 233 KPC, tj., że sąd ocenił materiał dowodowy niezgodnie z zasadami doświadczenia życiowego, a 445 KC nie ruszyłem zarzutem materialnym.

Teraz drżę coraz bardziej.....brrrrr :o

magnat_1 napisał:
Mam pytanie, jaki masz zarzut dot. pkt I?

Szereg zarzutów procesowych (m.in. 167, 410, 7, 172) a co w konsekwencji doprowadziło do błędnych ustaleń faktycznych. Wniosek o uchył. a Ty?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót