Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
II OSK 666/07 - Wyrok NSA, 2008-06-18, zdaje się, że się przyda do ewent. odwołań z admin.

Jak zaznaczono w orzecznictwie przyjęte zostało, iż w pierwszej fazie rozpatrywania podania o wznowienie postępowania organ administracji ma prawo badać - oprócz dopuszczalności wznowienia z przyczyn przedmiotowych lub podmiotowych - tylko kwestię zachowania jednomiesięcznego terminu. Nie wolno mu natomiast oceniać, czy przyczyny wznowienia wskazane przez stronę faktycznie wystąpiły. Tę kwestię organ administracji powinien rozważyć dopiero po wydaniu postanowienia o wznowieniu postępowania (zob. wyrok NSA z dnia 1 września 2000 r., III SA 2304/99, ONSA 2001/4/179).

Przenosząc powyższe rozważania na grunt tej sprawy i mając na uwadze okoliczności sprawy oraz powołany wyżej wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 9 marca 2006 r., sygn. akt II SA/Wr 516/04, uchylający wcześniejszą decyzję Wojewody D. w tym samym przedmiocie i związanie nim na podstawie art. 153 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Sądu pierwszej instancji stwierdzono, iż Wojewoda D. dostrzegając w decyzji oraz w postępowaniu organu pierwszej instancji istotne uchybienia natury procesowej zasadnie nie przystąpił do próby merytorycznego rozpoznania sprawy. Zdaniem Sądu trafnie Wojewoda D. wskazał na przejawy naruszenia zasad wynikających z art. 7 i 107 k.p.a. w postępowaniu organu pierwszej instancji polegające na tym, iż Starosta Ś. nie przeprowadził należytego postępowania wyjaśniającego w zakresie istotnych dla oceny skuteczności wniosku o wznowienie postępowania okoliczności dotyczących przede wszystkim dochowania przez "[...]" S.A. w W. jednomiesięcznego terminu do złożenia wniosku o wznowienie postępowania czy istnienia po stronie Spółki interesu prawnego uzasadniającego jej legitymację do złożenia wniosku.

n_bt napisał:
Chyba w tym wypadku chodzi o Lbn. Niemniej takie rozmowy są w każdej izbie, jeśli chodzi o wpis z pięciolatki.
Podobnie rozmowy takie miały osoby po aplikacji sądowej ubiegające się o wpis na listę radców.

a nie wiesz czego sie mozna spodziewac ?
Powiedzieli ze jeszcze nie wiadomo czy bedzie czy nie.
Slyszalem ze nie we wszystkich takie rozmowy sa.
pozdr

morel_a napisał:
słuchajcie, jak odnaleźć swoje prace na kompie?
Szukałam już na wszelkie możliwe sposoby i nic - czy to możliwe, że mi się nie zapisały na dysku?
Kurde, bo niby klucz jest, a ja już nie pamiętam zupełnie, co ja właściwie zarzucałam...

powtórzę się z pytaniem, może ktoś jednak pomoże

manbearpig napisał:
odebrałem dziś uchwałę :) o dzizas ale farcioch 61 points !!! LOL
karne i cywilne poszlo mi najgorzej a oceny lepsze niz adm i gosp LOL
gratulacje !!!
napisz nam prosze o swoich błędach w zadaniach pisemnych, czego sie nie ustrzegleś, a mimo to oceny są pozytywne :)
może coś o admin i gospod. z którego oceny byly gorsze niz karne i cywil? jak sądzisz dlaczego? będziemy wdzięczni za ten ekshibicjonizm egzaminacyjny :)

Tylko jest bezskuteczność zawieszona umowy, nie ma z automatu nieważności. Reprezentacja to jeden z punktów oceny (jeśli było by inaczej to po co pisać całą resztę umowy?).

biedna_ja napisał:
a co powiesz jak ma sie zarząd. Bo pomrocznosć mnie dopadłą i zrobiłąm takiego byka ze szok....usprawiedliwienia nie ma jest tylko litość sprawdzających

manbearpig napisał:
a nie wiesz czego sie mozna spodziewac ?

Przypuszczam, że będą pytania dotyczące przebiegu dotychczasowej pracy zawodowej, czym się zajmowałeś, na czym polegały Twoje obowiązki itp. Chodzi generalnie o sprawdzenie przydatności do wykonywania zawodu i raczej nikt nie będzie zadawał Ci pytań mających na celu sprawdzenie wiedzy. Więc spokojnie ;)
Ja też już mam uchwałę :)

przepiorka napisał:
Zazdroszczę wam

Już niedługo będziesz wiedziała co i jak. Najgorsze jest oczekiwanie na nieuniknione. Dlatego reset, tudzież znieczulenie są wskazane ;)

właśnie, mój małżonek już odpadł, on też strasznie przeżywa te alikacyjne perypetie, chce w końcu mieć z powrotem swoją żonę

Moja rodzina odetchnęła już po egzaminie. Po wynikach - ja ;)

moja żona próbuje oddychać razem ze mną, ale delikatnie rzecz ujmując już ją cholera bierze,

ale przynajmniej mam sposób na uśpienie dziecka:-)

tylko boję się, że pierwsze słowa będą

"ta je..... budowlanka" albo "pie..... admin"

Dla naszych mężów i żon należą się wielkie wyrazy szacunku, za cierpliwość przez te miesiące. Dla tych co mają dzieci - dodatkowo za opiekę nad nimi i przejęcie praktycznie wszystkich obowiązków.
W pierwszej kolejności IMHO należy im podziękować...

najlepszą podzięką będzie zdany egzamin, niech ten okres nie będzie całkiem stracony

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót