Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ciris napisał:
koledze nie zaszkodzę, bo to jest po prostu nie możliwe;) Ma uchwałę o wyniku pozytywnym i tyle. Bardziej martwię się o siebie za rok, ale pewnie przesadzam. Co do uzasadnienia dwói to jest ono na ... 7 stron. jak szale to szaleć. zasadniczo sprowadza się do tego, że przypadkiem co prawda znalazło się to co potrzeba w mojej pracy, ale nie rozumiem instytucji wznowienia więc lufa.

No moim zdaniem jednak można zaszkodzić koledze.
Art. 31[2] Ustawy o radcach prawnych:

1. Wpis na listę radców prawnych lub aplikantów radcowskich uważa się za dokonany, jeżeli Minister Sprawiedliwości nie podpisze sprzeciwu od wpisu w terminie 30 dni od dnia doręczenia uchwały wraz z aktami osobowymi kandydata. W przypadku, o którym mowa w art. 31[1] ust. 2, bieg tego terminu liczy się wówczas od dnia ponownego doręczenia uchwały wraz z aktami osobowymi. Minister Sprawiedliwości wyraża sprzeciw w formie decyzji administracyjnej.

boski_jurysta napisał:
Ja skarżyłem w zakresie jakim nie orzeczono kosztów powyżej zasądzonych kosztów. Czyli mam identyczne zarzuty jak koleżanka, która dostała 5 :))

też tak zrobiłam, w klucz się wstrzeliłam, ale odsetek nie dotknęłam - miałam, ale wykasowałam.

przy takiej proporcji 37% do 63% przeciez przyznał. wiec koszty zastepstwa sa dobrze wyliczone. jesli skarzysz wyrok to koszty upadaja tak mi sie przynajmniej zdawalo..ale teraz juz nie mam pewnosci co do swoich umiejestnosci :;-) koszty przy takich proporcjach są ok. a jesli skarze reszte to sad i tak mi je przyzna jesli o to wniose. Czy sie myle?? Madre osoby z ocena na 5 z cywila niech sie wypowiedza. To juz tylko z ciekawosci bo egzamin na 99% w plecy

martusia_q napisał:

1. Wpis na listę radców prawnych lub aplikantów radcowskich uważa się za dokonany, jeżeli Minister Sprawiedliwości nie podpisze sprzeciwu od wpisu w terminie 30 dni od dnia doręczenia uchwały wraz z aktami osobowymi kandydata. W przypadku, o którym mowa w art. 31[1] ust. 2, bieg tego terminu liczy się wówczas od dnia ponownego doręczenia uchwały wraz z aktami osobowymi. Minister Sprawiedliwości wyraża sprzeciw w formie decyzji administracyjnej.

To w ogóle jest interesująca konstrukcja ten cały sprzeciw. Najjaskrawszy przykład decyzji, która może być wydana bez żadnych przesłanek, chociaż orzecznictwo limituje to wyłącznie do kontroli przesłanek prawidłowości wpisu i dokumentów zgromadzonych w trakcie postępowania w sprawie o wpis.

Żebyh nie zaszodzić czasem koledze, zerknij sobie na wyrok sygn. akt II GSK 22/07 NSA W-wa 2007.03.22 - Kompetencję do sprawowania kontroli prawidłowości ocen dokonywanych przez komisje egzaminacyjne, w razie pojawienia się w tym względzie wątpliwości ma Minister Sprawiedliwości w ramach postępowania w sprawie wyrażenia sprzeciwu od uchwały Rady Okręgowej Izby Radców Prawnych na podstawie art. 31[1] ust. 2 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o radcach prawnych (Dz. U. z 2002 r. Nr 123, poz. 1059 z późn. zm.). Przedmiotem kontroli nad uchwałami rad okręgowych izb radców prawnych są zarówno kompetencje i stosowana procedura, jak i treść uchwał. W przypadku uchwał o wpisie na listę aplikantów radcowskich chodzi także o kontrolę prawidłowości ustalania wyników egzaminu konkursowego. Minister powinien przeprowadzić tę kontrolę przy udziale członków zespołu do spraw przygotowania działającego na podstawie art. 7 ust. 4 ustawy o zmianach u.r.p. W toku postępowania w sprawie wyrażenia sprzeciwu zastosowanie mają przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego.

martusia_q napisał:

Zanim komisja rozpozna odwołanie to już zapewne będzie dawno po wpisie:)

odwołania będą rozpatrywane grubo po tym czasie, ale przede wszystkim na jakiej podstawie mieliby mu zmienić Uchwale o wyniku pozytywnym z egzaminu ? absolutnie nie ma takiej opcji.

zastaw rejestrowy napisał:
przy takiej proporcji 37% do 63% przeciez przyznał. wiec koszty zastepstwa sa dobrze wyliczone. jesli skarzysz wyrok to koszty upadaja tak mi sie przynajmniej zdawalo..ale teraz juz nie mam pewnosci co do swoich umiejestnosci :;-) koszty przy takich proporcjach są ok. a jesli skarze reszte to sad i tak mi je przyzna jesli o to wniose. Czy sie myle?? Madre osoby z ocena na 5 z cywila niech sie wypowiedza. To juz tylko z ciekawosci bo egzamin na 99% w plecy

Niby tak. Uważam, że nie trzeba było tego skarżyć, ale skarżyłem zarzucając naruszenie art. i art 98 § 1 k.p.c. przez jego niezastosowanie oraz art. 100 k.p.c. przez jego niewłaściwe zastosowanie. Na uzasadnienie tego napisałem krótko: Sąd orzekając w niniejszej sprawie dopuścił się naruszenia art. 98 § 1 k.p.c. poprzez jego niezastosowanie w sytuacji, gdy prawidłowo prowadzone postępowanie doprowadziłoby do 100% wygranej sprawy przez powódkę. Niezależnie jednak od tego podnieść należy, że nawet stosując art. 100 k.p.c. i ustalając, że powódka wygrała proces w 63% to wysokość przysądzonych jej kosztów zastępstwa procesowego nie mogłaby być niższa niż 63% z kwoty 3600 zł, która stanowi stawkę
minimalną przy wartości przedmiotu sprawy wynoszącym ponad 50.000,00 złotych.

a koncepcja praw nabytych :) przecież za 1,5 miesiąca będzie on r.pr. a wtedy moje odwołanie będzie się kurzyć w szafie w MS :)

loyd30 napisał:
Ja skarżyłem częściowo (w części w której sąd nie przyznał pełnych kosztów zastępstwa).

A jak ja nie zaskarżyłam tego pkt V to co? Jakie mogą być konsekwencje? Jak myślicie?

Solen napisał:
Zanim komisja rozpozna odwołanie to już zapewne będzie dawno po wpisie:)

Być może. Niemniej jednak odwołanie składa się za pośrednictwem K1 - zawsze może znaleźć się ktoś życzliwy, kto szepnie Ministrowi by jednak sprawdził co nie co.
Ja bym nie ryzykowała.

A przede wszystkim powoływanie się na fakt, że ktoś inny miał podobnie i zdał jest dość nieprofesjonalne moim skromnym zdaniem.

ale przeciez zliczasz koszty poniesione przez obie strony procesu i wtedy ustalasz proporcje.
0,63x 3600 - 0,37x 360 = 936 zł
wiec w jakim celu skarzyc??? przeciez sad i tak przy wniosku o koszty za I i II instancje te koszty zasadzi. Czy sie myle??

No i przez takie wypowiedzi jak powyższe upowszechni się pogląd, że należało skarżyć pkt V. Otóż nie należało, podobnie jak pkt I. Nigdy nie skarżysz tego co Ci zasądzili. Pkt III w swoim oddaleniu obejmował również rozstrzygnięcie o kosztach. Zastaw rejestrowy ma rację.

skarze wyrok w tej czesci -20 tys zl wiec sad na nowo orzeknie w tym zakresie o kosztach za I instancje. Ktos ma inne zdanie?? I W TEN SPOSOB DOBIJE DO 3600 TAK MYSLE.

szamag napisał:
A jak ja nie zaskarżyłam tego pkt V to co? Jakie mogą być konsekwencje? Jak myślicie?

Nawet jak przyjąć, że zaskarżenie kosztów mieści się w pkt 3, to i tak nic nie napisałam o kosztach w uzasadnieniu, a we wnioskach standardowo o koszty wg norm przepisanych.

Tak jak pisałem wyżej, nie należało tego skarżyć, ale traktowałem to jako superfluum, a nie jako błąd merytoryczny.

koszty są wtórne co do roszczenia głownego. sa konsekwencja zaskarzenia wyroku nawet gdy napisze ze zaskarzam w czesci np. co do 10 tys zł. to koszty bede miec jesli o to wniose

szamag napisał:
Nawet jak przyjąć, że zaskarżenie kosztów mieści się w pkt 3, to i tak nic nie napisałam o kosztach w uzasadnieniu, a we wnioskach standardowo o koszty wg norm przepisanych.

w wytycznych MS było chyba coś o zaskarżeniu kosztów (chyba, że się mylę)

Wiadomość dla oczekujących w Warszawie!
EGZAMIN RADCOWSKI 2011
"Uprzejmie zawiadamiamy, że ogłoszenie wyników dla osób zdających w Komisji Egzaminacyjnej Nr 9 nastąpi 1 września 2011 r. (czwartek), o godz. 17.00. Zmiana terminu jest następstwem wypadku i hospitalizacji jednego z członków Komisji Egzaminacyjnej."

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót