Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dyr_gen napisał:
Witaj, a znalazłeś może jeszcze jakieś inne ciekawe orzeczenia?

niestety nie, a przejrzałem wszystko co jest w lexie i legalisie dot. 150 kpa

podkop_kreta napisał:
niezbadane sa wyroki boskie... wierzę, że im bardziej ganisz się na forum publicznym, tym większe szanse są na Twoje <wymarzone> dst z admina...

Można było ten egzamin zdać... Gdybym bardziej się pochylił nad tym adminem...

clara44 napisał:
Po pierwsze zgodnie z orzecznictwem, a nie moim tylko zdaniem, nie ma jednego prawidłowego rozwiązania tego kazusu. Ok, są wytyczne i jesli ktos w nie trafił powinien dostać 6 lub 5, ale bez przesady, nie oznacza to, że inny - logiczny i zgodny z interesm kilenta - tok rozumowania = pała. 7,77,107itd. tak czy owak w sprawie zachodziły - oczywiście 149 jest szybsze i eliminuje badanie legitymacji procesowej, co jednak nie oznacza, że reszta jest na pałę. Szczególnie w obliczu orzecznictwa.

blablab napisał:
Kupa, a nie prawidłowe rozwiązanie. Prawidłowe to ono jest bo autorka tak uznała, ale chyba już nie raz okazało się, że wytyczne są wyciągnięte wiadomo z czego! POnadto chciałam zwrócić uwagę na post dyr_gena (na poprzedniej stronie), który wsazuje, że w sprawie mogło być jeszcze jedno rozwiązanie. Rzuccie okiem proszę również na jego post i to fenomenalne orzeczenie, które znalazł, bo bliska mi osoba ma ten sam problem... i szukamy wyjścia!

Możecie mieć rację, chciałbym by tak było, ale fakty są nieubłagane i moja bania z admina nadchodzi... Jeszcze gdybym napisał o dwufazowości chociaż w uzasadnieniu...
A tak "egzaminowany wykazał się nieznajomością instytucji postępowania wznowieniowego" - tak napiszą mi w uzasadnieniu :P.

"Sąd nie podziela również poglądów organu odwoławczego, które stały się podstawą wydania zaskarżonej decyzji, co do tego, że tylko inwestor oraz właściciele i użytkownicy wieczyści działek sąsiadujących z działką objętą decyzją o warunkach zabudowy mają w takim postępowaniu przymiot strony.

W tym zakresie odwołać się należy do aktualnego orzecznictwa sądów administracyjnych, w którym przeważa pogląd, że stroną postępowania w sprawie warunków zabudowy może być nie tylko właściciel (użytkownik wieczysty) działki bezpośrednio graniczącej z działką, której dotyczy postępowania w sprawie warunków zabudowy, ale również właściciel lub użytkownik wieczysty innej działki w granicach obszaru analizowanego w rozumieniu art. 61 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (tak w wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 2 grudnia 2009 r., sygn. akt II OSK 1880/08, niepubl.). Przyjmując takie stanowisko podkreśla się bowiem, iż organ prowadzący postępowanie w sprawie warunków zabudowy powinien zbadać rodzaj inwestycji, jej rozmiary oraz stopień i zakres jej uciążliwości dla otoczenia, a następnie ustalić, jak daleko sięgać będzie oddziaływanie planowanej inwestycji. Zakres tego oddziaływania pozwoli na ustalenie kręgu osób, które mają interes prawny w sprawie.

Skrajnie wąskie wyznaczanie przez organy administracji kręgu stron postępowania w sprawie warunków zabudowy jest sprzeczne z art. 61 w związku z art. 54 pkt 2 lit. d ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i w związku z art. 28 k.p.a. Krąg stron postępowania w sprawie warunków zabudowy nie jest ograniczony wyłącznie do właścicieli (użytkowników wieczystych) działek mających wspólną granicę z działką, której dotyczyć ma decyzja o warunkach zabudowy. Instrumentem prawnym służącym ochronie sąsiadów inwestora jest w szczególności "obszar analizowany" (por. wyrok NSA z 25 lutego 2009 r., sygn. akt II OSK 1732/07, niepubl.)." - II SA/Lu 107/10 - Wyrok WSA w Lublinie

Autorka kazusu przewodniczącym składu. Owszem ładnie wyjaśnili na czym polega postępowanie wznowieniowe ale odnieśli się również do tego czy wnoszący o wznowienie był stroną :D . Czyli nasza arguementacja nie jest taka głupia bo na jej podstawie sąd wskazałby organom w jakim kierunku mają poprowadzić postępowanie już po wznowieniu...

Ostatnia edycja:
Witam , mam pytanie z innej beczki - troszkę dla rozluźnienia napiętej atmosfery po egzaminach. Będę zdawała notarialny we wrześniu i chodzi mi o aplikację do pisania v09b. Ściągnęłam ją i próbuję trochę w niej popisać- nie ma ona jednak opcji - kopiuj,wklej - czy w wersji już egzaminacyjnej te opcje są ? Miały być włączone - ale czy były i jak się sprawują - ? Czy często pojawiał się czerwony ekran bez przyczyny ? I ostatnie pytanie - nie jestem wybornym pisarzem komputerowym ( 2 palce i szybkość ślimaka na wybiegu ) czy jest sens pisać kom. czy też raczej ręcznie ? Dziękuję za odpowiedź .

Ojjjj - coś mi się wydaje, że ten admin w tym roku stał się taką gilotyną jak w zeszłym roku karne.
Dajcie Ministrowi szanse na powołanie wielu komisji II stopnia zatem.
Im więcej osób będzie zaangażowanych w rozważanie kwestii prawidłowości sporządzonych prac - tym lepiej. Im więcej ludzi, tym więcej zdań, wątpliwości i kto wie..... może to właśnie sprzyjać pozytywnemu rozważeniu odwołań.
Życzę powodzenia. Siły i wytrwałości w czekaniu na kolejny werdykt.
Trzeba działać.
Pozdrawiam wszystkich szykujących się do boju.
Trzymam kciuki.

laboga napisał:
no i stało się, oblałam z admina. wszystkie przekleństwa cisną mi się na usta....tym bardziej że przeszła nawet praca z gospdoarczego z błędami, ale oczywiście nie z admina - bo tu ocenia się zero/jedynkowo. Miałam jeden zarzut z wytycznych ale na tróję i tak nie starczyo. To ja się pytam, co trzeba było mieć w pracy, żeby dostać 3 Nie 6, ale 3?!!!! chyba tylko odpowiednie nazwisko pod pseudokodem.
:mad::mad::mad:

nie łam się, w katowicach z samymi materialnymi zarzutami zdawali... masz dużą szansę na uwzlędnienie odwołania

(Nie)pewna napisał:
Ojjjj - coś mi się wydaje, że ten admin w tym roku stał się taką gilotyną jak w zeszłym roku karne.
Dajcie Ministrowi szanse na powołanie wielu komisji II stopnia zatem.
Im więcej osób będzie zaangażowanych w rozważanie kwestii prawidłowości sporządzonych prac - tym lepiej. Im więcej ludzi, tym więcej zdań, wątpliwości i kto wie..... może to właśnie sprzyjać pozytywnemu rozważeniu odwołań.
Życzę powodzenia. Siły i wytrwałości w czekaniu na kolejny werdykt.
Trzeba działać.
Pozdrawiam wszystkich szykujących się do boju.
Trzymam kciuki.

Sądziłam, że w zeszlym roku na cywilnym był progrom i mega rozbieżność w poglądach/ocenach... umowa przedwstępna vs deweloperska...

Jodłowa napisał:
Witam , mam pytanie z innej beczki - troszkę dla rozluźnienia napiętej atmosfery po egzaminach. Będę zdawała notarialny we wrześniu i chodzi mi o aplikację do pisania v09b. Ściągnęłam ją i próbuję trochę w niej popisać- nie ma ona jednak opcji - kopiuj,wklej - czy w wersji już egzaminacyjnej te opcje są ? Miały być włączone - ale czy były i jak się sprawują - ? Czy często pojawiał się czerwony ekran bez przyczyny ? I ostatnie pytanie - nie jestem wybornym pisarzem komputerowym ( 2 palce i szybkość ślimaka na wybiegu ) czy jest sens pisać kom. czy też raczej ręcznie ? Dziękuję za odpowiedź .

Te funkcje były w programie, tzn. kopiuj wklej. Choć zdarzyło się, że pare osób dostała pendrive ze starą wersją i tych funkcji nie miały. Nikt nie wiedział, jak do tego doszło. Ja zdecydowanie polecam komputer, szybciej i więcej napiszę tak niż ręcznie. Choć to zależy od preferencji. Z komputerem jednak niewielkie ale jakieś tam ryzyko jest. Paru osobom nie zapisała się praca, później nad tym informatycy pracowli, ale nie wiem z jakim skutkiem.

W mojej komisji ludzie trochę złościli się na to że piszących ręcznie potraktowano gorzej. A mianowicie wpuszczano ich na salę po tych z komputerami. Dziwnym trafem na końcu losowania najgorsze miejsca wylosowali. Ale to od komisji zależało, jaki sposób wpuszczania na salę wybrali.

Ogólnie komp jest też lepszy, jak masz nadzieję na małą konsultację z kimś obok. Jak tak po sali widziałem, za kompem to się schowasz, nad cieniutką kartką jesteś bardziej widoczna :)

Jodłowa napisał:

były te funkcje ale klawiszowo: ctr+C kopiuj, ctrl + W wklej, a ctrl + Z cofnij

po_egz napisał:
Ogólnie komp jest też lepszy, jak masz nadzieję na małą konsultację z kimś obok. Jak tak po sali widziałem, za kompem to się schowasz, nad cieniutką kartką jesteś bardziej widoczna :)

u mnie to ludzie po prostu przychodzili z jedną lub dwoma walizkami jak na miesiąc w Afryce, wyciągali po 3 komentarze do jednej ustawy tworząc wokół siebie taki murek, że nawet ich nie było widać. Potem oczywiście cały czas latali do LExa (bo nie zawsze poprzednik pozamykał wszystko lub przypadkiem drukował 2x i zostawiał), a z ksiąg nawet nie korzystali. Dla chcącego nic trudnego :), ale ogólnie to trochę żenada.

Bardzo dziękuje po egz za cenne rady . I tak zrobię będę pisać na kom. Myślę , że do września opcji wklej i kopiuj nie zabraknie:roza:Pozdrawiam.

podkop_kreta napisał:
Sądziłam, że w zeszlym roku na cywilnym był progrom i mega rozbieżność w poglądach/ocenach... umowa przedwstępna vs deweloperska...

Tak, tak - w skali kraju cywil. W Katowicach z tym był spokój.
Za to karne poleciało równo - szczególnie wobec tych, którzy mieli zarzuty obrazy prawa materialnego - z którymi gdzie indziej zdawano z kolei.
Stąd ta analogia do karnego u mnie.
Ale rzeczywiście to analogia na szczeblu lokalnym.
Wtedy w cywilu chyba kilka osób u nas pisało deweloperkę, a reszta też nie dostała dwój. Więc.....
Wnioski same nam się cisną na usta.
A już myślałam, że po zeszłorocznych burzliwych przeżyciach w tym roku wszystko będzie bardziej wyważone.
A tu niespodzianka.....

Ten murek oporowy całkiem niezły pomysł. Każda dobra rada jest na wagę złota .

Jodłowa napisał:
Ten murek oporowy całkiem niezły pomysł. Każda dobra rada jest na wagę złota .

Co ważne, powyłączaj antywirusa, z tym najwięcej problemów było. I nie używaj funkcji punktory / numeracja. Bo po zapisaniu pracy wszystko się miesza i na końcu umowy potem paragraf od 40 ustępu się zaczyna. Troche mnie to na koniec całego egzaminu wkurzyło

Dokładnie, lepiej z klawiatury. Gorzej to wygląda i każdy punkt z osobna musisz wpisać, ale potem Ci wszystkiego nie pomiesza. Chyba że poprawią ten program. Tylko że to pomieszanie wychodzi dopiero po zapisaniu pracy do pdf, więc wiedzeć nie będziesz, czy funkcjonuje w trakcie pisania. Lepiej unikać. I należy unikać wciskania kombinacji alt + tab oraz klawiszy funkcyjnych windows, które np. otwierdzają pasek Start. Wtedy program myśli, że chcesz go oszukać i robi się czerwony ekran. Wprawdzie to nie koniec pisania, bo informatyk Tobie to wyłączy, ale niepotrzebne zamieszanie i nerwy tylko

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót