Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czytac kodeksy, ustawy, czytac i jeszcze raz czytac

black swan może ktoś Cie rozjedzie ale ja Ci odpowiem co sądzę o tym
80 dni to masa rozumiesz masa czasu na to, aby zapoznać się się dośc gruntownie ze wszytskimi ustawami, choć to zależy również od tego czy szybko czytasz, czy dobra pamięć etc. ale co do zasady wydaje mi się, że zdązysz kilka razy przeczytać wszytskie ustawy na pewno

moja rada; czytaj ustawy i nie zawracaj sobie głowy innymi źrodlami wiedzy, bo pytania są iście z ustaw, także szkoda czasu i kasy na wszelkiego rodzaju pozycje poza samym tekstem ustawy i ... świetne są, bardzo polecam testy becka aplikacja radcowska srebrna wielka księga około 1800 stron. pytania tylko z brzmienia ustaw, żadnych zbędnych mądrości, tylko suche pytania z ustaw. polecam ją bardzo.

ja zrobilam dwa kosze- jeden wypchany wydrukowanymi ustawami i kodeksami
drugi pusty

po każdym przeczytaniu, pozaznaczaniu waznych rzeczy następowało radosne wrzucenie do pustego kosza ustawy, aż kosz się wypelnił po brzegi, a ten pierwotnie pełny został pusty. pomagało psychicznie takie działanie, bo namacalnie widziałam ile już mam za sobą i że jeszcze dużo przede mną.

nie odpuszczaj, nie zbłaźnisz się, trzeba probować, to jest duzo czasu, i od Ciebie tylko zależy jak go sporzytkujesz, bo możesz uczyć się efektywnie 3 godziny dziennie i zdasz, a możesz siedzieć rozkojarzony i po 8 godzin dziennie i efekt nie bedzie zadowalający dla Ciebie, ale warto podjąc ten trud, a czasu Ci wystarczy z pewnością :)

osobiście uczylam się do egzaminu wstepnego przez 7 weekandów (wyłącznie weekandów) i było dobrze. jak nauka wypełnisz jeszcze dni tygodnia, to będzie super. POWODZENIA !!!

zastaw rejestrowy napisał:
Do tego czasu można zostac wywiezionym w kaftanie bezpieczeństwa do Pruszkowa lub innego miejsca gdzie taki specjalistyczny szpital funkcjonuje

ja mam 3 km;)

Wikitor napisał:
w innych częściach egzaminu tego nie ma

Zgadzam się z tym w 100 %. Można zdać pisząc naprawdę kulawą apelacją z karnego, cywilna czy skargę z adm.

A można napisać super umowę i oblać na nieważności ....

to rzeczywiscie masz blisko. Lepiej jednak tam się nie wybierac! a kiedy u Ciebie wyniki??

loyd30 napisał:
Zgadzam się z tym w 100 %. Można zdać pisząc naprawdę kulawą apelacją z karnego, cywilna czy skargę z adm.

A można napisać super umowę i oblać na nieważności ....

dlatego naprawdę myślę, że jak narazie to jedynie do odwołania mogą szykować się osoby z nieważną umową, reszta przejdzie, cholera to jest naprawdę niesprawiedliwe.

najgorsze jest to, że z nieważną umową cholernie trudno będzie można przejść pozytywnie w Komisji 2. daję o zakład , że w innych częściach egzaminu odwólania będą przechodzić. , a nieważność nie.

więc nie ma sie co łudzić że umowa z niewłaściwą reprezentacją przejdzie:rolleyes: w takim razie nie ma co czekac na wyniki

i myślę, że nieważność umowy będzie najgorszą perfidią tego egzaminu.

no chyba jedynie uratuje cud osoby z nieważnościa, ale czuję ,że tutaj komisje nie odpuszczą jak będą przepuszczać z administracji to nieważności nie przebaczą

nam w jednej z wrocławskich komisji powiedziano najpierw, że wyniki będą koło 15 lipca, jednak pod koniec egzaminu ta sama osoba z komisji mówiła juz o końcu lipca a nawet początku sierpnia :( to szmat czasu, szczególnie jak się czeka bez 149 kpa :-o

bamboo25 napisał:
zastaw rejestrowy - dzięki ;).....ale 445 KC jednak bądź co bądź nie ma .... miejmy nadzieję, że komisje podejdą do tego ze zrozumieniem
Pisałem o tym wcześniej- nie miałem 445 i praca przeszła przy zaskarżeniu 20 tyś. Czyli apelacja teoretycznie przegrana w połowie a i tak dało radę. Chill out...

dla mnie błąd w reprezentacji jest perfidny, bo żaden inny błąd w pozostałych częściach egzaminu nie skutkuje od razu 2. Dla mnie komisje powinny patrzeć na umowę jako na całość pracy. a kryterium reprezentacji jako jedno z wielu kryteriów oceny,

Wikitor napisał:
dla mnie błąd w reprezentacji jest perfidny, bo żaden inny błąd w pozostałych częściach egzaminu nie skutkuje od razu 2. Dla mnie komisje powinny patrzeć na umowę jako na całość pracy. a kryterium reprezentacji jako jedno z wielu kryteriów oceny,

Zgadzam się. Skala ocen pozytywnych to 6-3.

ja wierzę że cuda się zdarzają, ale nie mogę przestać o tym myśleć:(

ale podobno we Wrocławiu powiedzieli równiez, ze test macie zdany. chyba tylko 2 osoby w jednej z komisji nie zdały. To i tak fajne komisje

agula67 napisał:
ja wierzę że cuda się zdarzają, ale nie mogę przestać o tym myśleć:(

agula 67 ja też liczę na cud, jestem w takiej sytuacji jak ty. nie rozumiem dlaczego nie oceniają całości umowy skala ocen od 6 do 3.

słuchajcie, jak odnaleźć swoje prace na kompie?
Szukałam już na wszelkie możliwe sposoby i nic - czy to możliwe, że mi się nie zapisały na dysku?
Kurde, bo niby klucz jest, a ja już nie pamiętam zupełnie, co ja właściwie zarzucałam...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót