Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wnisłam ale tylko co do 20 k plus odsetki od tej kwoty

wiecie co myślę że nie ma co się nakręcać, bo tylko się stresujemy, może zaczniemy pisać o czymś miłym :)

Właśnie, im bliżej wyników tym bardziej nie mogę skupic myśli na czymś innym, rodzinka ma mnie powoli dość, zrobiłam sie montematyczna :)

mnie moja żona to już znieść nie może:-) ale przynajmniej moje dziecko szybko zasypia jak jej tatuś naopowiada o głupotach jakie napisał:-)

u mnie to samo :) oglądaliście jakiś fajny film ostatnio ?

mam mega zaleglości kinowe pewnie jak większość :)

może macie do polecenia jakąś fajną książkę?byle nie w stylu kc, kk :)

witam mam pytanie pracodawca wypowiedzial mi umowe z 2 tyg wypowiedzeniem po macierzynskim czy nalezy mi sie jakas odprawa prosze o szybka odpowiedz

W tym wątku to musisz pytać w formie: a); b) lub c) ....

zalezy z jakiego powodu... bo jesli np. z powodu likwidacji stanowiska to tak... ale to nie watek na tego tpu temat... zapraszam do działu poswieconego prawu pracy :)

myszeaux102 napisał:
Na podsatwie art. 427 § 2 kk oraz art. 438 pkt 2 i 3 Sądowi Rejonowemu zarzucam:
1) w odniesieniu do części orzekającej o uniewinnieniu oskarżonego od popełnienia
czynu z art. 157 § 2 kk:
- poczynienie błędnych ustaleń faktycznych, bedących wynikiem przekroczenia
reguł swobodnej oceny dowodów i błędu w zakresie logicznego rozumowania
poprzez przyjęcie, że oskarżony nie popełnił zarzucanego mu czynu, z uwagi na
bezkrytyczne uznanie za wiarygodne i spójne zeznań oskarżonego oraz swiadków
Zenona Białego oraz Albina Czerwonego, podczas gdy z prawidłowo zebranego
materiału dowodowego oraz z zasad logiki i doświadczenia życiowego wynika, że
pozostają one w oczywistej sprzeczności, co w konsekwencji doprowadziło do
naruszenia art. 4 kpk oraz art. 7 kpk;
- naruszenie przepisów postepowania mające istotny wpływ na wynik sprawy, tj. art.
167 kpk w zw. z art. 366 §1 kpk w zw. z art. 4 kpk, poprzez zaniechanie inicjatywy
dowodej Sądu w sytuacji braku aktywności oskarżyciela tj. konieczności wezwania
jako świadków pracowników sklepu znajdującego sie w pobliżu miejsca zdarzenia,
w celu wyjaśnienia wszystkicj istotnych okoliczności sprawy;
2) w doniesienu do części orzekającej o odstąpieniu od wymierzenia kary za czyn
opisany w pkt II zarzucam poczynienie błednych ustaleń faktycznych, bedących
wynikiem błędu w zakresie logicznego rozumowania oraz doświadczenia zyciowego poprzez przyjęcie, ze zachowanie oskarżyciela prywantego stanowiło naruszenie nietykalności cielesnej, co stanowi znamię retorsji z art. 216 §3 kk, co w konsekwencji doprowadziło do odstapienia przez Sąd od wymierzenia kary.

Myślicie ze to wystarczy?

Mam bardzo podobnie skonstruowane petitum - skarżyłem bł. ocenę dowodów skutkującą błędnym ust. stanu faktycznego w zakresie oceny zeznań Białego i Czerwonego, brak powołania z urzędu na świadka sklepikarki i błąd w ust. faktycznych co do czynu II. Myślę, że to są dobre zarzuty, gdyż pozwolą w obu częściach wyroku na uwzględnienie apelacji.

AgaDominika napisał:
mam mega zaleglości kinowe pewnie jak większość :)

wybrałam się 2 dni temu na Drzewo życia. To nie był dobry wybór. Film o istocie życia i śmierci w obliczu wyników :/

Trzeba było pójść na Transformersów 3 .

zależy z jakiego powodu wypowiedział - jeśli tylko i wyłącznie z winy pracodawcy to zależy od tego ile tam pracowałaś 0-2 lata - to jeden miesiąc, 2-8 lat to 2 miesiące, pow. 8 lat to 3 miesiące

co do filmów to właśnie oglądam czas honoru od początku i okazuje się, że serial całkiem całkiem

a co do książek to ostatnio przeczytałem Marcina Mortkę "Martwe Jezioro" taka lekka fantastyczna bajka nic w stylu kc, kk kpk kpc itd:-);)

przepiórka: to rzeczywiscie zly wybór. bardzo dołujący

a ja najbardziej się boję gospodarczego ,bo błąd w reprezentacji jest błędem rażącym, kwalifikowanym. To jest powód do zmartwienia , bo reszta np .cywilne, karne to jest już kwestią do oceny, do uzasadnienia i wiele koncepcji może przejść. Administracyjne z kolei ( art. 7. 77, 80 kpa, 29 ust. 2 prawa budowlanego i par.12 rozporządzenia )myślę, iż jeśli jest powszechny błąd to komisje będą przepuszczać, bo jest nas za dużo by tyle ludzi na tym oblać . W końcu skarga jeśli jest poprawnie skonstruowana formalnie ale z chybionymi zarzutami i to już coś jednak jest, zwłaszcza jak wniosek o uchylenie jest. Natomiast z reprezentacją nie jest to błąd powszechny a razi bardzo już na pierwszy rzut oka .:rolleyes:

tak, kwalifikowanym, skutkującym niewaznoscia umowy. Mielismy sporzadzic ważną umowę.

no zgadza się , i to jest dla mnie błąd że można się martwić ,reszta to dla mnie niepotrzebny stres i trochę taka ściema.

zastaw rejestrowy napisał:
tak, kwalifikowanym, skutkującym niewaznoscia umowy. Mielismy sporzadzic ważną umowę.

ważną wg wytycznych. Skoro jednak z innych przedmiotów wytyczne nie są przestrzegane np. admin i brak 149, to nie widzę powodu aby trzymać się ich przy umowie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót