Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
linda2011 napisał:
witajcie,

ponawiam prośbę. chodzi o kazus z cywila.

mam problem jak argumentować w odowłaniu, że nie zaskarżyłam braku zasądzenia odsetek (od zasądzonej kwoty 33.100 zł) od wcześniejszej daty niż od 25 listopada 2009r.
macie jakieś pomysły? wiem, że to skucha na parę "stówek" dla klientki...a więc i działanie na jej niekorzyść...

serdeczne dzięki za wszelkie sugestie!

pozdrawiam!

Poszukaj orzeczeń, które mówią, że odsetki przy zadośćuczynieniu ustala się od dnia wyrokowania. Podobno takie są.

do tepmusfugit:
póki co - serdeczne dzięki! sprawdzę

na wszelkie inne uwagi co do wyżej postawionego problemu braku skarżenia odsetek (i jak to argumentować w odowłaniu) czekam i serdecznie dziękuję!

linda2011 napisał:
do tepmusfugit:

na wszelkie inne uwagi co do wyżej postawionego problemu braku skarżenia odsetek (i jak to argumentować w odowłaniu) czekam i serdecznie dziękuję!

Do niedawna była taka linia orzecznicza... twierdzono, że wyrok w sprawie zadośćuczynienia jest prawnokształtujący stąd najwcześniejszą chwilą, od której można żądać odsetek jest data wyrokowania. Sama byłam o krok od niezaskarżania odsetek, ale usłyszałam, że "ostatnio się zmieniło" więc zaskarżyłam. Czy odsetki to Twój jedyny problem na cywilu? Dostałaś lufę? Jeżeli tak to aż wierzyć się nie chce! Bardzo wielu moich znajomych nie zaskarżało odsetek i wszyscy oni pozdawali.

hej blablab, dzięki,
to u mnie główny zarzut i jeszcze koszty i brak 445kc niestety
mam 233 kpc i 362 kc
wiesz, ja mam świadomość, że ludzie zdawali z takimi zarzutami,ale nikt nie chce mi tego potiwerdzić odkąd szukam argumentów do odowłania :) boją się, ze bez ich wiedzy wykorzystam to w odwołaniu
a w której komisji byłaś? widzę, ze jesteś z wawy

linda2011 napisał:
hej blablab, dzięki,
to u mnie główny zarzut i jeszcze koszty i brak 445kc niestety
mam 233 kpc i 362 kc
wiesz, ja mam świadomość, że ludzie zdawali z takimi zarzutami,ale nikt nie chce mi tego potiwerdzić odkąd szukam argumentów do odowłania :) boją się, ze bez ich wiedzy wykorzystam to w odwołaniu
a w której komisji byłaś? widzę, ze jesteś z wawy

Jestem w K17. Myślę, że odsetki to była wisienka na torcie. Brak 445 mógł zaważyć na ocenie - ja niestety też nie mam, mimo iż skarżyłam 20 000. Nie doliczyłam się, że przyczynienie to tylko 10...

Nie mam jeszcze wyników... Ale oblanie za to jest wbrew wytycznym. MS napisało, że 445 i 481 to za mało żeby zdać, czyli a contrario cała reszta (233 i 362) wystarczy. Nie pamiętam czy w wytycznych było coś o odsetkach.

Ostatnia edycja:
wiem, ja to też chcę wykorzystać, ale wytyczne nie są sztywne, wiec egzaminatorzy mają luz przy ocenianiu braków

odnośnie odsetek z wytycznych: naruszenie 481 kc przez zasądzenie odsetek od zadośćuczynienia od daty późniejszej niż żądała powódka

czy znasz kolegę z forum "zastaw rejestrowy"? jest chyba z Wawy; "zastaw" chyba ma podobny problem, bo niejednokrotnie o to pytał na forum (tzn. chyba nie miał odsetek, a jedynie 233kpc i 362kc); pisałam do niego na priva, ale się nie odzywa;

linda2011 napisał:
do tepmusfugit:

na wszelkie inne uwagi co do wyżej postawionego problemu braku skarżenia odsetek (i jak to argumentować w odwołaniu) czekam i serdecznie dziękuję!

Poczytaj ten wyrok SN V CSK 370/08.

. Dostałem gola z admina za brak 149 ( w uzasadnieniu również się nie zająknąłem). Sędzia NSA (.....) ( głęboki ukłon Pani Sedzio.........) postawiła dostateczny wskazując w arkuszu oceny pracy, że jest niejednolite orzecznictwo do art 149 KPA w jego starym brzmieniu ( a jak wiemy zmiana dotyczyła formy rozstrzygnięcia sądu, a nie meritum przepisu więc orzecznictwo nadal jest aktualne w tym zakresie), a drugi egzaminator - radca napisał coś absolutnie przeciwnego: że orzecznictwo jest jednolite ( oczywiście te, które akcentuje dwuetapowość postępowania wznowieniowego) i nie wykazałem się jego znajomością. Skutek - bania. Smakowita sprzeczność, w odwołaniu do K2 na pewno wspomnę o "jednolitości" orzecznictwa obficie okraszając je igciowymi wyrokami.

Na razie schowałem awizo do szuflady, uchwałę odbiorę jak najpóźniej się da.
Jednak czując się nieco zobowiązany tym, że bardzo dużo skorzystałem z lektury tego wątku, a w związku z tym wypada dać coś od siebie wrzucam ciekawy kawałek uzasadnienia mojej oceny z admina przez sędzię NSA. Może komuś się przyda.Tym bardziej, że chyba niektórych mogacych pomóc sparaliżował strach przed mitycznym wznowieniem postępowania w kwestii uchwały o wyniku egzaminu.

"W pracy egzaminacyjnej nie zdefiniowano prawidłowo problemu. Podstawowe zarzuty dotyczące naruszenia art. 7,77kpa i mogące powodować brak należytych ustaleń faktycznych powinny być podnoszone dopiero na etapie wznowieniowym kiedy badany byłby przymiot strony. To samo dotyczy zarzutów opartych na prawie materialnym tj. przepisach prawa budowlanego. Ponieważ jednak orzecznictwo sądów administracyjnych, oparte na starym brzmieniu przepisu art. 149 par. 3 kpa nie było jednolite co do tego czy odmowa wznowienia postępowania moze dotyczyć tylko względów formalnych, czy tez na etapie tym można badac istnienie przesłanki bycia stroną postępowania, nalezy uznać, że podniesione zarzuty nie szkodza interesom strony i przy treści art 134 ppsa skarga mogła by odnieść zamierzony skutek. Zdający dokonał ponadto trafnej analizy przepisów Prawa Budowlanego co również przemawia na korzyść reprezentowanej przez niego strony. Zarzucił ponadto naruszenie art. 138 par. 1 pkt 2 w zw. z art. 145 par. 1 pkt 4 kpa, który to zarzut ( niezależnie od treści uzasadnienia) uznać należy za trafny. Wszystko to przemawia za oceną dostateczną"

Wiadomo, że egzamin był zawodowy, ale o 134 ppsa można w odwołaniu napomknąć - przynajmniej Ci którzy skargi mieli na korzyść klienta ( czyli pewnie znamienita większość).

Teraz pytanie z mojej strony: jak prawidłowo zaadresować odwołanie. Wnosimy do K2 za pośrednictwem K1. Adres k1 to jak rozumiem adres OIRP ( nie widziałem jeszcze uchwały). Czy k2 ma jakiś adres? Czy po prostu piszemy : "Do komisji II stopnia przy MS za pośrednictwem komisji nr x w Warszawie" ? Może ktoś ma wzorek odwołania?

Ostatnia edycja:
hej Van Loosen

rozumiem, ze nie adresowałeś posta do mnie, tylko tak ogólnie :) bo ja mam raczej problem z cywilem (patrz kilka postów wyżej) a nie adminem :)

niemniej jednak, ktoś tu kiedyś wrzucał taki oto wzorek odwołania

Komisja Egzaminacyjna II stopnia
przy Ministrze Sprawiedliwości

za pośrednictwem

Komisji Egzaminacyjnej Nr ...
do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego
w 2010 roku z siedzibą w .......
(obszar właściwości Okręgowej Izby Radców
Prawnych w .......)

ODWOŁANIE
od uchwały nr ..... z dnia ..........
w sprawie ustalenia wyniku egzaminu radcowskiego,
podjętej przez Komisję Egzaminacyjną Nr ... do przeprowadzenia
egzaminu radcowskiego w 2010 roku z siedzibą w ......

Odwołujący, działając na podstawie art. 36 zn. 8 ust 1 ustawy o radcach prawnych, odwołuje się od uchwały nr ..... z dnia .........., podjętej przez Komisję Egzaminacyjną Nr ... do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego w 2010 roku z siedzibą w ......, zarzucając jej niewłaściwe określenie ocen cząstkowych zadania z zakresu prawa ......... (....... część egzaminu radcowskiego) na poziomie niedostatecznym, a w konsekwencji nietrafne stwierdzenie o negatywnym wyniku całego egzaminu radcowskiego.

W związku z powyższym, odwołujący wnosi o:

- rozpatrzenie niniejszego odwołania,
- zmianę ocen cząstkowych zadania z zakresu prawa .......... (....... część egzaminu radcowskiego) na oceny pozytywne,
- uchylenie uchwały nr ..... z dnia .......... w sprawie ustalenia wyniku egzaminu radcowskiego, podjętej przez Komisję Egzaminacyjną Nr ... do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego w 2010 roku z siedzibą w ......,
- podjęcie uchwały w sprawie ustalenia wyniku egzaminu radcowskiego złożonego w 2010 roku przez odwołującego, stwierdzającej pozytywny wynik z tego egzaminu.

UZASADNIENIE
...

Post był do Ciebie:) Najpierw wrzuciłem orzeczenie w zakresie Twojego pytania z cywila.To orzeczenie być może uratowało mi tyłek bo ja tez nie zaskarżyłem odsetek od kwoty 33 100 zł i powołałem się na to orzeczenie - z cywila zdałem. Z tego co zapamiętałem to SN w nim wypowiada się w takim duchu, że nie można zasądzać przy zadośćuczynieniu/ odszkodowaniu odsetek od daty wcześniejszej niż data wyrokowania ponieważ dopiero w wyroku sąd ustala wartość przysługującego roszczenia i mogło by dojść do "nadpłaty". Może nieco lakonicznie, ale na pewno w tym duchu. Poszukaj i poczytaj:)

Teraz dla cywilistów, którzy nie skarzyli punktu V wyroku ( tak jak ja) kawałek mojego arkusza ocen. Tym razem oddajmy głos radcy prawnemu:
" Zdający nie zaskarzyl punktu V wyroku w zakresie kosztów zastępstwa radcowskiego za I instancję. Przyjąłem, że wobec zaskarżenia punktu III wyroku ( częsciowe oddalenie powództwa, co zawiera w sobie także częściowe oddalenie przez sąd żądania zasądzenia kosztów zastępstwa ponad zasądzoną w pkt V kwotę można uznać, że brak jest gravamen w zakresie zaskarżenia pkt V wyroku. Wystarczające dla potrzeb pracy egzaminacyjnej uznałbym zatem zaskarżenie pkt III wyroku - o ile zostałby zgłoszony ( i uzasadniony) wniosek o zmianę wyroku w zakresie pkt V."

Może ktoś z szanownych koleżanek i kolegów wrzuci jakieś ciekawsze fragmenty swoich arkuszy ocen? Skoro boimy się wrzucać całe uzasadnienia......

Hej Van Loosen,
wysłałam Ci wiadomość na priv,
pozdr.

KANTapli napisał:
Moim zdaniem 153 ppsa nie może być interpretowany w ten sposób, że WSA powie (wskaże) organowi, że X był stroną - to by było raczej sprzeczne z podstawowym założeniem procedury sądowoadministracyjnej. Może wskazać, że organ zbada wpierw podstawy (formalne) do wznowienia i potem ew. poprowadzi drugą fazę postępowania wznowieniowego (merytoryczną).

Tak mi się wydaje. Igciu?

WSA uchyli i napisze za przy ponownym rozpatrzeniu sprawy organy podejma wszelkie kroki niezbedne do dokladnego wyjasnienia stanu faktycznego sprawy, w szczegolnosci ustala, czy skarzacy jest wlascicielem dzialki sasiadujacej, a w razie ustalenia, ze tak jest, organy zgodnie z art. 28 ust. 2 prb rozwaza, czy skarzacy byl strona postepowania zakonczonego decyzja ostateczna (czy prawidlowo zostal okreslony obszar oddzialywania). W wyniku tak poczynionych ustalen organ albo wznowi postepowanie i przeprowadzi postepowanie na nowo albo wyda postanowienie o odmowie wznowienia postepowania

Ot co.
Tylko proszę Szamag podaj źródło, bo to jest ładne.

szamag napisał:
WSA uchyli i napisze za przy ponownym rozpatrzeniu sprawy organy podejma wszelkie kroki niezbedne do dokladnego wyjasnienia stanu faktycznego sprawy, w szczegolnosci ustala, czy skarzacy jest wlascicielem dzialki sasiadujacej, a w razie ustalenia, ze tak jest, organy zgodnie z art. 28 ust. 2 prb rozwaza, czy skarzacy byl strona postepowania zakonczonego decyzja ostateczna (czy prawidlowo zostal okreslony obszar oddzialywania). W wyniku tak poczynionych ustalen organ albo wznowi postepowanie i przeprowadzi postepowanie na nowo albo wyda postanowienie o odmowie wznowienia postepowania

Wie ktoś czy dzisiaj (1.08.2011) będą ogłoszone wyniki w komisjach warszawskich???

Miały być z 10-ej i chyba 18-ej... Mam już stan przedzawałowy a wyników nie widać....

Mam pytanie do tych, którzy gromadzą materiały na odwołanie z admina:
z tego co wyczytałem w tym wątku, nie wszystkie orzeczenia WSA i NSA, które się tu pojawiały "pasują" do tegorocznego kazusu. Min. dlatego, że tam były nieco inne podstawy faktyczne albo podstawy wznowienia. Czy ktoś analizował orzecznictwo dokładniej i jest w stanie podac sygnatury "bezpiecznych" wyroków WSA i NSA?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót