Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kirk napisał:
tez mi sie tak wydaje, ale takie jest uzasadnienie od radcy, wiec pewnie on wie lepiej :)

"Brak uiszczenia należnej opłaty od pisma skutkuje koniecznością wezwania wnoszącego do jej uiszczenia w terminie siedmiu dni (jeżeli wnoszący mieszka lub ma siedzibę za granicą, w terminie nie krótszym niż dwa miesiące - por. post. WSA w Warszawie z 4.12.2007 r., III SA/Wa 4344/06, Legalis, w którym wyjaśniono, że wymóg ten spełnia również wyznaczenie terminu wynoszącego równe dwa miesiące) pod rygorem pozostawienia pisma bez rozpoznania lub jego odrzucenia."

W aktualnym stanie prawnym, po uchyleniu z dniem 10.4.2010 r. art. 221 PrPostSAdm, powyższa reguła odnosi się również do pism wnoszonych przez radców prawnych i adwokatów.

blablab napisał:
To nie wystarczy! Potrzebny skan razem z oceną~! Jej nic nie grozi, a nam może uratować tyłki! Trzeba zdobyć takie prace!!

Popieram i przyłączam się !!!
ewentualnie zamiast skanu cytat z oceny pracy ;)

kookoo2 napisał:
za kilka dni będę miała dostęp do takiego uzasadnienia, gdyz znajoma osoba ze złą reprezentacją dostała ocene pozytywną. jak tylko będziemy mialy dostęp do tego uzasadnienia to go na pewno wrzucimy tu na forum.

kamień z serca!! dziękuję w imieniu wszystkich, którym nie poszło gospodarcze ;)

biedna_ja napisał:
kookoo2 a pamietasz gdzie na forum jest post ze jest inne stanowisko ze w przypadku umowy nie zwiazanej z wykonywaniem funkcji - chodzi o doktryne!!!!

niestety nie, mnie błędna reprezentacja nie dotyczy, ale moja koleżanka ją miała więc śledziłam bardzo ten watek pod jej kątem, jednak nie zarejestrowałam kto i kiedy o tym pisał :(

Przybędzie wielu adwokatów i radców | rp.pl

Takie oto wyniki oficjalnie w Rzepie można dzisiaj wyczytać.
GRATULUJĘ WSZYSTKIM WYGRANYM!!!!
Dziękuję za wsparcie na tym forum.

Pozdrawiam oczekujących i trzymam łapki za odwołujących się.
Myślę, że w odwołaniach pomoże jedynie wykazanie zasadności przyjętego sposobu myślenia i to nawet nie w oparciu o jakiekolwiek orzecznictwo i komentarze. Tylko odniesienie do kryteriów ustawowych. I skarżenie stanowiska komisji w świetle interesu klienta.
Nie wiem jak pomóc osobom z reprezentacją zarządu. Sama bałam się o moją dwuosobową radę, ale w Katowicach kilka osób tak miało i nikt nie truchlał. Zaś zarząd - boję się, że tutaj po linii ustawy po prostu pojedzie komisja II stopnia literalnie.... :(
Ale próbować trzeba - jak mi coś do głowy przyjdzie - wyślę tłustym drukiem.
Pozdrawiam jeszcze raz i dziękuję.

kookoo2 napisał:
niestety nie, mnie błędna reprezentacja nie dotyczy, ale moja koleżanka ją miała więc śledziłam bardzo ten watek pod jej kątem, jednak nie zarejestrowałam kto i kiedy o tym pisał :(

acha ok

blablab napisał:
To nie wystarczy! Potrzebny skan razem z oceną~! Jej nic nie grozi, a nam może uratować tyłki! Trzeba zdobyć takie prace!!

Czytam to forum od dłuższego czasu, ale dopiero teraz zdecydowałem się zalogować i coś napisać.
Zdawałem w tym roku w krk i jakoś się udało i zdałem, choć do samego końca bałem się adm bo całkowicie rozminąłem się z kluczem.
Naiwnym jest jednak sądzenie, że ktoś, komu się udało zdać z błędami w pracy, opublikuje skany swojej pracy z ocenami albo nawet cytaty z recenzji. Po czymś takim bardzo łatwo o identyfikację, a identyfikacja jest pierwszym krokiem do problemów.
Pamiętajcie, że to jest tryb administracyjny i postępowanie nawet w przypadku pozytywnej oceny można wznowić. Wiem o czym mówię, bo znam jedną osobę z tamtego roku, która udostępniła swoją pracę i tego doświadczyła. Nie chcę nic więcej pisać, żeby jej nie zidentyfikować, ale jak ktoś jest z krk to pewnie wie o kogo chodzi.

Prezes Bobrowicz w Rzepie mówi, że aplikantom radcowskim egzamin poszedł bardzo dobrze.
Z kolei Prezes Kaczyński mówi, że ma swoje sondaże w których jego partia ma największe poparcie :D
Podobieństwa są... :D

Wychodzi na to, że sędziowie oceniają łagodniej. Szkoda, że 2 od radcy i 3 od sędziego = niedostateczna calego egzaminu. Jesli chodzi o administrację to niestety kazus byl zle dobrany. Nie moze byc tak, że o ocenie pozytywnej zadecyduje jedynie to, ze zdajemy w Toruniu czy Wrocławiu. A w Wawie dostajemy niedostateczne za takie same zarzuty. Loyd wskazywal, ze u niego w izbie wiekszosc z admina dostala 3- byly to prawdopodobnie prace bez 149, a jednak wysarczylo.

kirk napisał:
tez mi sie tak wydaje, ale takie jest uzasadnienie od radcy, wiec pewnie on wie lepiej :)

kirk, a Ty gdzie zdawałeś? W W-wie?
Będziesz się odwoływał?

Niech żyje Rzepa...

"Nie tłumaczy to jednak do końca np. zaskakująco dużej liczby dwój z postępowania administracyjnego na egzaminie radcowskim w komisjach stołecznych. W Internecie można przeczytać utyskiwania na zbyt wysokie wymagania egzaminatorów czy różnice w stopniu surowości oceny prac przez członków poszczególnych komisji"

Szkoda, ze nie mozna skomentować tego artykułu! Niech ich drzwi ścisną... utyskiwania!

rude napisał:
nie pomieszałam. to że sąd bada z urzędu nieważność ma się nijak do wnoszenia o uchylenie wyroku, którym klientowi zasądzono ponad połowę dochodzonej kwoty, zwłaszcza w sytuacji, gdy były zarzuty, którymi można było się posłużyć i wnieść o wyrok reformatoryjny. ale sorry, nie mam siły na przekonywanie. oby wszystkim to przeszło. pozdrawiam wszystkich i życzę pozytywów

Dalej nie rozumiesz, przeczytaj pierwsze zdanie, a tu masz kawałek z pierwszego lepszego komentarza (red. prof. dr hab. Andrzej Zieliński, dr Kinga Flaga-Gieruszyńska, czerwony z Becka):

1. Granice apelacji wyznacza zakres zaskarżenia apelacją wyroku sądu pierwszej instancji (w całości lub w części). Granice te określa zatem strona wnosząca apelację. Ustawodawca ma tutaj na myśli zarówno granice przedmiotowe, jak i podmiotowe apelacji.

2. W sferze granic przedmiotowych apelacji oznacza to, że sąd odwoławczy nie może rozpoznawać w postępowaniu apelacyjnym w zakresie niezaskarżonej części orzeczenia, choćby część ta dotknięta była nieważnością postępowania. Niezaskarżona część orzeczenia sądu pierwszej instancji staje się bowiem prawomocna (art. 363 § 1 KPC).

czy ktoś wie, dlaczego jest dużo dwój z cywila w Wawie? co decydowało o ndst.?

mati_krk napisał:
Czytam to forum od dłuższego czasu, ale dopiero teraz zdecydowałem się zalogować i coś napisać.
Zdawałem w tym roku w krk i jakoś się udało i zdałem, choć do samego końca bałem się adm bo całkowicie rozminąłem się z kluczem.
Naiwnym jest jednak sądzenie, że ktoś, komu się udało zdać z błędami w pracy, opublikuje skany swojej pracy z ocenami albo nawet cytaty z recenzji. Po czymś takim bardzo łatwo o identyfikację, a identyfikacja jest pierwszym krokiem do problemów.
Pamiętajcie, że to jest tryb administracyjny i postępowanie nawet w przypadku pozytywnej oceny można wznowić. Wiem o czym mówię, bo znam jedną osobę z tamtego roku, która udostępniła swoją pracę i tego doświadczyła. Nie chcę nic więcej pisać, żeby jej nie zidentyfikować, ale jak ktoś jest z krk to pewnie wie o kogo chodzi.

Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie mogłoby dojść tu do wznowienia postępowania:?:

raz_jeszcze napisał:
Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie mogłoby dojść tu do wznowienia postępowania:?:

W przypadku, który znam to 156 §1 pkt2 kpa.

raz_jeszcze napisał:

haha ja to bym wznowil z uwagi na 145 pkt.4 :) z klucza wynika ze wznowic trzeba obligatoryjnie, a dopiero potem badac czy jest sie strona...

tak wiec jak chcecie uzasadnienia ocen ludzi ktorzy zdali lub oblali, to kazus z egzaminu daje rozwiazanie jak otrzymac wglad w takie prace :)

kirk napisał:
haha ja to bym wznowil z uwagi na 145 pkt.4 :) z klucza wynika ze wznowic trzeba obligatoryjnie, a dopiero potem badac czy jest sie strona...

tak wiec jak chcecie uzasadnienia ocen ludzi ktorzy zdali lub oblali, to kazus z egzaminu daje rozwiazanie jak otrzymac wglad w takie prace :)

bez imienia i nazwiska trochę ciężko. Można by wystąpić z wnioskiem wobec wszystkich co zdali :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót