Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re_ napisał:
Zaburzanin,
nie poddawaj się
nie popełniłeś zadnego dyskwalifikującego błędu tylko zapewne ocena była wynikiem kilku pomniejszych
K II nie widzi innych prac niż tylko te na ndst i wsród tych są te lepsze i gorsze - Twoja zasadniczo pewnie bedzie należała do tych lepszych :)

Dzięki za wsparcie i dodanie otuchy.

zabrzanin napisał:
Dzięki za wsparcie i dodanie otuchy.

a poza tym wydaje mi się ze przed K2 nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż pozostałe części egzaminu zdałeś na bdb/db. Wiem ze teoretycznie każda część egzaminu jest oceniana samodzielnie ale nie zaszkodzi wspomniećw odwołaniu ze reszta egzaminu git :)

podkop_kreta napisał:
DZIĘKUJĘ CI!!! Gratuluję pięknej oceny.
Martwiłam sie dzisiaj tym wcześniejszym postem o niezrozumieniu istoty postępowania wznowieniowego.
prawdę mówiąc spisałam po prostu zarzuty z jakiegoś orzeczenia - w uzasadnieniu były wskazane;
niestety, raczej tego orzeczenia nie odnajdę, a praca nie zapisała mi się w kompie
Ale idea była taka, jaka została uznana za "jedyną słuszną" - czyli badanie statusu strony dopiero po wznowieniu.
7,77 i 80 było dlatego, że organ nie powinien sprawdzać, czy wnioskujący jest stroną, a jedynie sprawdzić przesłanki wznowienia - i to był błąd w zakresie postępowania dowodowego (a raczej quasi-dowodowego)

Re_ napisał:
a poza tym wydaje mi się ze przed K2 nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż pozostałe części egzaminu zdałeś na bdb/db. Wiem ze teoretycznie każda część egzaminu jest oceniana samodzielnie ale nie zaszkodzi wspomniećw odwołaniu ze reszta egzaminu git :)

Taki tez mam zamiar:)

co do cywila, to smutno patrzec jak fajne prace nie przechodza. Mysle ze to raczej błąd z przeoczenia i napewno jak dla mnie nie na ndst. Tak tylko trzeba zauważyć, ze naszym kazusie sąd ustalił zadośćuczynienie na 50 tys. przyczynienie na 20 %, a obnizył tylko o 10 tys. wiec kwestionujac przycznienie nigdy nie wyjdziesz na 20 tys. :(

dlatego te prace z wps 10 tys i kwestionowaniem wylacznie przyczynienia wydają sie bardziej spójne. Byles/ jestes aplikantem? bo niektorzy mowia, ze aplikantow sie przepycha a nieaplikantow nie.

morel_a napisał:
prawdę mówiąc spisałam po prostu zarzuty z jakiegoś orzeczenia - w uzasadnieniu były wskazane;
niestety, raczej tego orzeczenia nie odnajdę, a praca nie zapisała mi się w kompie
Ale idea była taka, jaka została uznana za "jedyną słuszną" - czyli badanie statusu strony dopiero po wznowieniu.
7,77 i 80 było dlatego, że organ nie powinien sprawdzać, czy wnioskujący jest stroną, a jedynie sprawdzić przesłanki wznowienia - i to był błąd w zakresie postępowania dowodowego (a raczej quasi-dowodowego)

sama siebie zacytuję ;)
bo znalazłam to orzeczenie, z którego spisałam zarzuty :)
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 9 lipca 2010 r. II SA/Kr 596/10

W oryginale było:
Skarżący zarzucili naruszenie art. 145 § 1 pkt 4, art. 147 oraz art. 149 § 1 i § 2 k.p.a., poprzez przedwczesną ocenę zasadności powołanej przez skarżących podstawy wznowienia postępowania przed wydaniem postanowienia o wznowieniu postępowania; naruszenie art. 28 k.p.a., w zw. z art. 6 ust. 2, art. 54 pkt 2 lit. d w zw. z art. 64 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym oraz art. 140 k.c. poprzez nieuzasadnione odmówienie skarżącym statusu strony w niniejszym postępowaniu, naruszenie art. 7, 77 § 1 i 107 § 3 oraz art. 8 k.p.a., poprzez nieprzeprowadzenie postępowania wyjaśniającego w sposób wyczerpujący, oraz przeprowadzenie go bez wyjaśnienia istotnych okoliczności sprawy i z naruszeniem zasady oficjalności.

O ILE DOBRZE PAMIĘTAM powołałam te, które wytłuściłam wyżej
cały wywód w uzasadnieniu był ukierunkowany na dwuetapowość postępowania wznowieniowego, wspomniałam jedynie na marginesie, że z okoliczności przytaczanych przez wnioskodawcę z dużym prawdopodobieństwem wynika, że powinien on być stroną -ale to organ może stwierdzić dopiero po wznowieniu

I starczyło na 5 :)

ninia-1 napisał:
dlatego te prace z wps 10 tys i kwestionowaniem wylacznie przyczynienia wydają sie bardziej spójne. Byles/ jestes aplikantem? bo niektorzy mowia, ze aplikantow sie przepycha a nieaplikantow nie.

aplikantem, trzeba będzie cos powalczyc w odwołaniu, działałem na korzyśc klienta:)

stres, nerwy i tak wyszło cholercia, jedyne moje doswiadczenie poważne to pisanie spraw z cywila a z tego tylko ndst.

morel_a napisał:
sama siebie zacytuję ;)
bo znalazłam to orzeczenie, z którego spisałam zarzuty :)
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 9 lipca 2010 r. II SA/Kr 596/10

to było dobre orzeczenie, wystarczyło także w K1 w Gda, wpisałam te same zarzuty

smaklimonki napisał:
Qrcze, a jak w Olsztynie? Ktoś wie? Już drugi dzień się zbierają. Same ploty i nic konkretnego. Ponoć pały z admina, gospodarza, cywila i karniaka a zaraz, ze z niczego. Już 4 tygodnie nas trzymaja. Jak ma ktoś info to niech da znać:confused

Przyłączam się do prośby o info co w oirp olsztyn, czy news o 20 ndst nadal aktualny?

ol-n napisał:
Przyłączam się do prośby o info co w oirp olsztyn, czy news o 20 ndst nadal aktualny?

raczej tak, Pani Instytucja podała taką informację, więc prawdopodobnie wiedziała, co mówi

Ja co prawda z adwokackiej jestem, ale czytam Wasze forum z zaciekawieniem.... I do Moreli mam info, że praca na pewno się zapisała, tylko trzeba jej dobrze poszukać, tzn. wpisując w wyszukiwarce numer z egzaminu, np. K1C15:)

Struś Pędziwiatr napisał:
Ja co prawda z adwokackiej jestem, ale czytam Wasze forum z zaciekawieniem.... I do Moreli mam info, że praca na pewno się zapisała, tylko trzeba jej dobrze poszukać, tzn. wpisując w wyszukiwarce numer z egzaminu, np. K1C15:)

nie ma szans, przeszukałam komputer we wszystkie strony :) Nie mam zapisanych żadnych plików "temp".

Mam prośbe, czy ktos moze wkleic uzasadnienei do oceny z admina, co przeszła bez 149, byłabym wdzięczna, ewentualnie na priva

To są pliki ukryte... w opcjach wyszukiwania musisz dać wyszukiwanie takze plików ukrytych. One zapisywały się jako."zdający [...]"

morel_a napisał:
nie ma szans, przeszukałam komputer we wszystkie strony :) Nie mam zapisanych żadnych plików "temp".

C:\Documents and Settings\Nazwa Użytkownika\Local Settings

Spróbuj tu.W miejsce C wstaw literkę swojego dysku lokalnego, jeśli inna niż C i nazwę użytkownika.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót