Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
boski_jurysta napisał:
Czekam z niecierpliwością na ten wtorek, szkoda że nie wiadomo, o której godzinie...

Zazdroszczę - u mnie dopiero piątek w godzinnach wieczornych, ale i tak pewnie będę od rana sprawdzać mniej więcej z godzinną częstotliwością:)
Ale tu dziś niepokojąca cisza...

lubuskie napisał:
prace bez właściwej reprezentacji były oceniane zarówno pozytywnie jak i negatywnie.

Dzięki lubuskie za informację o egzaminie w ZG.

n_bt - mam nadzieję, że odwołasz swoje twierdzenia zgodnie z obietnicą złożoną w jednym z postów.

Marek.R napisał:
W Toruniu było sympatycznie i całkiem niezłe wyniki. .Komisja bardzo miła, powiedziałbym wręcz przychylna.
Mi też się udało zadać.. a zdawałem jako tzw. pięciolatek:) bez aplikacji.

Dzięki za miłą atmosferę podczas egzaminu:))

:)na aplikacji też nie było źle
Ale faktycznie -z małymi wyjątkami- atmosfera była na egzaminie miła ,a członkowie komisji przychylnie na nas patrzyli ..:)

II GSK 209/09 - Wyrok NSA z 2010-01-26
w składzie z legendami Izby Gospodarczej NSA, SNSA A. Robotowską i SNSA A. Kubą

Wznowienie postępowania stanowi nadzwyczajną formę wzruszenia decyzji ostatecznej, a reguły zastosowania tej instytucji określone są w rozdziale 12 działu II Kpa. Podstawową kwestią jest ustalenie kręgu podmiotów, których działanie lub wniosek wznowi ostatecznie zakończone postępowanie. Ogólną regułą wynikającą z art. 147 Kpa. jest, że wznowienie postępowania może nastąpić z urzędu lub na żądanie strony, przy czym wznowienie z przyczyn określonych w art. 145 § 1 pkt 4 Kpa. oraz w art. 145 a tej ustawy następuje tylko na żądanie strony. Oznacza to, że osoba, która jako strona brała udział w postępowaniu zakończonym decyzją ostateczną, może wystąpić z wnioskiem o wznowienie tego postępowania, jednak z wnioskiem takim może też wystąpić osoba, która wprawdzie w postępowaniu zwykłym nie uczestniczyła, lecz może wykazać istnienie swego interesu prawnego lub obowiązku w rozumieniu art. 28 Kpa. uzasadniającego jej udział ( wyrok NSA z dnia 4 lutego 2000; sygn. akt I SA 334/99 ). W przedmiotowej sprawie Sąd I instancji prawidłowo uznał, iż skarżący nie mieli interesu prawnego aby skutecznie domagać się wznowienia postępowania w sprawie wykreślenia W.K. z ewidencji działalności gospodarczej dokonanego na jej wniosek.

arvb napisał:
n_bt - mam nadzieję, że odwołasz swoje twierdzenia zgodnie z obietnicą złożoną w jednym z postów.

Ja również mam nadzieję, że będę miała ku temu powody.

boski_jurysta napisał:
Czekam z niecierpliwością na ten wtorek, szkoda że nie wiadomo, o której godzinie...

A czy wiesz coś boski_jurysto w jaki sposób zostaną ogłoszone te upragnione (miejmy nadzieję) werdykty? Na stronie? Bo rozumiem, że skoro ten dzień wybrano, to też po to, by komisja była na miejscu do wydawania uchwał? Tylko czy oni są tak naprawdę potrzebni? Czy sami pracownicy izby wystarczą?

emmma napisał:
A czy wiesz coś boski_jurysto w jaki sposób zostaną ogłoszone te upragnione (miejmy nadzieję) werdykty? Na stronie? Bo rozumiem, że skoro ten dzień wybrano, to też po to, by komisja była na miejscu do wydawania uchwał? Tylko czy oni są tak naprawdę potrzebni? Czy sami pracownicy izby wystarczą?

Info od starosty sprzed kilku dni:
"
Informuję, że zgodnie z informacjami uzyskanymi w OIRP Katowice wyniki będą ogłoszone zgodnie z planem dnia 12 lipca 2011r. (na razie nie wiadomo o której godzinie) przez wywieszenie w Izbie oraz zamieszczenia na stronie internetowej Izby imiennej listy osób, które zdały egzamin (bez ocen). Wniosek, że jeśli kogoś na liście nie będzie to niestety oznacza, że nie zdał.

Oceny będą określone w indywidualnych uchwałach komisji, które każdy otrzyma pocztą i które prawdopodobnie będzie można również odebrać osobiście w Izbie."

Panie i Panowie,

przepraszam za złą informację z samego rana, ale wiem, że w Wawie w przypadku błędnej reprezentacji przy umowie, komisja nie czyta dalej pracy - niestety jest to pewna informacja

A ja tak z innej beczki ;) Potrzebuję namiary na r.pr. z okolic Gdańska, który specjalizuje się w prawie rzeczowym, a przynajmiej jest zorientowany w tym temacie. Czy moglibyście mi kogoś polecić?

theBostonian napisał:
Panie i Panowie,

przepraszam za złą informację z samego rana, ale wiem, że w Wawie w przypadku błędnej reprezentacji przy umowie, komisja nie czyta dalej pracy - niestety jest to pewna informacja

nie jest to pozytywna informacja... ale niczego innego się nie można było spodziewać...

ja mam takiego znajomego, w Gdańsku. Jeśli chcesz więcej info -na priv.

theBostonian napisał:
Panie i Panowie,

A zła reprezentacja to tylko zarząd? Czy np. niepełny skład RN - sam przewodniczący lub dwóch członków RN?

theBostonian napisał:
Panie i Panowie,

Idąc za ciosem... czy coś jeszcze wiesz jako pewne z komisji warszawskich???

theBostonian napisał:
Panie i Panowie,

rozumiem, że umowy bez warunku czytają do końca...tylko ciekawe co z tego?

podkop_kreta napisał:
Idąc za ciosem... czy coś jeszcze wiesz jako pewne z komisji warszawskich???

w mojej komisji rzeź zrobiła sędzia NSA, która była w składach orzekających, iż przy takim kazusie trzeba iść w procedurę :-(

theBostonian napisał:
w mojej komisji rzeź zrobiła sędzia NSA, która była w składach orzekających, iż przy takim kazusie trzeba iść w procedurę :-(

ale Ty zdałeś, prawda? Bez 149 kpa?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót