Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a.n.n.a. napisał:
w Izbie otrzymalam informacje ze niektore z Komisji, ktore oglaszaja jutro wyniki są już po obradach i wystawieniu ocen (podobno juz od wtorku). Niestety, nie podadza wynikow wczesniej, jak to zrobila np. k3, bo...nie. nasze oceny muszę sie przeleżec w szufladzie do jutra:( co z tego ze my tu wszyscy wariujemy z nerwow.

ten stres na dzień przed wynikami jest chyba najbardziej straszny

KANTapli napisał:
Dobra drodzy koledzy - jak będę potrzebował konowała/PRowaca to do niego pójdę. Koncentrujmy się na meritum sprawy.
Nie chciałem Cię w żadnym przypadku pouczać, tylko podnieść na duchu :-) człowiek uczy się na własnych błędach... choć lepiej na cudzych:)

czy ktoś z cywila zdał a nie napisał zarzutu z 233 tudzież błędu w ustaleniach faktycznych, a tylko 362 KC? proszę o pomoc, bo ja z tego właśnie powodu oblałam a nie wiem czy były w tym zakresie jakieś rozbieżości w kraju

Mam uzasadnienie ocen cząstkowych z gospodarczego: umowa dobra, uwzględnia interes klienta ale nieważna więc bania (mniej więcej to samo napisał radca i sędzia). Wystarczy więc wykazać min. bezskuteczność zawieszoną i może się udać.

szczupły 1 napisał:
Witam wszystkich Forumowiczów. Nie zdałem w Warszawie administracyjnego ze względu na brak art. 149 par. 3. Bardzo proszę o przesłanie na priv. pracy, która została oceniona pozytywnie pomimo braku zarzutu 149 i dwufazowości.

Właśnie dowiedziałem się, że Ministerstwo Sprawiedliwości potwierdza, że powołanie się w odwołaniu na pracę innej osoby, która za podobną pracę dostała ocenę pozytywną, w żadnym wypadku nie może prowadzić do obniżenia oceny tej osoby.

Śmiało pisz, że w Komisji nr 1 w Krakowie za brak 149 nie dawali gały.

JohnyKozak napisał:
Mam uzasadnienie ocen cząstkowych z gospodarczego: umowa dobra, uwzględnia interes klienta ale nieważna więc bania (mniej więcej to samo napisał radca i sędzia). Wystarczy więc wykazać min. bezskuteczność zawieszoną i może się udać.

Cześć,
a nieważność umowy zarzucili Ci ze wględu ... na co ??
Pytam, bo mnie też przyglebili na umowie (ale nie z powodu braku właściwej reprezentacji).
W razie czego możesz na priva.

podkop_kreta napisał:
ten stres na dzień przed wynikami jest chyba najbardziej straszny

dla mnie stres po niezdanym egzaminie jest straszniejszy :)
a złość na siebie, że można to było zdać to już wogóle straszność nad strasznościami :)

scottie33 napisał:
jest jakieś oficjalne stanowisko? nie wiem, czy wiele osob pójdzie na taką umowę, raczej będą siedzieć cicho, ale zgłoś się do użytkownika igciu - on kompleksowo i dogłębnie ma rozpracowany ten temat i posiada sporo orzeczeń i stanowisk komentatorów....brak zaskarżenia 149/3 i oparcie się na statusie strony..

Tak twierdzi dyrektor departamentu nadzoru nad aplikacjami.

paolob napisał:
co Ci napisali w uzasadnieniu oceny?

Dostałem 3 i 2. 3 ze względu na art 134 P.p.s.a, natomiast 2 ponieważ wykluczone jest, aby organ mógł badać czy wnioskodawca jest stroną postępowania. Stąd moje zarzuty odwołujące się do błędów co do ustalenia legitymacji wnioskodawcy były nietrafne.

migele napisał:
Cześć,
a nieważność umowy zarzucili Ci ze wględu ... na co ??
Pytam, bo mnie też przyglebili na umowie (ale nie z powodu braku właściwej reprezentacji).
W razie czego możesz na priva.

Za reprezentację, bo dałem 2 członków zarządu, oczywiście innych niż kupujący.

loyd30 napisał:
No to "wisi" mi Jacka D. :)

413 §2 kc Roszczeń z gry lub zakładu można dochodzić tylko wtedy, gdy gra lub zakład były prowadzone na podstawie zezwolenia właściwego organu państwowego.
:cool:

gratuluję Tobie i Igciowi, bo sporo się napracowaliście na forum.

proponowałbym teraz założenie wątku w temacie - założenie własnej kancelarii czy coś w ten deseń...wymogi, plusy, minusy itp...

kto i gdzie zdał cywila choć nie zarzucił błędu w ustaleniach faktycznych lub 233 KPC - a miał za to 362 KC ?

amator81 napisał:
kto i gdzie zdał cywila choć nie zarzucił błędu w ustaleniach faktycznych lub 233 KPC - a miał za to 362 KC ?

Ja Cezar 1. Wysłałem Ci priva.

tak wiem, ale ja się pytam kto zdał przy takich zarzutach...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót