Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
KANTapli napisał:
OK - piszę w głównie w oparciu o swoje doświadczenie (nie chce teraz mi się robić analizy orzecznictwa SN), zwłaszcza, jak w SO sędzia pogoniła mecenasa z drugiej strony za wywody o % uszczerbku, że do końca siedział cicho i nawet w mowie końcowej się nie zająknął już o tym :D

Sprostowanie - zazwyczaj ZU robią z % główny i zasadniczy argument, nie skupiając się na reszcie, bo SN wielokrotnie podkreślał, że zadośćuczynienie to nie arytmetyka. O tego typu sytuację mi chodziło, a rzeczywiście, może to być jednym z kryteriów.

Kantapil, czy mógłbyś podesłać orzeczenia, w których stwierdzał, iż zadosćuczynienie to nie arytmetyka? Podniosłąm ten arfgument ptrzy odsetka ale Szanowny egzaminator raczył się za mną nie zgodzić. :cool:

Witam wszystkich,

Przepraszam, że tak od razu, z góry i bez gry wstępnej, ale mam ogromną prośbę do osób, które zdały egzamin z administracji a nie wspomniały w swoich pracach o zarzutach z art. 149 kpa. Bardzo proszę o przesłanie na priv. pracy, która została oceniona pozytywnie pomimo braku tego zarzutu i wspomnienia o dwufazowości.

Pozdrawiam

ja tez sie przyłaczam do prośby, najbardziej zależy mi na opisie oceny. Wzamian moge oddac skan oceny z cywila z zarzutem niewazności oceniaony na 4

Witam wszystkich,
przede wszystkim serdeczne gratulacje dla tych, którzy zwycięsko przebrnęli przez ten koszmar. Niestety znalazłem się w gronie nieszczęśników, którzy polegli w Gdańsku. Nie zaliczyłem testu.
Dopiero teraz będę go zaczynał ponownie analizować pod kątem ewentualnych błędów w kluczu lub alternatywnych odpowiedzi. Gorąca prośba do tych, którzy już dostrzegli jakieś błędy w teście. Koledzy i koleżanki, którym nie poszło na teście - zmobilizujmy się na krótką chwilę - może odwołanie coś da :) trzeba coś wymyśleć. W zeszłym roku przecież błędy podobno były..

Roderick napisał:
Witam wszystkich,
przede wszystkim serdeczne gratulacje dla tych, którzy zwycięsko przebrnęli przez ten koszmar. Niestety znalazłem się w gronie nieszczęśników, którzy polegli w Gdańsku. Nie zaliczyłem testu.
Dopiero teraz będę go zaczynał ponownie analizować pod kątem ewentualnych błędów w kluczu lub alternatywnych odpowiedzi. Gorąca prośba do tych, którzy już dostrzegli jakieś błędy w teście. Koledzy i koleżanki, którym nie poszło na teście - zmobilizujmy się na krótką chwilę - może odwołanie coś da :) trzeba coś wymyśleć. W zeszłym roku przecież błędy podobno były..

kilkadziesiąt stron wcześniej były propozycje pytań do zakwestionowania - chodziło o pytanie z zagospodarowania przestrzennego i wypowiedzenie pełnomocnictwa radcy.

czy ktos jest w stanie powiedzieć potwierdzić ze ktoś zdał ze zla reprezentacją.

Co do admina, znalazłam takie orzeczenie:

IV SA/Wa 388/05 - Wyrok WSA w Warszawie

z uzasadnienia:

Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje.
Skarga jest zasadna.

Wznowienie postępowania jest instytucją procesową, umożliwiającą ponowne rozpoznanie i rozstrzygnięcie sprawy zakończonej decyzją ostateczną. B. K. – wnioskująca o wznowienie postępowania zakończonego decyzją ostateczną Wojewody [...] z dnia [...].12.1999 r. odmawiającą wyrażenia zgody na zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nieleśne powołuje się na przesłankę wznowieniową, określoną w art. 145 § 1 pkt 4 kpa podnosząc, że bez własnej winy nie brała udziału w tym postępowaniu, gdyż pominięto ją jako stronę, choć działka o nr ew. [...], której dotyczyło postępowanie stanowi jej własność. Organ odmawiając wznowienia postępowania zajął stanowisko, że nie miała przymiotu strony, w tym postępowaniu i uznał, że żądanie wznowienia postępowania nie pochodzi od strony. Wydanie decyzji odmawiającej wznowienia postępowania z przyczyn podmiotowych jest możliwe, gdy żądanie wznowienia złoży podmiot nie będący stroną lub strona nie mająca zdolności do czynności prawnych, a działająca bez przedstawiciela ustawowego. Stanowisko organu, że wnioskująca o wznowienie postępowania nie ma przymiotu strony było wynikiem poglądu, że w postępowaniu o zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nieleśnie właściciele tych gruntów nie mają interesu prawnego, a jedynie faktyczny, a brak interesu prawnego oznacza, że nie są stronami postępowania.
W uzasadnieniu decyzji organ powołał się na stanowisko NSA zajęte w wyroku z dnia 21.02.2003 r. w sprawie II SA 3491/01. W wyroku tym Sąd wyraził pogląd, który przyjął organ w zaskarżonej decyzji. Orzecznictwo NSA w tej kwestii nie było jednolite Sąd w obecnym składzie nie podziela stanowiska zajętego w zaskarżonej decyzji i uznaje za słuszny pogląd wyrażony w wyrokach NSA w sprawach: IV SA1817/00 z dnia 4.07.2001 r., II SA 995/99 z dnia 4.07.2001 r., II SA 995/99 z dnia 24.11.1999 r., IV SA 486/01 z dnia 10.01.2003 r., że postępowanie o wyrażenie zgody na zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nieleśne wszczyna się na wniosek wójta, jednak przymiot strony w tym postępowaniu mają także właściciele tych gruntów.
Zgodnie z art. 28 kpa stroną jest każdy czyjego interesu prawnego dotyczy postępowanie w sprawie. Źródłem tego interesu prawnego może być prawo cywilne, a w szczególności prawo rzeczowe. Właściciele gruntów leśnych zainteresowani zmianą ich przeznaczenia na cele nieleśnie (pod budownictwo mieszkaniowe) mają interes prawny w rozpatrzeniu sprawy. Decyzja w sprawie zgody na zmianę przeznaczenia gruntów związana jest z wykonywaniem własności nieruchomości. Brak zgody ogranicza dysponowanie własnością, gdyż wpływa na ich wartość rynkową, utrudnia obrót nieruchomością, uniemożliwia planowaną zabudowę.
W przypadku złożenia wniosku o wznowienie postępowania przez stronę (czyli nie przez każdego,kto twierdzi, że jest stroną - wtrącenie własne) czynności sprawdzające dopuszczalność wznowienia winny wykazać:
1. czy wniosek został wniesiony do właściwego organu,
2. czy został złożony w terminie określonym w art. 148 § 1 i 2 kpa,
3. czy została wskazana przesłanka wznowieniowa.

z cywilnego wskazałem jeden z kilku zarzutów(taki malo znaczący) i w ogóle przez omyłke w ogóle go nie uzasadniłem w uzasadnieniu, czy to powazny błąd???

LondonGuest napisał:
Dzieki Wam za odzew:) Mnie szczerze mowiac tez to zdziwilo:( Bylbym wdzieczny za pomoc w tym zakresie, pozytywne prace tylko z zarzutami procesowymi.

zabrzanin napisał:
z cywilnego wskazałem jeden z kilku zarzutów(taki malo znaczący) i w ogóle przez omyłke w ogóle go nie uzasadniłem w uzasadnieniu, czy to powazny błąd???

to zależy gdzie zdawałes:(

alphaOne napisał:
rowniez przylaczam sie do prosby o zdajace prace z admina bez 149 kpa

Witajcie, przyłączam się do prośby o pracę bez 149 i dwuetapowości wraz z oceną, proszę o wiadomości na priva. Niestety w 15 dla mnie to gong, więc maciuś82 cała nadzieja szczególnie w Tobie! Jeżeli ktoś ma podobną tj. ocenioną pozytywnie pracę bez tych wymogów karkołomnie orzeczniczych wytycznych to prosze o pomoc i przesłanie pracy wraz z oceną na priv.
DZIĘKUJĘ! :roza::help::tuptup:

Ponawiam pytanie do osób, które piszą odwołanie z gospodarczego ze względu na złą reprezentację. Napisał już ktoś takie odwołanie??? Jeśli tak to bardzo bym prosiła o podesłanie na priv-a.:help::tuptup: Dzisiaj odebrałam uchwałę, więc czasu coraz mniej...:(

soulll napisał:
Witam,
Czy ktoś z Was pisząc pracę z administracyjnego oparł się na wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 2 października 2009 r. sygn. akt II SA/Gl 468/09? Według mnie, w tym wyroku stan faktyczny był bardzo zbliżony do tego z kazusu egzaminacyjnego, a skarga pełnomocnika przeszła pomimo, że nie wspomniał o 149 (zresztą Sąd też nie). Jeżeli ten wyrok był już omawiany w temacie to przepraszam, ale przeczytanie wszystkiego, co zostało tutaj napisane jest niemal niemożliwe.

cześć,

ja znalazłam podczas egzaminu ten nieszczęsny wynik i niestety są efekty - ndst. zamierzam pisać odwołanie ale raczej szukam też jakiś innych wyroków na potwierdzenie mojej koncepcji

szczupły 1 napisał:
Witam wszystkich Forumowiczów. Nie zdałem w Warszawie administracyjnego ze względu na brak art. 149 par. 3. Bardzo proszę o przesłanie na priv. pracy, która została oceniona pozytywnie pomimo braku zarzutu 149 i dwufazowości.

Właśnie dowiedziałem się, że Ministerstwo Sprawiedliwości potwierdza, że powołanie się w odwołaniu na pracę innej osoby, która za podobną pracę dostała ocenę pozytywną, w żadnym wypadku nie może prowadzić do obniżenia oceny tej osoby.

u mnie ta sama historia ... - przyłączam się do prośby o pracę

Re_ napisał:
Napisał/a soulll
Witam,
Czy ktoś z Was pisząc pracę z administracyjnego oparł się na wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 2 października 2009 r. sygn. akt II SA/Gl 468/09? Według mnie, w tym wyroku stan faktyczny był bardzo zbliżony do tego z kazusu egzaminacyjnego, a skarga pełnomocnika przeszła pomimo, że nie wspomniał o 149 (zresztą Sąd też nie). Jeżeli ten wyrok był już omawiany w temacie to przepraszam, ale przeczytanie wszystkiego, co zostało tutaj napisane jest niemal niemożliwe.

cześć,

ja znalazłam podczas egzaminu ten nieszczęsny wynik i niestety są efekty - ndst. zamierzam pisać odwołanie ale raczej szukam też jakiś innych wyroków na potwierdzenie mojej koncepcji

Problem polega na tym, że w tej sprawie nie było odmowy wznowienia - tylko po wznowieniu odmowa uchylenia decyzji więc stan faktyczny jest zupełnie inny niż w naszym zadaniu i na tym polega myk i cała historia związana z dwuetapowością. Na forum pojawiło się wiele właściwych wyroków do odwołania. Ten taki niestety nie jest

Ostatnia edycja:
blablab napisał:
Problem polega na tym, że w tej sprawie nie było odmowy wznowienia - tylko po wznowieniu odmowa uchylenia decyzji więc stan faktyczny jest zupełnie inny niż w naszym zadaniu i na tym polega myk i cała historia związana z dwuetapowością. Na forum pojawiło się wiele właściwych wyroków do odwołania. Ten taki niestety nie jest

jasne :), tylko niestety w trakcie egzaminu nie przyszło mi do głowy żeby przeczytać całość i czytałam tylko jakieś fragmenty, a te mi świetnie pasowały do koncepcji: powienien wznowić z badać czy nasz klient był stroną z dużym naciskiem na udowadnianie ze przecież był stroną :)
zdecydowanie orzeczenia Igcia są bardziej właściwe :)
przy okazji dzięki za dobrą robotę na formu :)

Re_ napisał:
jasne :), tylko niestety w trakcie egzaminu nie przyszło mi do głowy żeby przeczytać całość i czytałam tylko jakieś fragmenty, a te mi świetnie pasowały do koncepcji: powienien wznowić z badać czy nasz klient był stroną z dużym naciskiem na udowadnianie ze przecież był stroną :)
zdecydowanie orzeczenia Igcia są bardziej właściwe :)
przy okazji dzięki za dobrą robotę na formu :)

No wiem o czym mówisz. Mi też wszystko ładnie zagrało. Nie szukałam
problemu, bo nie wyobrażałam sobie, że tu jakiś może być... a pewnie
nawet jakbym znalazła to feralne orzeczenie, to nigdy bym nie uwierzyła
w to co tam napisane. Nielogiczne zupełnie a wręcz kosmiczne. I z całą
stanowczością uważam, że NSA się myli, ale początku problemu należy szukać
w utrwalonej linii orzeczniczej do 150 par 2, zgodnie z którą w razie wnisesienia podania o wznowienie w srawie powinien decydować organ nadrzędny nad tym, który w ostatniej instancji wydał decyzję którą chcemy podważyć, ale jeżeli chodzi o 145 par 1 pkt 4 to działanie organu musi być zamierzone, a zatem trzeba było jakoś wybrnąć z patowej sytuacji, w której organ jest sędzią we własnej sprawie i klops. Umarł w utach i trzeba było coś popełnić... więc popełniono gwałt na zdrowym rozsądku

Słuchajcie, a macie może jakeiś orzeczonko dotyczące tego, że w postępowaniu sądowoadministracyjnym, tak jak w postępowaniu cywilnym zarzuty wskazane w uzasadniniu, a nie wskazane w petitum powinny być brane pod uwagę i traktowane na równo z zarzutami z petitum??? Jeśli tak to mam cień szansy. Wg. mnie to wynika z tego że przecież w skardze mogę napisać, że nie podoba mi się rozstzrygnięcie organu bo cos tam i to tez chwyci a sąd sam musi szukac wtedy zarzutów. Ale orzeczenie by się przydało. Więc jak ktoś juz znalazł to bardzo proszę o sygnatre.

wasari napisał:
Słuchajcie, a macie może jakeiś orzeczonko dotyczące tego, że w postępowaniu sądowoadministracyjnym, tak jak w postępowaniu cywilnym zarzuty wskazane w uzasadniniu, a nie wskazane w petitum powinny być brane pod uwagę i traktowane na równo z zarzutami z petitum??? Jeśli tak to mam cień szansy. Wg. mnie to wynika z tego że przecież w skardze mogę napisać, że nie podoba mi się rozstzrygnięcie organu bo cos tam i to tez chwyci a sąd sam musi szukac wtedy zarzutów. Ale orzeczenie by się przydało. Więc jak ktoś juz znalazł to bardzo proszę o sygnatre.

Ciężko będzie znaleźć taki wyrok, ponieważ sąd niczym nie jest związany i z urzędu bierze pod uwagę wszelkie uchybienia

tak np.:

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 2009-12-17, I FSK 1318/08
Opubl: Legalis
Teza:

Sąd pierwszej instancji rozstrzyga w granicach danej sprawy nie będąc jednak związany zarzutami i wnioskami skargi oraz powołaną podstawą prawną. Oznacza to, że bada w pełnym zakresie zgodność z prawem zaskarżonego aktu. Sąd ten może więc uwzględnić skargę z powodu innych uchybień niż te, które w niej przytoczono. Natomiast podstawą orzekania sądu jest materiał dowodowy zgromadzony przez organy administracji publicznej w toku całego postępowania toczącego się przed tymi organam
i.

...a zatem zgodnie z wnioskowaniem a maiori ad minus skoro może uwzględnić skargę z powodu wszelkich uchybień to tym bardziej także tych wskazanych w uzasadnieniu. Wiem o co Ci chodzi, ale tak jak pisałam to może być niewykonalne, a poza tym podobno (moje ulubione ostatnio słowo) komisje mają/miały szukać kół ratunkowych także w uzasadnieniach skarg. U mnie w uzasadnieniu niestety nic nie znajdą bo jest cienkie jak dupa węża.

Ostatnia edycja:
.

...a zatem zgodnie z wnioskowaniem a maiori ad minus skoro może uwzględnić skargę z powodu wszelkich uchybień to tym bardziej także tych wskazanych w uzasadnieniu. Wiem o co Ci chodzi, ale tak jak pisałam to może być niewykonalne, a poza tym podobno (moje ulubione ostatnio słowo) komisje mają szukać kół ratunkowych także w uzasadnieniach skarg. U mnie w uzasadnieniu niestety nic nie znajdą bo jest cienkie jak dupa węża.[/QUOTE]

zasadniczo niektóre węże osiągają całkiem niezłe gabaryty :)
a na poważnie - mój kumpel nie miał w zarzutach magicznego 149 ale miał w uzasadnieniu coś wspomniane i mu to wystarczyło, więc trzeba być dobrej myśli.

Moja komisja niestety leciała po wytycznych: masz to co trzeba -git, nie masz-ndst. nie ma że boli ....

zastanawiam się czy wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji o pozwoleniu na rozbudowę był ok - wg mnie na podstawie 61 par. 3 kpa można było wnosić (czytałam w komentarzu ze także przy wznowieniu można o to wnosić) i było to w interesie naszego klienta - ale podobno to zły wniosek, bo nie było go w wytycznych ... jak myślicie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót