Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
no własnie igciu przynajmniej 21 minikazusików i wtedy bedzie ok.

zastaw rejestrowy napisał:
a jaki wniosek?? i dlaczego pkt 1?

Mając na uwadze powyższe wnoszę o zmianę zaskarżonego wyroku w części dotyczącej pkt I, III i V poprzez uwzględnienie powództwa w całości i zasądzenie kosztów procesu za obie instancje, ewentualenie o uchylenie wyroku w części dotyczącej pkt I, III i V i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi I Instancji przy uwzględnieniu kosztów procesu w II instancji.

pkt I bo przywidziało mi się, że obejmuje odsetki od błędnej daty. pocieszam się jedynie tym, że wskazałem w uzasadnieniu, że termin odsetek od 33100zł jest od złej daty. i te koszty pomieszałem, ale to akurat moja strata, a nie klienta

Ostatnia edycja:
scottie33: też zaskarżyłem w całości pkt I i po gruntownym przeanalizowaniu sprawy mam jednak nadzieję na pozytywną ocenę: art. 384 K.p.c., orzecznictwo sądów (apelacje i SN), które nawet w przypadku profesj. pełnomocn. każą sądowi wezwać do uzupełnienia braków formalnych a nie odrzucać apelację z mety. Do tego zawsze możesz na drugi dzień cofnąć apelację w tej części a wówczas sąd orzeka o kosztach jak przy cofnięciu pozwu - a przecież sąd jeszcze nawet nie doręczył odpisu apelacji drugiej stronie więc żadnych kosztów nie powinno być.
Jakby Ci przyszło do pisania odwołania - odezwij się.

black swan napisał:
Cześć, gratulacje dla wszystkich, którzy zdali i oczywiście trzymam kciuki za resztę:)
Mam pytanie do starszych koleżanek i kolegów (za które zapewne zostanę rozjechany), ale tak obiektywnie rzecz ujmując czy 80 dni wystarczy na naukę do egzaminu wstępnego:D na aplikację, czy może lepiej sobie odpuścić i się nie błaźnić? Jak się najlepiej uczyć? Dzięki za wszystkie odpowiedzi, również te miażdżące:))):cool:

Proponuję odpuścić długie ustawy z których potencjalnie może nie być pytań, albo jeśli już będą to 1 lub 2. ja tak zrobiłem przed końcowym i nie żałuję: ubezpieczenia - 0 pyt., prokuratura - 0 pyt., własność przemysłowa - 0 pyt., zamówienia - 1 pyt., emertury - 1 pyt., gospodarka nieruch. - 1 pyt. Z tego zrobiłem błąd tylko w zamówieniach.

czy ktoś dziś czeka na wyniki? czy w którejś izbie dziś ogłoszą? dajcie znać.

zastaw rejestrowy napisał:
to rzeczywiscie masz blisko. Lepiej jednak tam się nie wybierac! a kiedy u Ciebie wyniki??

3 sierpnia:(

PS. Zajme Wam miejscówki w Tworkach:D

bisz napisał:
Są tylko niepotwierdzone plotki co do gosp. w Wawie, ale pierwsze wyniki będą w piątek, więc wtedy się dopiero okaże.

ok, zła reprezentacja, ale czy to znaczy, że jak mam wpisane dwóch członków RN bez wskazania z czego wynika, że dwóch, tzn. ze mam złą reprezentację = ndst, czy błąd formalny w umowie skutkujący obniżoną oceną? czy zła reprezentacja to tylko np. zarząd zamiast RN lub pełnomocnika WZ? nie umiem sobie rozsądnie, bez emocji, odpowiedzieć na to pytannie:(

Nikt nie jest w stanie sobie na to dokładnie odpowiedziec. Mysle jednak, ze chodzi w ogole o wychwycenie tego elementu i nie wpisanie jako reprezentacji pozostalych czlonkow zarzadu. Jezeli piszesz, ze RN to wymog spelnilas, a to ze nie ma wskazanej podstawy nie wplywa na waznosc umowy.
Mysle, ze nie ma co sie martwic, najwyzej ocena troche w dol.

emmma napisał:
No widzisz - to jest powód do zmartwienia według kryteriów naszego forum. Powinno być chyba trzech, skoro taki jest skład ustawowy, a ewentualne odstąpienie w takiej reprezentacji może powinno wynikać z czegoś - na przykład z regulaminu albo szczegółowej uchwały czy co tam. Doczepić się można?
Dlatego właśnie mówię, że takie wyszukiwania to jest niepotrzebna praca.
Ale miałam iść.
Idę :)

EMMA, mam indentyczny problem jak Ty:( i tez gubię sie w domysłach co będzie. Pocieszam się, że brak powołania się na uchwałę, czy regulamin RN jest tylko błędem formalnym, skutkującym obniżoną oceną. W końcu umowa zawierana jest wewnętrz spółki, pomiędzy prezesem a rada nadzrocza tej samej spółki i obie strony znają swoje dokumenty i podstawy umocowania....
kiedy masz wyniki?

laboga napisał:
ok, zła reprezentacja, ale czy to znaczy, że jak mam wpisane dwóch członków RN bez wskazania z czego wynika, że dwóch, tzn. ze mam złą reprezentację = ndst, czy błąd formalny w umowie skutkujący obniżoną oceną? czy zła reprezentacja to tylko np. zarząd zamiast RN lub pełnomocnika WZ? nie umiem sobie rozsądnie, bez emocji, odpowiedzieć na to pytannie:(

Bez emocji to chyba tylko komisja Ci odpowie. Z dwoma członkami RN (moim zdaniem) nie powinno być ndst. mimo nie wskazania dlaczego tak, bo już z tego wynika, że wiesz, że nie mogą spółki reprezentować członkowie zarządu.;)

jadycha napisał:
Bez emocji to chyba tylko komisja Ci odpowie. Z dwoma członkami RN (moim zdaniem) nie powinno być ndst. mimo nie wskazania dlaczego tak, bo już z tego wynika, że wiesz, że nie mogą spółki reprezentować członkowie zarządu.;)

Dzięki za pocieszenie. miód na moje serce:wink:

laboga napisał:
EMMA, mam indentyczny problem jak Ty:( i tez gubię sie w domysłach co będzie. Pocieszam się, że brak powołania się na uchwałę, czy regulamin RN jest tylko błędem formalnym, skutkującym obniżoną oceną. W końcu umowa zawierana jest wewnętrz spółki, pomiędzy prezesem a rada nadzrocza tej samej spółki i obie strony znają swoje dokumenty i podstawy umocowania....
kiedy masz wyniki?

Tylko w razie odowłania (czego Ci nie życzę) nie pisz, że umowa jest zawierana pomiędzy przezesem a radą nadzorczą. Umowa jest zawierana pomiędzy członkiem zarządu (można przyjąć, że prezesem), a spółką reprezentowaną przez radę nadzorczą.

proszę o informację, za co konkretnie ulewali ludzi w dotychczasowych komisjach... szczególnie pytam pod kątem administracyjnego...

jadycha napisał:
Tylko w razie odowłania (czego Ci nie życzę) nie pisz, że umowa jest zawierana pomiędzy przezesem a radą nadzorczą. Umowa jest zawierana pomiędzy członkiem zarządu (można przyjąć, że prezesem), a spółką reprezentowaną przez radę nadzorczą.

:) jasne, jasne to tylko skrót myślowy na potrzeby forum

puerto napisał:
Nikt nie jest w stanie sobie na to dokładnie odpowiedziec. Mysle jednak, ze chodzi w ogole o wychwycenie tego elementu i nie wpisanie jako reprezentacji pozostalych czlonkow zarzadu. Jezeli piszesz, ze RN to wymog spelnilas, a to ze nie ma wskazanej podstawy nie wplywa na waznosc umowy.
Mysle, ze nie ma co sie martwic, najwyzej ocena troche w dol.

zgadzam się, że tak powinno to być oceniane. jest ok.

Czy na cywilu przechodzi apelacja gdzie kierowca odpowiadał na zasadzie ryzyka?:?:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót