Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
KANTapli napisał:
Zmieniając temat - jakie są kolejne kroki po zdaniu egz?

Proszę o wypowiedź najlepiej tych, co już zdali (jeżeli zaglądają tu jeszcze). Jak pamiętam czekamy teraz na ew sprzeciw MS (30 dni o doręczenia uchwałki oirp (?)), wobec tego po upływie tego czasu czekamy na dalsze ruchy oirp względem ślubowania?

Wniosek musisz złożyć najpierw.
Instrukcja obsługi:

Komunikat w sprawie składania wniosków o wpis na listę radców prawnych po złożonym egzaminie radcowskim

KANTapli napisał:
Zmieniając temat - jakie są kolejne kroki po zdaniu egz?

Proszę o wypowiedź najlepiej tych, co już zdali (jeżeli zaglądają tu jeszcze). Jak pamiętam czekamy teraz na ew sprzeciw MS (30 dni o doręczenia uchwałki oirp (?)), wobec tego po upływie tego czasu czekamy na dalsze ruchy oirp względem ślubowania?

Szczecin wstępnie określił termin ślubowania na połowę września. W między czasie trza by w togę zainwestować pewnie .... U nas rozpoczęła się dyskusja na temat prezentu dla Rady w ramach podziękowań :). Czyli należy się przygotować na kolejne wyłożenie kasy. Bo przecież póki co tak mało zainwestowaliśmy w aplikację :grin:

laboga napisał:
ja odebrałam dzisiaj uzasadnienie oceny ndst z adm i trawię to oszczerstwa:( typu - praca niestaranna (jaka ma być skarga pisana w 2/3 h, pytam się), albo brak 138 w zw. ze 144 ( w pracy - jak wół stoi!) :mad:

ja się nastawiam na taki sam wynik w poniedziałek :( powiedz, jak długo czeka się na udostepnienie uzasadnienia - rozumiem, że się trzeba najpierw umówić telefonicznie ?

clara44 napisał:
ja się nastawiam na taki sam wynik w poniedziałek :( powiedz, jak długo czeka się na udostepnienie uzasadnienia - rozumiem, że się trzeba najpierw umówić telefonicznie ?

ja czekałam prawie tydzień, ale nie mogłam się w ogóle dodzwonić, bo wszyscy dzwonią, a nikt nie odbiera tel, albo jest ciągle zajety numer.

Poszukuję osób, które otrzymały ocenę pozytywną z gospodarczego, pomimo nie wydania przedmiotu zastawu.
W zamian oferuję swoje prace ocenione pozytywnie z cywilnego, gospodarczego i administracyjnego.

ponawiam mój apel w sprawie zarzutów materialnych z cywila ... ktos tylko z takimi zdał? odpiszcie ...

Witam!!
Proszę ponownie szanowne koleżeństwo o pomoc!!
Niestety nie powiodło mi się jedynie z prawa gospodarczego, z uzasadnień ocen cząstkowej mojej pracy wynika, że nie zostało ustanowione prawo zastawu z uwagi na brak przesłanki wydania rzeczy (art. 307 § 1 KC) Zdaniem oceniającego w treści umowy nie ma postanowień z których wynikałoby, że przedmiot zastawu został wydany wierzycielowi. (faktem jest że przeoczyłem w umowie ten zapis), ponadto zdaniem jednego z oceniających nie wskazałam w umowie w jaki sposób nabywca ma zapłacić cenę.
Drugi zarzut (także podniesiony tylko przez jednego z oceniających) dotyczy pominięcia danych zwłaszcza odnoszących się do zbywcy tj. jego siedziby i adresu wskazania sądu rejestrowego, numeru w rejestrze przedsiębiorców KRS, wysokości kapitału zakładowego, numeru NIP. Zdaniem oceniającego te braki ujawniają nieznajomość zdającego przepisów regulujących obligatoryjne wymogi oznaczenia spółki akcyjnej (art. 374 ksh i art. 34 ustawy o KRS) Zdaniem oceniającego konsekwencją takich braków stałoby się narażenie sprzedawcy na sankcję w postaci grzywny(zgodnie z zapisami w/wym. ustaw).
Rzeczywiście w pracy nie wpisałam tych danych.
Zastanawiam się tylko czy te niedociągnięcia dyskwalifikują całą umowę ocenioną zresztą na 2,5 - oceny cząstkowe 2/3
Proszę bardzo o jakieś uwagi i porady bo oczywiście mam zamiar się odwoływać a nie mogę spać po nocach!!
pozdrawiam
Jagódka

cycero napisał:
Witam!!
Proszę ponownie szanowne koleżeństwo o pomoc!!
Niestety nie powiodło mi się jedynie z prawa gospodarczego, z uzasadnień ocen cząstkowej mojej pracy wynika, że nie zostało ustanowione prawo zastawu z uwagi na brak przesłanki wydania rzeczy (art. 307 § 1 KC) Zdaniem oceniającego w treści umowy nie ma postanowień z których wynikałoby, że przedmiot zastawu został wydany wierzycielowi. (faktem jest że przeoczyłem w umowie ten zapis), ponadto zdaniem jednego z oceniających nie wskazałam w umowie w jaki sposób nabywca ma zapłacić cenę.
Drugi zarzut (także podniesiony tylko przez jednego z oceniających) dotyczy pominięcia danych zwłaszcza odnoszących się do zbywcy tj. jego siedziby i adresu wskazania sądu rejestrowego, numeru w rejestrze przedsiębiorców KRS, wysokości kapitału zakładowego, numeru NIP. Zdaniem oceniającego te braki ujawniają nieznajomość zdającego przepisów regulujących obligatoryjne wymogi oznaczenia spółki akcyjnej (art. 374 ksh i art. 34 ustawy o KRS) Zdaniem oceniającego konsekwencją takich braków stałoby się narażenie sprzedawcy na sankcję w postaci grzywny(zgodnie z zapisami w/wym. ustaw).
Rzeczywiście w pracy nie wpisałam tych danych.
Zastanawiam się tylko czy te niedociągnięcia dyskwalifikują całą umowę ocenioną zresztą na 2,5 - oceny cząstkowe 2/3
Proszę bardzo o jakieś uwagi i porady bo oczywiście mam zamiar się odwoływać a nie mogę spać po nocach!!
pozdrawiam
Jagódka

Z zastawem miałem dobrze zrobione, ale pamietam, że wysokości kapitału zakładowego sprzedawcy na pewno nie wpisałem, a z umowy dostałem bdb. Nieskuteczny zastaw jest pewnym uchybieniem, ale to co najwyżej brak zrealizowania wszystkich założeń zadania, a nie sporządzenie nieważnej umowy,a tylko za jest ewidentne ndst. Chyba reprezentowaliśmy kupującego, więc nawet narażenie sprzedawcy na grzywnę z powodu braku podania danych (nie sprawdzałem tego, powtarzam za Tobą), czy też nieskuteczne ustanowienie zabezpieczenia nie naraziło przecież naszego klienta.

Moim zdaniem, braki w zakresie NIP, REGON, itp. nie są brakami stanowiącymi o ważności umowy. W przełożeniu na egzamin, nie powinny skutkować lufą. Więc powinnaś stać na stanowisku, iż braki wykazane w uzasadnieniu, w tym zakresie, nie przesądzają o skuteczności i ważności umowy. Jakoś to tam mądrze uzasadnić, może odowłując się do tego, kiedy umowa jest ważna (ogólnie) a kiedy nie (z początkowych przepisów kc). Pewnie w lexie albo innym programie znajdziesz orzeczenia na ten temat, jak i pod odpowiednimi numerklami ksh i KRS.
Co do zastawu - to temat był już wałkowany kilkanaście postów temu, więc myślę, że powinnaś przejrzeć tamte posty. Ponieważ co rusz pojawiają się osoby z podobnymi przyczynami oblania egzaminu z jakiejś części, już nikomu za bardzo nie chce pisać się w kołowrotek tego samego. Aczkolwiek wybronienie tego błędu będzie trudne.
Może masz gdzieś w umowie jakiś symboliczny zapis, że coś z tą rzeczą się stało w stosunku do spółki? cokolwiek, co można by interpretować na Twoją korzyść. Mam taki wyrok: V CKN 1701/00 wyrok SN 2003-02-28
LEX nr 510966: "Przepis art. 535 k.c. nie posługuje się pojęciem "przeniesienie posiadania", ale pojęciem "wydanie" rzeczy. Nie ulega wątpliwości, że odpowiada temu stan opisany w art. 348 k.c., który z fizycznym wydaniem rzeczy zrównuje wydanie dokumentów, umożliwiające rozporządzanie rzeczą. Przy wydaniu przedmiotu sprzedaży chodzi o umożliwienie kupującemu uzyskania bezpośredniego władztwa nad rzeczą, przy czym w wypadku rzeczy oznaczonych gatunkowo - muszą one być zindywidualizowane." Może gdzieś z Twojej umowy wynika, że spółka uzyskała bezpośrednią możliwość rozporządzenia przedmiotem zasatwu?

pozdrawiam i życzę dużo sił i wytrwałości w pisaniu odwołania

To ja dla podgrzania atmosfery chciałbym zapytać:

ADRIANUSA
RADCĘ30

co sądzą na temat części administracyjnej Egzaminu Radcowskiego 2011 w związku z najświeższym orzeczeniem NSA w sprawie?

ps. Pęknę ze śmiechu, jeżeli będziecie nam wmiawiać, że on dotyczy "oczywiście nie - strony"...

ps2. inni apologeci 149 też są mile widziani.

Witam,
mam serdeczną prośbę do wszytskich, którzy zdali z administarcyjnego mając zarzuty:
7,77, 80 i 107 par. 3 k.p.a. oraz 28 ust. 2 Prawa budowlanego.

Proszę Was o kontakt i byłabym ogroamnie wdzięczna za udostępnienie pracy.

Pozdrawiam,

Klaudia

prosba o kontakt na maila: klaudia.klaudel@gmail.com

Ostatnią edycję dokonał moderator:
I jeszcze jedno. Chciałbym uświadomić jaką Szanowni Państwo obrońcy jedynie słusznej linii partii zrobiliście kompletną głupotę idąc w zaparte z jedynie słusznym rozwiązaniem.

Otóż, po powzięciu wiedzy o rozbieżnościach orzeczniczych, należało w te pędy nieformalnie rozpuścić wici, że zarzutu 7,8,77,80 kpa są koszer. Kilkanaście ndst z pierwszych komisji odkręcilibyście w 3 tygodnie w komisji drugiego stopnia i problem by przestał istnieć. Następnie wydalibyście oświadczenie, że "opis" jest jedynie propozycją autorów i "jak pokazał egzamin" jest to propozycja niewiążąca, bo masowo zdawały osoby, które przyjęły odmienne rozwiązanie. I tym sposobem byście jeszcze tę porażkę przekuli w sukces "sprawiedliwego egzaminu".

A tak macie klops. W składzie świeżego wyroku NSA jest Pani Sędzia z komisji nr 2 w Krakowie. Ciekawe, czy uzasadnienie tego wyroku z tak pięknym rozwaleniem rozbieżności orzeczniczych nie jest "ukłonem" w Waszą szanowną stronę... Jeśli jest, to Chwała Temu Składowi. I podziękowania wielkie! Bo jakiegośtam łepka-głupka z forum można było olać i powiedzieć, że cytowane przezeń wyroki są nie na temat, a on ma "nikłe pojęcie o instytucji wznowienia".

Macie klop i bardzo Wam dobrze tak. Będziecie się z nim teraz boksować przez kilkanaście ładnych miesięcy. I w żaden racjonalny sposób się nie wyłgacie z niego.

No chyba, że zrobicie ludziom reasumpcję uchwał w trybie bodajże 134 kpa. Może i zastosowanie jest wątpliwe. Ale na pewno nie bardziej wątpliwe niż te wszystkie niedostateczne z admina!

@igciu - czy ten post ma jakikolwiek sens oprócz tego aby wkurzyć kilka osób, rozpocząc jałową dyskusję, zacząć przerzucać się mięsem, a przede wszystkim narobić mi roboty?

To bardzo potrzebny post.

Przypomnij proszę tych wszytskich "pseudoznawców" instytucji wznowienia ..... niech teraz się odezwą.

Bartata napisał:
@igciu - czy ten post ma jakikolwiek sens oprócz tego aby wkurzyć kilka osób, rozpocząc jałową dyskusję, zacząć przerzucać się mięsem, a przede wszystkim narobić mi roboty?

To jest rozmowa o fundamentach państa prawa imho.
I na temat, bo w kontekście egzaminu.

dobra...as you wish...pośledzimy wątek zobaczymy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót