Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Martwi mnie właśnie taka sytuacja, przecież ja też mogę służyc pomocą.
Jeśli ktoś byłby w stanie podzielić się pracą w której nie miał powołanego art 149 z adm a zdał, to jest to nieoceniona pomoc.
Ja mogę podzielić sie z innych części- inne zdałam.
Przecież prace są zapisane na naszych laptopach, trzeba tylko je w plikach pdf znaleść.
Pozdrawiam,
PM

Pszczółka Mija napisał:
Martwi mnie właśnie taka sytuacja, przecież ja też mogę służyc pomocą.
Jeśli ktoś byłby w stanie podzielić się pracą w której nie miał powołanego art 149 z adm a zdał, to jest to nieoceniona pomoc.
Ja mogę podzielić sie z innych części- inne zdałam.
Przecież prace są zapisane na naszych laptopach, trzeba tylko je w plikach pdf znaleść.
Pozdrawiam,
PM

To nie tak, trzeba do odwołania załączyć moim zdaniem pracę z oceną i opisem. Pomoc jest nieoceniona zgadzam się, ale przesyłając pracę anonimowej osobie nie masz gwarancji, że nie będzie na niej jechała cała Polska i że ktoś się w końcu na to nie wk.... a to jest postępowanie admnistracyjne, które jak wiemy zawsze można wznowić. Moim zdaniem prace trzeba udostępniać i sama jeżeli tak się zdarzy dam ją wszystkim znajomym... znajomym z reala. Ale... jeżeli jest osoba, która zdała admina, ale poległa np. na teście to moim zdaniem nie ma żadnego ryzyka i takie osoby byłyby dla nas najcenniejsze

Lenar napisał:
No cóż ....może będą inni. Obawa, że udostępnienie pracy zaszkodzi jest moim zdaniem nierealna.

Ja jestem w tej samej sytuacji i też czekam na jakąkolwiek pomoc od osób które bez 149 zdały. Przeslijcie, prosimy, swoje prace. Może dzięki nim coś uda nam się wywalczyć przed K2

antekkk napisał:
zapomniałes jeszcze wymienić uzytkowników takich jak Euglena Zielona oraz Igciu (chociaż ten i tak ma ogromne zaslugi)

Wywołany do tablicy się odezwę. Nie, nie udostępniam swojej pracy i swojego opisu. Kropka. Możecie mnie za to forumowo przekopać. To mi wisi.

Nie zamierzam ryzykować, że nagle 300 osób będzie pisało w swoim odwołaniu, że to skandal, że ja nie zdałem, bo przecież zdał igciu (dowód: praca i opis oceny), który miał tak samo jak ja.

I to nie jest kwestia ryzyka "obniżenia oceny". Na Boga, na "obniżenie oceny" nie ma żadnego trybu. Uchwała się uprawomacnia i koniec programu. Więc nie rozumiem tego rodzaju pytań kierowanych do MS.

To natomiast, na co MS ma tryb, to jest sprzeciw wobec wpisu na listę. I jest to norma blankietowa. Wiem, że jest to ryzyko na poziomie 1%, ale nie zamierzam ponosić ryzyka nawet na poziomie 0,1% dla osób, których nawet imion i nazwisk nie znam!

Szczególnie, że przysługujące Wam wnioski dowodowe pozwalają osiągnąć ten sam cel przy wykluczeniu tegoż ryzyka. Co Wam stoi na przeszkodzie, żeby zawnioskować o przeprowadzenie dowodu z prac wraz z protokołami ocen (uzasadnieniami) wszystkich np. z Torunia albo Wrocławia. Albo z dwóch "dobrych" komisji stołecznych? Celem ograniczenia ilości prac, spokojnie możecie żądać tylko tych z dostateczną oceną.

A jeśli taki wniosek miałby nie chwycić, to w czym ma być lepszy dowód z jednostkowej pracy??

Kto ma mieć, to ma i moją pracę i moje uzasadnienie ocen.

A co do cywila i karnego, to żaden to heroizm pokazać. Oba moje petita są na forum. Informacja jak zostały ocenione też.

PS. for the record - a tak w ogóle, to ja miałem zarzut 149, 138 i wszystko co trzeba, a orzecznictwo zbierałem just for fun.

Ostatnia edycja:
A tak w ogóle to prace i ich oceny są tajne? Nie można wystąpić o ich udostępnienie w trybie ustawy o udostępnieniu informacji publicznej i np. wnieść o kopię wszystkich prac z komisji lub z danego miasta? Próbował ktoś kiedyś?

To by była najlepsza kontrola, czy komuś jakiś wujek bądź kolega taty nie zawyżył oceny :)

Witam Igciu,
Wiesz ja też o tym myslałam, tylko chodzi mi o to żebym się choć dowiedziała, ze na pewno w komisji tej i tej były prace z adm, które przeszły bez 149 par 3 i stąd moje błagalne wołanie na forum. Nie chce bowiem zawnioskować w ciemno o załączenie prac Komisji np Gdyni, a tam sie okaże ze akurat wszystkich oblewali bez 149. A przecież nie zawnioskuje na chybił trafił albo ze wszytkich Komisji.

Wystarczy zatem, że bedę miała pewnośc ze np w Rezszowie tyte a tyle osób przeszło bez 149 w zarzutach i uzasadnieniu oczywiście....:(
Dzięki za pomoc i informacje.

ppzdrawiam,
PM

Pszczółka Mija napisał:
Witam Igciu,
Wiesz ja też o tym myslałam, tylko chodzi mi o to żebym się choć dowiedziała, ze na pewno w komisji tej i tej były prace z adm, które przeszły bez 149 par 3 i stąd moje błagalne wołanie na forum. Nie chce bowiem zawnioskować w ciemno o załączenie prac Komisji np Gdyni, a tam sie okaże ze akurat wszystkich oblewali bez 149. A przecież nie zawnioskuje na chybił trafił albo ze wszytkich Komisji.

Wystarczy zatem, że bedę miała pewnośc ze np w Rezszowie tyte a tyle osób przeszło bez 149 w zarzutach i uzasadnieniu oczywiście....:(
Dzięki za pomoc i informacje.

ppzdrawiam,
PM

To widać po statystykach z poszczególnych miast/komisji.
powodzenia.

Tak mam już ocenę i wynika z niej, że wszystko jest ok "umowa zawiera wszystkie elementy przedmiotowo istotne decydujące o jej ważności, ale nie prawidłowo wskazana reprezentacja" :(
dajcie znać jeśli ktoś boryka się z takim samym problemem i czy to właśnie o te orzeczenia chodziło???

igciu napisał:
Wywołany do tablicy się odezwę. Nie, nie udostępniam swojej pracy i swojego opisu. Kropka. Możecie mnie za to forumowo przekopać. To mi wisi.

Nie zamierzam ryzykować, że nagle 300 osób będzie pisało w swoim odwołaniu, że to skandal, że ja nie zdałem, bo przecież zdał igciu (dowód: praca i opis oceny), który miał tak samo jak ja.

I to nie jest kwestia ryzyka "obniżenia oceny". Na Boga, na "obniżenie oceny" nie ma żadnego trybu. Uchwała się uprawomacnia i koniec programu. Więc nie rozumiem tego rodzaju pytań kierowanych do MS.

To natomiast, na co MS ma tryb, to jest sprzeciw wobec wpisu na listę. I jest to norma blankietowa. Wiem, że jest to ryzyko na poziomie 1%, ale nie zamierzam ponosić ryzyka nawet na poziomie 0,1% dla osób, których nawet imion i nazwisk nie znam!

Szczególnie, że przysługujące Wam wnioski dowodowe pozwalają osiągnąć ten sam cel przy wykluczeniu tegoż ryzyka. Co Wam stoi na przeszkodzie, żeby zawnioskować o przeprowadzenie dowodu z prac wraz z protokołami ocen (uzasadnieniami) wszystkich np. z Torunia albo Wrocławia. Albo z dwóch "dobrych" komisji stołecznych? Celem ograniczenia ilości prac, spokojnie możecie żądać tylko tych z dostateczną oceną.

A jeśli taki wniosek miałby nie chwycić, to w czym ma być lepszy dowód z jednostkowej pracy??

A co do cywila i karnego, to żaden to heroizm pokazać. Oba moje petita są na forum. Informacja jak zostały ocenione też.

PS. for the record - a tak w ogóle, to ja miałem zarzut 149, 138 i wszystko co trzeba, a orzecznictwo zbierałem just for fun.

W moim wpisie chodziło mi tylko o oosby które to zadeklarowały (podzielenie sie swoją praca ) vide Macius82. Nie chodziło mi o Ciebie.

pozdraiwam

Może powinniście się modlic do Igcia?? ustawimy przed lapotopem posazki igcia - odlewy z brazu albo ze srebra. I zbiorowe modlitwy. Lex, Legalis, strona NSA - chyba kazdy ma dostep do netu?? tylko trzeba umiec szukac. Przyszli mecenasi powinni :evil:

a czy ktoś wie lub zna kogoś kto zdał mimo złej reprezentacji w umowie??w wcześniejszych wpisach mignęło mi coś o Bydgoszczy i chyba Wrocławiu to prawda?czytałam orzeczenie WSA w którym traktowano to jako argument na Za

basiak24 napisał:
a czy ktoś wie lub zna kogoś kto zdał mimo złej reprezentacji w umowie??w wcześniejszych wpisach mignęło mi coś o Bydgoszczy i chyba Wrocławiu to prawda?czytałam orzeczenie WSA w którym traktowano to jako argument na Za

basiak24 - nikt z tych izb nei chce sie ujawnić jak nie amsz znajoimego to nik tego na głos nie powie!!!! NIESTETY!!!!

igciu napisał:

Przepraszam Was ale jest dokładnie tak jak pisał igciu, ja się po prostu boję.
Jak słusznie zauważyła blablab kilka postów wcześniej moja sama praca Wam nie pomoże, potrzebne byłoby także jej ocena/uzasadnienie a to w praktyce = ujawnienie moich danych. Wybaczcie ale jeśli udostępnię te materiały na forum to wiem, że moje nazwisko pojawiłoby się w dziesiątkach (jeżeli nie w setkach) odwołań.
Bardzo mi z tym źle ale nie mogę aż tak ryzykować... jeszcze raz przepraszam.

Słusznie napisano wcześniej, że w celu wykazania różnego podejścia komisji warto złożyć wniosek o ujawnienie prac z danej komisji.
Zatem info dla Warszawy: bez 149 przechodziło w K12.

kirk napisał:
niekoniecznie... podpiera linie partii... mowi wprost o dwufazowosci, ze powinien byl wznowic a potem badac....

ta? a jednocześnie mówi, że:

W świetle powyższego, skarżącej przysługiwał przymiot strony w postępowaniu, w którym wydano decyzję z dnia 2 grudnia 2009r. udzielającą M. i T. L. pozwolenia na budowę, a więc zarzut niezapewnienia skarżącej udziału w tym postępowaniu jest uzasadniony – zachodziła zatem podstawa do wznowienia tego postępowania i przeprowadzenia go ponownie z udziałem skarżącej.

Kolejny wyrok potwierdza moją szaleńczą tezę, że ograniczenie się do zarzutu 149 gorzej chroni interesy klienta, bo nigdy nie doprowadzi do takiego przesądzenia kwestii kluczowej jak powyżej.

dalej:

Z powyższych względów Sąd uchylił decyzje organów obu instancji na podstawie art. 145 § 1 pkt 1 pkt "a" i "c" ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r.- Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz.1270); o kosztach Sąd orzekł na podstawie art. 200 cyt. ustawy.

Dlaczego na literce "a". Bo 149 ??

igciu napisał:
ta? a jednocześnie mówi, że:

W świetle powyższego, skarżącej przysługiwał przymiot strony w postępowaniu, w którym wydano decyzję z dnia 2 grudnia 2009r. udzielającą M. i T. L. pozwolenia na budowę, a więc zarzut niezapewnienia skarżącej udziału w tym postępowaniu jest uzasadniony – zachodziła zatem podstawa do wznowienia tego postępowania i przeprowadzenia go ponownie z udziałem skarżącej.

Kolejny wyrok potwierdza moją szaleńczą tezę, że ograniczenie się do zarzutu 149 gorzej chroni interesy klienta, bo nigdy nie doprowadzi do takiego przesądzenia kwestii kluczowej jak powyżej.

dalej:

Z powyższych względów Sąd uchylił decyzje organów obu instancji na podstawie art. 145 § 1 pkt 1 pkt "a" i "c" ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r.- Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz.1270); o kosztach Sąd orzekł na podstawie art. 200 cyt. ustawy.

Dlaczego na literce "a". Bo 149 ??

alez to ze to jest dalej idace to wcale nie szalenczy pomysl... wszyscy sie chyba co do tego zgadzaja :)

I jeszcze jedno - wcale nie chodzi tylko o moją pracę, pewne informacje mam jeszcze co do 2 innych.

Może zróbmy zbiorcze zestawienie, które komisje, w jakich miastach uznawały jako prawidłowe bez 149

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót