Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Chodzi o to ze czesc mogła znależć stare orzecznictwo, że kiedys były w tym zakresie rozbieżności i bdało się strone. Tu istnieje problem i zadanie jest zrobiene na orzecznictwie które nie było jednolite w tym zakresie.Sam mam materialne ale moze jakos to bedzie.

loyd30 napisał:
Sołtysiński:

W doktrynie został podniesiony problem, czy w razie reprezentowania spółki w umowie z członkiem zarządu bądź w sporze z nim przez radę nadzorczą, rada powinna działać in gremioczy też wystarczy podpisanie tej umowy bądź pozwu przez przewodniczącego rady nadzorczej bądź innego członka rady (np. wiceprzewodniczącego). Jest to jednak problem wadliwe postawiony z punktu widzenia metodologicznego (por. M. Rodzynkiewicz, Komentarz, s. 357, uw. 6; J. P. Naworski, Naworski, Strzelczyk, Raglewski, Siemiątkowski, Potrzeszcz, Komentarz. Spółka akcyjna, t. I, s. 610, uw. 6; W. Popiołek, Strzępka, Komentarz, t. II, wyd. 3, s. 242, Nb 8).

Z treści art. 390 § 1 KSH wynika, że rada nadzorcza działa kolegialnie. Jeżeli więc umowę z członkiem zarządu podpisałby przewodniczący rady nie uzyskując w tej sprawie wcześniejszej uchwały rady nadzorczej, to mielibyśmy do czynienia z naruszeniem art. 390 § 1 KSH, a w konsekwencji z nieważnością takiej umowy na podstawie art. 58 § 1 KC w zw. z art. 38 KC i art. 2 KSH.

W konsekwencji w pierwszej kolejności rada nadzorcza powinna podjąć uchwałę w sposób wskazany w art. 388-389 i 391 KSH o zawarciu umowy przez spółkę z członkiem zarządu czy np. o wniesieniu powództwa bądź odpowiedzi na pozew. Następnie w tej uchwale rada powinna upoważnić jej przewodniczącego bądź innego członka do podpisania w imieniu spółki umowy czy też występowania w sporze

Ja właśnie zrobiłem dokładnie tak jak powyżej.

prof. Kidyba w ostatnich komentarzach do ksh też rozwodzi się na ten temat że może upowazniony członek RN występowac w umowach zamiast całego składu RN (oczywiście z upowaznienia RN). Z tego co wiem z praktyki jest to szeroko praktykowane. Wpisuje się np. w regulaminie RN że w takich i w takich umowach w imieniu RN występuje np. tylko przewodniczący RN, czy dwóch czlonków RN i tak dalej.

laboga napisał:
prof. Kidyba w ostatnich komentarzach do ksh też rozwodzi się na ten temat że może upowazniony członek RN występowac w umowach zamiast całego składu RN (oczywiście z upowaznienia RN). Z tego co wiem z praktyki jest to szeroko praktykowane. Wpisuje się np. w regulaminie RN że w takich i w takich umowach w imieniu RN występuje np. tylko przewodniczący RN, czy dwóch czlonków RN i tak dalej.

Ale taka praktyka jest od "zawsze". Od 6 lat pracuję w spółce akcyjnej i zawsze umowy z zarządem podpisuje przewodniczący RN.

a czy wiadomo coś o umowach bez warunku? przechodziły takowe?

loyd30 napisał:
Ale taka praktyka jest od "zawsze". Od 6 lat pracuję w spółce akcyjnej i zawsze umowy z zarządem podpisuje przewodniczący RN.

tak wiem, też od lat pracuję w spółkach akcyjnych, tym bardziej wkurza mnie fakt, że mnie tak zaćmiło, że w sprawach którymi zajmuje się na codzień zrobiłam najgorszy błąd:(

olis napisał:
Chodzi o to ze czesc mogła znależć stare orzecznictwo, że kiedys były w tym zakresie rozbieżności i bdało się strone. Tu istnieje problem i zadanie jest zrobiene na orzecznictwie które nie było jednolite w tym zakresie.Sam mam materialne ale moze jakos to bedzie.

Jakie tam ono stare? 2008? Zresztą to nie istotne. Póki nie ma uchwały z mocą zasady, to obie linie są full wypas i od mecenasa zależy, którą uzna za korzystnieją dla klienta.

A dla klienta korzystniejsza jest 7,77 itd, bo może dostać (pośrednio) przesądzenie przez WSA, że klient to strona. Natomiast wygrana na 149.3 daje tylko tyle, że organ wznowi i następnie odmówi uchylenia PnB, bo uzna, że klient to nie-strona..

Tyla. End of topic. Jak to nie przejdzie, to żyjemy w republice bananowej.

laboga napisał:
tak wiem, też od lat pracuję w spółkach akcyjnych, tym bardziej wkurza mnie fakt, że mnie tak zaćmiło, że w sprawach którymi zajmuje się na codzień zrobiłam najgorszy błąd:(

Masz reprezentację zarządu ?

reprezentacja zarządu raczej nie przejdzie - to nieważność umowy

loyd30 napisał:
Masz reprezentację zarządu ?

nie, wpisałam dwóch członków RN, ale nie wpisałam dlaczego = na jakiej podstawie tych dwóch. rozpisałam się za to jak głupia o podstawie z ksh i aktualnych odpisach z KRS a zapomniałam o najważniejszym:mad::mad:

igciu napisał:
Jakie tam ono stare? 2008? Zresztą to nie istotne. Póki nie ma uchwały z mocą zasady, to obie linie są full wypas i od mecenasa zależy, którą uzna za korzystnieją dla klienta.

A dla klienta korzystniejsza jest 7,77 itd, bo może dostać (pośrednio) przesądzenie przez WSA, że klient to strona. Natomiast wygrana na 149.3 daje tylko tyle, że organ wznowi i następnie odmówi uchylenia PnB, bo uzna, że klient to nie-strona..

Tyla. End of topic. Jak to nie przejdzie, to żyjemy w republice bananowej.

wlasnie jadlem banana i poczulem sie urazony....

laboga napisał:
nie, wpisałam dwóch członków RN, ale nie wpisałam dlaczego = na jakiej podstawie tych dwóch. rozpisałam się za to jak głupia o podstawie z ksh i aktualnych odpisach z KRS a zapomniałam o najważniejszym:mad::mad:

Czyli rozumiem, że zapomniałaś wspomnieć o uchwale upoważniającej do zawarcia umowy właśnie tych dwóch ? Jeżeli tak to wg. mnie nie ma żadnej tragedii. Potraktują to jako zwykłe przeoczenie.

loyd30 napisał:
Czyli rozumiem, że zapomniałaś wspomnieć o uchwale upoważniającej do zawarcia umowy właśnie tych dwóch ? Jeżeli tak to wg. mnie nie ma żadnej tragedii. Potraktują to jako zwykłe przeoczenie.

no pewnie, nie ma co siak paniki w tym zakresie.

loyd30 napisał:

oj nie wiem nie wiem:mad:

ktoś coś dowiadywał się jak w Wawie? albo ma przecieki...? niech ktoś da znać. cokolwiek... aaaaa... zwariować można... u mnie co najmniej 20 dni czekania...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót