Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
szamag napisał:
ja mam tak jak Ty, też zrozumiałam, że nie trzeba dołączać dowodu opłaty (napisać, że wniesiona i jak).
Długo się nad tym zastanawiałam na egzaminie i tak to rozumiałam, no to super, 2 murowane:(

e tam, spokojnie... po prostu u mnie sprawdzajacy nie przeczytal polecenia :)

możecie podzielić się informacjami za co oblewali w k6 wawa? czy z admina brak 149 kpa oznacza automatycznie ndst, czy zarzut ze 138 kpa ratuje? Za co oblali tyle osób z cywila?

ninia-1 napisał:
nie wiem czy juz ktos pisal o wroclawiu. Zdaja ludzie w miare dobrze. Ja juz tez mam zadane, ale problemem jest cywil. Nie przechodza prace, w ktorych nie ma zarzutów kropka w kropke z klucza, szczegolnie tego 233 lub 362kc. Sytuacja z cywilem uszi kontrowersje podobne jak w Katowicach.

a możesz coś wiecej napisać? wiesz co pisały osoby które nie zdały? z dotychczasowych informacji wynikało ze tylko w komisji u wiadomego sędziego oblalo 10 osob z cywila a w komisji 5 osoby kt oblaly poległy na adminie i gospodarczym (lacznie 6 osob)

Igciu był w komisji 6 , a to on przecież wykonał największą pracę w zakresie "alternatywnej linii orzeczniczej" :) z admina.
z tego co pisał, nie miał 149, a zdał. wlało to we mnie odrobinę nadziei :).

szamag napisał:
ja mam tak jak Ty, też zrozumiałam, że nie trzeba dołączać dowodu opłaty (napisać, że wniesiona i jak).
Długo się nad tym zastanawiałam na egzaminie i tak to rozumiałam, no to super, 2 murowane:(

kirk napisał:

czy ktoś na forum nie załączył dowodu opłaty do skargi do WSA (bo tak zrozumiał polecenie) i zdał?

rdzawy napisał:
Igciu był w komisji 6 , a to on przecież wykonał największą pracę w zakresie "alternatywnej linii orzeczniczej" :) z admina.
z tego co pisał, nie miał 149, a zdał. wlało to we mnie odrobinę nadziei :).

może oceniają całośc pracy, moze 149 ndst nie oznacza z automatu ndst, może się uda, może może ....

a dlaczego cywil budzi u Was kontrowersje? w Katowicach tez bylo zle??

kirk napisał:

Ja nie napisałem nic o opłacie, ani nie dołączyłem pełnomocnictwa kierując się poleceniami. Zrozumiałem je w ten sposób, że te sprawy należy pominąć.

kookoo2 napisał:
postaram się od tej osoby dowiedzieć o uzasadnieniu oceny
przy czym z pewnością potrwa to kilka dni, ale może faktycznie komuś to się przyda przy odwołaniu. jak tylko uzyskamy uzasadnienia ocen, napisze jak uzasadnili te ocene. rozmawiając dziś z osobą nie-prawnikiem o tej ocenie pozytywnej, ta osoba rozbrajająco uznała że może ktoś z komisji po prostu nie zauważył tego byka??? w sumie tak też teoretycznie mogło się zdarzyć.

ps. chciałam napisać, że niezaleznie od powyższego pisząc o tej ocenie pozytywnej przy błędnej reprezentacji w jednej komisji wrocławskiej nie sądziłam, że taka lawina komentarzy i niestety jadu się wyleje na ten post. miałam nadzieje, ze dodam odrobinę nadziei osobom które zrobiły ten błąd w innych komisjach (szczególnie wrocławskich) choć nie tylko.

Wielkie dzięki za posta dotyczącego gospodarczego ! Dałaś ludziom nadzieję, oby nie płonną ;) A małością ludzką się nie przejmuj (psy szczekają - karawana jedzie dalej;)

hej, zdałam w komisji nr 6 w wawie. z admina nie miałam słowa o 149, choć w uzasadnieniu pisałam o tym, że warunki z 28 pr. bud. powinny być badane dopiero po wznowieniu. ale wiem, że zdawały też osoby, które na temat dwufazowości postępowania się nie zająknęły. z cywila miałam zarzuty z klucza, mój błąd polegał na niezaskarżeniu odsetek od kwoty zasądzonej - dostałam 3. podobno pały z cywila wynikały głównie z zarzucania nieważności.

rude napisał:
hej, zdałam w komisji nr 6 w wawie. z admina nie miałam słowa o 149, choć w uzasadnieniu pisałam o tym, że warunki z 28 pr. bud. powinny być badane dopiero po wznowieniu. ale wiem, że zdawały też osoby, które na temat dwufazowości postępowania się nie zająknęły. z cywila miałam zarzuty z klucza, mój błąd polegał na niezaskarżeniu odsetek od kwoty zasądzonej - dostałam 3. podobno pały z cywila wynikały głównie z zarzucania nieważności.

Gratuluję zdanego egzaminu i dzięki za optymistyczne z admina informacje.

skąd wiesz, ze 2 byly za zarzucanie niewaznosci?? myszeaux zarzucila niewaznosc i dodtakowo wszystko co z klucza i dostala 4. duzo tych 2 z cywilnego.

nie znam osobiście nikogo, kto zarzucił nieważność na cywilu, info doszło do mnie drogą pantoflową, dlatego napisałam 'podobno'. zarzucanie nieważności było na niekorzyść klienta, uwaliłoby mu się już zasądzoną kwotę, więc wydaje mi się prawdopodobne, że bardziej rygorystycznej komisji (a wygląda na to, że k6 taka była) taki zarzut mógłby się nie spodobać

rude napisał:
nie znam osobiście nikogo, kto zarzucił nieważność na cywilu, info doszło do mnie drogą pantoflową, dlatego napisałam 'podobno'.
a słyszałaś o osobach, które skarżyły pkt I? z jakim skutkiem

rude: gratuluję zdanego egzaminu. Mimo srogiej komisji udalo się, ale z pewnoscią zasłuzyłas na pozytywne oceny. Daj znac jak w Waszej komisji oceniano admina i jesli sie czegos dowiesz dlaczego tak duzo 2 z cywila.

scottie33 napisał:
a słyszałaś o osobach, które skarżyły pkt I? z jakim skutkiem

nie, ja skarżyłam w zakresie w jakim oddalił powództwo. jak się coś dowiem, to dam znać

scottie33 napisał:
w całości, czy co do odsetek, można wiedzieć co dostałeś?

skazylem pky I w czesci co do odsetek. mam 3.

w uzasadnieniu mi napisali ze wprawdzie blednie dokonalem zaskarzenia pkt I ale zakres jest dobry... jakos tak napisali...

rude napisał:
nie znam osobiście nikogo, kto zarzucił nieważność na cywilu, info doszło do mnie drogą pantoflową, dlatego napisałam 'podobno'. zarzucanie nieważności było na niekorzyść klienta, uwaliłoby mu się już zasądzoną kwotę, więc wydaje mi się prawdopodobne, że bardziej rygorystycznej komisji (a wygląda na to, że k6 taka była) taki zarzut mógłby się nie spodobać

Art. 378. § 1. Sąd drugiej instancji rozpoznaje sprawę w granicach apelacji; w granicach zaskarżenia bierze jednak z urzędu pod uwagę nieważność postępowania.

Chyba coś pomieszałeś.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót