Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
szamag napisz cos wiecej, z której reki te wiadomości

Ja jestem w Komisji nr 4- wawa. Rzeczywiście jest tam SNSA. Plotka może być prawdą. Jak widzę, SZAMAG też coś słyszy w podobnych klimatach. Jeżeli byłoby tak, że nie zda 36 osób z mojej Komisji, to u nas było mniej niż 65 osób chyba zdających więc to oznaczałoby, że zda mniej niż połowa.....

W sumie to przykro to słyszeć i choć "pojechałem" kluczem mam prawo się obawiać.

szymku napisał:
Ja bym się nie łudził.
Jeżeli ktoś sądzi, że obowiązują przejrzyste i jednolite dla wszystkich kryteria oceny w skali całego kraju, to się po prostu mocno rozczaruje. Oczywistym jest, że w izbie warszawskiej celem jest oblanie jak największej liczby osób bo jest nas po prostu dużo i poziom merytoryczny zdających ma tu drugorzędne znaczenie. Jeżeli ktoś sądzi inaczej jest po prostu naiwny i powinien cofnąć się ze swoją edukacją prosto do szkoły średniej by na nowo uczyć się życia.

Niezależnie od osiąganych przez nasz rocznik dobrych wyników w toku aplikacji, zawsze traktowano nas jak dopust boży i szarańczę która nie powinna być na aplikacji. Ewidentną niechęć dawało się również wyczuć przed rozpoczęciem egzaminu. Uwagi w stylu "Państwo chcą być radcami???!! Państwo ciszy nie potraficie zachować!!", były na porządku dziennym, choć moim zdaniem nie powinny być adresowane do ludzi przecież dojrzałych, posiadających rodziny i wieloletnie doświadczenie zawodowe, którzy właśnie ukończyli wymagająca aplikację, kosztem wielu wyrzeczeń zarówno finansowych jak i w życiu prywatnym.
Co znamienne - nikt nam nie życzył powodzenia.
Także, przy całej sympatii dla (Nie)pewnej, dla własnego dobra lepiej założyć, że się nie zdało. Unikniemy niepotrzebnych rozczarowań.

hmyyy...my się chyba znamy...kiedyś musieliśmy się gdzieś spotkać...pewnie w bibliotece podczas nauki, przeprowadziłem tam wiele interesujących rozmów...drugą opcją...w co raczej wątpię...to jest możliwość spotkania się przy jakimś alkoholu. ja wprawdzie piję niewiele i żadko, Ty raczej mi też na pijącego nie wyglądasz (z tego co piszesz)...
faktycznie pewne rzeczy mogą, ujmując to delikatnie - i odnosząc się do wawsiej sytuacji- wkurić...i tak jest w naszym przypadku. każdy z nas jest dorosły i robi różne rzeczy w życiu. pewnym jest że bez powodu nikt nie przebrnął przez aplikację i czegoś się nauczył... na pytanie czego się nauczył miał dpowiedzieć egzamin...ale nie k... na takich zasadach. ale wracając do posta:
szymku, czy napijesz się ze mna po wynikach...nawet jeżeli jesteś z mniejszej, cieplutkiej izby?

A jak zarzuciłam 28 pb, 7, 77, 124 w zw. 107 i na doczepke za 149par. 3 w zw. z 145 bo były przesłanki wznowienia a nie wznowił i tyle w tym temacie to jak myslicie ze przejdzie?

z drugiej ręki, nie wiem której Komisji dotyczą (ale należy się spodziewać, że jednej z tych, która ogłasza wyniki w tym tygodniu w W-wie, ale to mój domysł!!!).
Nie tylko administracja stanowi problem, ale też cywilne. Dużo dwój z cywila. Kilka z testu.
W sumie szykuje się powtórka z ZG lub nawet gorzej.

Nic więcej nie wiem. Na pewno dużo gorzej niż Kom nr 7.

myszeaux102 napisał:
A jak zarzuciłam 28 pb, 7, 77, 124 w zw. 107 i na doczepke za 149par. 3 w zw. z 145 bo były przesłanki wznowienia a nie wznowił i tyle w tym temacie to jak myslicie ze przejdzie?

Mam informację z piątkowej już opublikowanej Komisji W-wskiej, od osoby, która zdała, że
zapis " i w konsekwencji naruszenia art 149 par 3" dało wynik pozytywny.

Waw-iak napisał:
Ja jestem w Komisji nr 4- wawa. Rzeczywiście jest tam SNSA. Plotka może być prawdą. Jak widzę, SZAMAG też coś słyszy w podobnych klimatach. Jeżeli byłoby tak, że nie zda 36 osób z mojej Komisji, to u nas było mniej niż 65 osób chyba zdających więc to oznaczałoby, że zda mniej niż połowa.....

W sumie to przykro to słyszeć i choć "pojechałem" kluczem mam prawo się obawiać.

też jestem z tej kom. mógłbyś mi napisać na priva co to za pogłoski?

andd79, musimy wytrzymać do piątku z wynikami, chyba, że ogłoszą wcześniej, a na str 697 "nasz kolega", który już zdał ten egzamin podzielił się taką plotką. zobacz i skomentuj.

szymku napisał:
Ja rozumiem, że twoim zdaniem jestem osobnikiem żałosnym i miałkiego intelektu - cóż poradzić - takich nas przyjmowali na aplikacje w pamiętnym roku 2007.

To czy zdam jest kwestią otwartą - w założenia się wstrzeliłem, co jak wiadomo nie gwarantuje niczego, o czym świadczy przykład koleżanki z zarzutem ze 149 KPA z adm i piękną tłustą dwóją, z uwagi na niezrozumienie "istoty wznowienia".

Chciałbym tylko wskazać, iż kryteria powinny być jednolite, ponieważ obecny stan rzeczy zakłada, iż osoba z pracą czwórkową według kryteriów np. krakowskich dostaje galę w Warszawie czy Zielonej Górze. To pozostawia niesmak.

Roman nie dyskutuj z nimi...wszak wiadomo że tacu jak ja, czy Ty (znamy się pewnie tylko z biblioteki), nic sobą nie reperzentujemy w porównaniu z INNYMI Aplikantami...

szamag napisał:
z drugiej ręki, nie wiem której Komisji dotyczą (ale należy się spodziewać, że jednej z tych, która ogłasza wyniki w tym tygodniu w W-wie, ale to mój domysł!!!).
Nie tylko administracja stanowi problem, ale też cywilne. Dużo dwój z cywila. Kilka z testu.
W sumie szykuje się powtórka z ZG lub nawet gorzej.

Nic więcej nie wiem. Na pewno dużo gorzej niż Kom nr 7.

Ja właśnie się martwię cywilem. choć zarzuty jak ulał z klucza,
to sławny pkt I "jedynie w zakresie, którym nie zasądził odsetek od daty do daty" plus przedobrzyłem w liczeniu terminów z odsetkami.
A u mnie w Komisji oprócz Pani z NSA jest też SSA(prezes).

Cześć Wszystkim. Pisałem w Komisji7 w Wa-wie i niestety dostałem 2 z adm. Skargę oparłem na naruszeniu art. 28 k.p.a.; art. 138 § 1 pkt 1 ppsa w zw. z art. 144 ppsa; art. 138 § 1 pkt 2 ppsa; art. 28 ust. 2 prawa budowlanego - totalny rozjazd z kluczem stąd 2 nie dziwi, w uzasadnieniu też nie ma z czego wyciągnąć tej dwuetapowości. Jutro będę miał dostęp do pracy (i uzasadnienia) także jak tylko przez nią przejdę wrzucę na forum przemyślenia komisji.

No to ja z cywila na bank z tych co maja dwóje, w czwartek mam wyniki, zaskarzony pkt III ale bez odsetek od 33.100 plus zarzut niewazności, no coz juz sie pogodziłam z ta myslą

gdańsk współczuję i zapewne od czwartku łączę się w bólu

MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEŻYJĘ PIĄTKOWY POGROM, W komisji nr 4 w Wawie, skoro ma być gorzej niż w ZG.

Masakrują nas...
Takie wyniki jak w Krakowie albo w Toruniu lub Białymstoku to już tylko odległe wspomnienie :P.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót