Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hansowy napisał:
Pisałem o tym wcześniej- nie miałem 445 i praca przeszła przy zaskarżeniu 20 tyś. Czyli apelacja teoretycznie przegrana w połowie a i tak dało radę. Chill out...

Również nie było w mojej pracy naruszenia 445 i przeszło. Odsetki zaskarżone.
Okazuje się, że nikt ode mnie z grupy nie zaskarżył prawidłowo odsetek - powinny być od dnia następującego po doręczeniu odpisu pozwu, ale przecież działamy w interesie klienta ;)

zastaw rejestrowy napisał:
ale podobno we Wrocławiu powiedzieli równiez, ze test macie zdany. chyba tylko 2 osoby w jednej z komisji nie zdały. To i tak fajne komisje

owszem, ale testem to sie zupełnie nie martwię
powiedzieli tak tylko w jednej komisji, pozostałe 4 komisje milczaly w tej kwestii i nawet podpuszczanie członków komisji nie wiele sie zdało ;)

choc ogolnie poszła fama, że test poszedł b. dobrze i nie zdały go jednostki dosłownie, co cieszy i oczywiście powoduje, że z lżejszym sercem pisze się pozostale części.

faktycznie miło postąpili w jednej z komisji, że dali ludziom taką dobrą nowinę.

a jak zaskarzyliscie odsetki?? od kiedy?? dlaczego nikt nie zaskarzyl prawidlowo

Wiecie coś jak poszło w Białymstoku? Też nie mam 149 z adm. i to mnie martwi najwięcej.

Do tego czasu można zostac wywiezionym w kaftanie bezpieczeństwa do Pruszkowa lub innego miejsca gdzie taki specjalistyczny szpital funkcjonuje

One way ticket sponsorowany przez komisję;)

Są tylko niepotwierdzone plotki co do gosp. w Wawie, ale pierwsze wyniki będą w piątek, więc wtedy się dopiero okaże.

No właśnie niepotwierdzone, więc nie ma co się przywiązywać, ale, że podobnie jak w innych tną na reprezentacji. :(

Niestety, nieprawidłowa reprezentacja nigdzie nie przejdzie. Nie ma na co liczyc. Chociaz to okropna perfidia losu i osobiscie jestem przeciw. ALE NIEWAZNOSC TO NIEWAZNOSC. DZISIAJ MIAŁEM INFO OD OSOBY KTÓREJ ZNAJOMA JEST W KOMISJI - NIESTETY WSZYSTKO PRZECHODZI A TO NIE. Nie mogą inaczej, chociaz podobno nawet swietne sa niektore umowy ze zla reprezentacja (na 5-6) To troche niesprawiedliwe patrzac na kryteria w innych czesciach

a co powiecie o tym:
dodatkowo trochę pomieszałem z kosztami, a co do odsetek, to z treści uzasadnienia wynika, że skarżyłem je od kwoty 33100zł. - oczywiście obejmował je pkt III, dawno nie miałem takiego zaćmienia jak na egzaminie.

W imieniu powódki, której pełnomocnictwo znajduje się w aktach sprawy, zaskarżam powyższy wyrok w części w pkt. I, III

Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
- naruszenie prawa materialnego przez błędną jego wykładnię i niewłaściwe zastosowanie, tj. art. 445 §1 k.c. w zw. z art. 444 k.c poprzez przyznanie powódce zadośćuczynienia w nieodpowiedniej wysokości
- naruszenie prawa materialnego przez błędną jego wykładnię i niewłaściwe zastosowanie, tj. art. 445 §1 k.c. w zw. z art. 481 k.c poprzez ustalenie błędnej daty wymagalności roszczenia powódki, od której dochodzi ona odsetek ustawowych
- naruszenie prawa materialnego przez błędną jego wykładnię i niewłaściwe zastosowanie, tj. art. 444 §1 k.c. w zw. z art. 362 k.c poprzez uznanie, iż powódka przyczyniła się do powstania szkody w 20%
- naruszenie przepisów postępowania, mające istotny wpływ na wynik sprawy, tj. art. 11 k.p.c. polegające na dokonaniu odmiennych ustaleń od prawomocnego wyroku skazującego w sprawie karnej, a mianowicie na przyjęciu, iż nie doszło do naruszenia art. 45 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym
- naruszenie przepisów postępowania, mające istotny wpływ na wynik sprawy, tj. art. 233 k.p.c. w zw. z art. 362 k.c. polegające na przyjęciu przyczynienia się powódki do powstania szkody
- naruszenie przepisów postępowania, mające istotny wpływ na wynik sprawy, tj. art. 233 k.p.c. w zw. z art. 3 ust. 1 ustawy z 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym polegające na przyjęciu powódka nie zachowała ostrożności na drodze, a ostrożność taką zachował sprawca wypadku

Ostatnia edycja:
Niestety, nieprawidłowa reprezentacja nigdzie nie przejdzie. Nie ma na co liczyc. Chociaz to okropna perfidia losu i osobiscie jestem przeciw. ALE NIEWAZNOSC TO NIEWAZNOSC. DZISIAJ MIAŁEM INFO OD OSOBY KTÓREJ ZNAJOMA JEST W KOMISJI - NIESTETY WSZYSTKO PRZECHODZI A TO NIE. Nie mogą inaczej, chociaz podobno nawet swietne sa niektore umowy ze zla reprezentacja (na 5-6) To troche niesprawiedliwe patrzac na kryteria w innych czesciach

ta, tak. Wszystko inne przechodzi, tylko trzeba rozwiąza dwadzieścia jeden mini kazusików.

a admina mam tak:
Na podstawie art. 52 § 1, art. 53 § 1 oraz art. 54 § 1 ustawy z dnia 25 lipca 2002r. prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, działając z pełnomocnictwa skarżącego Marka Kowala, które załączam, zaskarżam w całości postanowienie Wojewody Kujawsko-Pomorskiego z dnia 26 maja 2011r. WI.DW.71110/13/MS/2011 utrzymujące w mocy postanowienie Starosty Włocławskiego z dnia 13 kwietnia 2011r. GNB-7358-33/2011 w sprawie odmowy wznowienia postępowania w sprawie zakończonej decyzją ostateczną Starosty Włocławskiego z dnia 10 maja 2010r. nr 222/2010 w przedmiocie zmiany sposobu użytkowania budynku gospodarczego na budynek mieszkalny na działce nr 55 w miejscowości Popów

zarzucając istotne naruszenie przepisów postępowania tj. art. 149 § 3, art. 147 w zw. z art. 145 § 1 pkt 4 ustawy Kodeks postępowania administracyjnego polegające na odmowie wznowienia postępowania w sprawie zakończonej decyzją ostateczną Starosty Włocławskiego z dnia 10 maja 2010r. nr 222/2010 GNB-7352-133/2010.

i wnoszę o uwzględnienie skargi oraz uchylenie w całości postanowienia Wojewody Kujawsko-Pomorskiego z dnia 26 maja 2011r. WI.DW.71110/13/MS/2011 i o zasądzenie kosztów postępowania na rzecz skarżącego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót