Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
powiedzmy, ze najstarsze samo zje i sie ubierze
wyniki 14.07

No i pieluchy nie trzeba znieniać .... No chyba, że z imprezy wróci ....

Korniles napisał:
Według mnie do niewłaściwe zastosowanie. Hipoteza ok, a dyspozycja źle wykonana

wzięłam notatki:
" art. 445 par. 1 przez niezastosowanie tego przepisu do ustalonego w sprawie stanu faktycznego tj. przez zasądzenie zadośćuczynienia, które nie stanowi sumy odpowiedniej do prawidłowo ustalonego rozmiaru krzywdy".

to zarzut podyktowany przez SSA (najbardziej popularna Sędzia z procedury cywilnej w warszawskiej Izbie)

to pytanie do myszeaux. Komisja przyjazna? Chociaz troche znaliscie tych sedziow i radcow?

chyba kolo 70 na oko, nie liczyłam, komisja niby przyjazna
szamag dzieki za notatke reszczie za wsparcie
wszystkim zycze milego wieczoru spadam do dziatwy, poczytam Was sobie poznym wieczorem bo juz sie uzalezniłam

Solen napisał:
Pytanie do osób, które zdały - czy ktoś z Was skarżył w całości pkt V co do kosztów? Dopiero co zajrzałam do swojej pracy i się zdziwiłam...:)
ja
dostałam 5

szamag napisał:
wzięłam notatki:
" art. 445 par. 1 przez niezastosowanie tego przepisu do ustalonego w sprawie stanu faktycznego tj. przez zasądzenie zadośćuczynienia, które nie stanowi sumy odpowiedniej do prawidłowo ustalonego rozmiaru krzywdy".

to zarzut podyktowany przez SSA (najbardziej popularna Sędzia z procedury cywilnej w warszawskiej Izbie)

Ten zarzut jest sformułowany jak błąd w subsumpcji. A tutaj jest problem z wykładnią "odpowiednie zadośćuczynienie". Czyli błąd w wykładni. Jak już to niewłaściwe zastosowanie tego przepisu do ustalonego w sprawie stanu faktycznego. Bo zastosowany to został

po_egz napisał:
Ten zarzut jest sformułowany jak błąd w subsumpcji. A tutaj jest problem z wykładnią "odpowiednie zadośćuczynienie". Czyli błąd w wykładni. Jak już to niewłaściwe zastosowanie tego przepisu do ustalonego w sprawie stanu faktycznego. Bo zastosowany to został

I tego się trzymajmy ....

loyd30 napisał:
I tego się trzymajmy ....

To Wy się trzymajcie, co pod ręką macie. Ja akurat Żubra. Idę na imprezę, opijać ten cały egzamin. Po raz chyba szósty. W sumie to nie takie głupie. Najpierw zaraz po, że już po, potem że tydzień temu, potem wytyczne opublikowali, teraz, że wszystko już na atomy rozłożone i można spokojnie wyluzować.

Miłego wieczoru Koledzy i Koleżanki, do zobaczenia na mieście

po_egz napisał:
Czytam teraz zadanie z cywila i zauważyłem takie coś. Szkoda była zgłaszana była do MGM Asekuracja Towarzystwo Ubezpieczeń Spółka Akcyjna Oddział w Rzeszowie

Pozew jest przeciwko MGM Asekuracja Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. z siedzibą w Warszawie.

W odpowiedzi na pozew pełnomocnik wypowiada się w imieniu Oddziału.

Wyrok jest na MGM w Warszawie

Ciekawe czy to była jakaś podpucha

Wiedziałam że nadmierne czytanie forum źle się dla mnie skończy:/ Liczyłam że cywila mam do przodu tymczasem oznaczając stronę pozwaną wpisałam

Pozwany: MGM Asekuracja
Towarzystwo Ubezpieczeń S.A.
Oddział w Rzeszowie
ul. Żeromskiego 10
zastępowany przez
Radcę Prawnego Andrzeja Kruka
Kancelaria Radcy Prawnego w
Rzeszowie
ul. Żeromskiego 10
35-005 Rzeszów

I teraz wiedząc że to jest źle zastanawiam się nad skutkami:( Może ktoś z Was przerabiał taki case w praktyce?

myszeaux102 napisał:
chyba kolo 70 na oko, nie liczyłam, komisja niby przyjazna
szamag dzieki za notatke reszczie za wsparcie
wszystkim zycze milego wieczoru spadam do dziatwy, poczytam Was sobie poznym wieczorem bo juz sie uzalezniłam

a moje starsze dziecko zaczęło do mnie mówić "proszę Pani". A jak jeszcze nie zdam tego egzaminu, to chyba mąż mnie zastrzeli.

zastaw rejestrowy napisał:
nie jestem przekonany. chyba ze zaskarzyl pkt w calosci?? nie mam zielonego pojecia. Na to wyglada....przynajmniej z tego cytatu. Chyba ze to byl jakis "skrot myslowy", ktorego nie rozumiemy. Nie wiem.

Prosiłem go o to by podesłał mi swoją pracę, chciałbym ją przeczytać bo w sumie mam podobnie jak on, tyle że nie skarżę w całości kosztów i pkt I tylko w zakresie, który oddalono.

Co do dyskusji 455 w zw. z 481 k.c. - uważam, że w praktyce zawsze należy iść va banque, nie raz widziałem jak sądy nie badają dokładnie kwestii odsetek, trzeba więc było przedstawić zapatrywanie zgodnie z którym odsetki należne są zaraz po wezwaniu, a nie 30 dni i iść w zaparte takim tokiem rozumowania.

po_egz napisał:

napisałam, jak było na zajęciach. Dlatego w swojej pracy też tak mam.

Anhella napisał:
Wiedziałam że nadmierne czytanie forum źle się dla mnie skończy:/ Liczyłam że cywila mam do przodu tymczasem oznaczając stronę pozwaną wpisałam

Pozwany: MGM Asekuracja
Towarzystwo Ubezpieczeń S.A.
Oddział w Rzeszowie
ul. Żeromskiego 10
zastępowany przez
Radcę Prawnego Andrzeja Kruka
Kancelaria Radcy Prawnego w
Rzeszowie
ul. Żeromskiego 10
35-005 Rzeszów

I teraz wiedząc że to jest źle zastanawiam się nad skutkami:( Może ktoś z Was przerabiał taki case w praktyce?

Gdybyś tak napisała w pozwie to ryzykowałabyś odrzucenie. Sądy rejonowe jednak zwykle to puszczają jako omyłkę pisarską. Wyższe instancje stwierdzają nieważność i odrzucają pozew. Dwa razy już w praktyce w wyższej instancji skutecznie zarzuciłem nieważność na tej podstawie.

Ale tutaj skarżysz konkretny o już ustalonych stronach. Twoje oznaczenie w apelacji może być więc traktowane co najwyżej jako brak formalny usuwalny.

Korniles napisał:
Ale tutaj skarżysz konkretny o już ustalonych stronach. Twoje oznaczenie w apelacji może być więc traktowane co najwyżej jako brak formalny usuwalny.

hmm czyli coś mało dopuszczalnego na egzaminie:mad:

Ja wpisałem MGM Asekuracja SA przy ulicy Kłodzkiej w Warszawie.

To ok ?

po_egz napisał:

No własnie nie wiem;). W uzasadnieniu Sąd napisał, że zasądza zadośćuczynienie na podst. 444 kc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót