Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pegaz Z napisał:
Ja też działam na testach, jednak jak się czyta, to też ta wiedza się jakoś ładnie układa. Idealny duet to wg mnie na ten moment Heliosz+Stepaniuk. Jednak wiadomo, że każdy inaczej przyswaja wiedzę i co innego u niego skutkuje. U jednego testy, u drugiego czytanie ustaw, więc się nie ma co bulwersować jak ktoś robi inaczej niż większość :)

Powiem wam, że już się wszystkiego odechciewa, założyłem na początku, że w 3 tygodnie powtórzę Heliosz i Stepaniuka (całość) po 3 razy, ale już widzę, że nie dam rady, bo niestety, ale nie jestem tak wydajny. Jednak chcąc 2 razy tylko powtórzyć to i tak muszę robić po 140 stron testów dziennie :D sporo, ale mam nadzieję, że starczy mi sił, chociaż już raczej całości 2 razy nie zrobię, bo i KP, i upadłość raczej odrzucę, tak samo myślę o wekslowym, że powtórzę je tylko raz.

Widzę też, że jedyne co może nas uratować to spokój. Dla tych co ponieśli w poprzednich latach porażkę- spróbować o tym zapomnieć i nie patrzeć wstecz, ja mam z tym problem, jednak jak tak sobie wszystko ładnie ułożę w głowie i stanę się wolny od czarnych myśli to od razu lepiej człowiek się uczy :cool:

Podziwiam z tym Stepaniukiem w całości. Nie wiem czy jestem sam ale ja mnóstwo ustaw pominąłem, skupiłem się mocno na kodeksach i ustawach z których w 3-4 ostatnich latach pojawiło się jakies pytanie (z jakimiś wyjątkami bo upadłościowego, gospodarki nieruchomościami czy fundacji w życiu nie ruszę) 😂

rayof_light napisał:
Podziwiam z tym Stepaniukiem w całości. Nie wiem czy jestem sam ale ja mnóstwo ustaw pominąłem, skupiłem się mocno na kodeksach i ustawach z których w 3-4 ostatnich latach pojawiło się jakies pytanie (z jakimiś wyjątkami bo upadłościowego, gospodarki nieruchomościami czy fundacji w życiu nie ruszę) 😂

Czekaj, czekaj, fundacji to nie ma w tym roku, chyba ze miałeś na myśli stowarzyszenia. To są założenia, a jak wyjdzie w praktyce to się okaże. Już widzę jakie błędy zrobiłem rok temu. Gdybym przysiadł solidnie i chociaż raz powtórzył to co przerobiłem (a i tak nie przerobiłem wszystkiego, zadnej ustawy nie czytałem i chyba Heliosz tez średnio z tego co pamietam) to na pewno byłoby lepiej. Sam się dziwie jak dziś te pytania z roku wstecz są w większości takie proste :) No ale może to tylko wrażenie, bo rok temu te z 2017 tez były proste. :D

_Honey_Bunny_ napisał:
U mnie jest dokładnie tak samo.
Dlatego trzaskam testy z Becka po kilkaset pytań dziennie. I nawet jak któreś pytanie rozwiązuje 3 czy 4 razy błędnie :wow: to w końcu zapamiętuję prawidłową odpowiedź.

uff, nie jestem jedyna, ja robię Stepaniuka i łapię się na tym, że przy powtórkach robię te same błędy + nowe, które wcześniej zaznaczyłam dobrze, co wzmaga panikę:((

Okej, zaczynam się stresować bo ja nawet książki Heliosz nie kupiłem ☹️ A każdy o tym pisze przy powtórkach i nauce. Moje powtórki wyglądają po prostu na robieniu testów Ars/Stepaniuk i czasami doczytaniu czegoś w ustawie.

U mnie Syepaniuk idzie trzy razy dluzej niz ars, ale Stepniuka mam w papierowej wersji. Ja też skupiam się głównie na dużych ustawach.

Ray ale spoko. Ja przeczytałam Stepniuka do powtórki kpk a bez zagladania do kodesku (już wczesniej go przerabiajac) nie obeszło się i pewnie sie nie obejdzie bo jeszcze na dwa dni zapuszczam tu (kpk) korzenie. Nie da mi spokoju jak go nie ogarne na 99% 😉

rayof_light napisał:
Okej, zaczynam się stresować bo ja nawet książki Heliosz nie kupiłem ☹️ A każdy o tym pisze przy powtórkach i nauce. Moje powtórki wyglądają po prostu na robieniu testów Ars/Stepaniuk i czasami doczytaniu czegoś w ustawie.

Jeszcze jest czas, jak zamówisz dziś to do srody przyjdzie, a ma jakieś 430 stron, wiec w kilka dni przeczytasz, albo dużo szybciej jak tylko małe ustawy. Wiele osób z tego korzysta, bo jest właśnie mało stron 🤭
Ja wole zdecydowanie Stepaniuka, jakoś rozwiązując ArsLege, robię to szybko i często za bardzo nie myśle. 😂

Moi drodzy, powiedzcie mi proszę czy robiąc kks i kpw robiliscie testy z ars lege? Tam jest bardzo dużo pytań w porównaniu ze stepaniukiem :rolleyes: :x Mam też pytanie do osób które zdawały już ten egzamin: czy odnośnie mniejszych ustaw ( mam na myśli samorządy, konsumentów, czyli takie gdzie na ars lege jest często 3,4 razy więcej pytań niż w stepaniuku czytając ustawy i robiąc stepaniuka bez arslege da się dobrze odpowiedzieć? Jak bardzo że tak powiem Stepaniuk ,,trafia" w artykuły odnośnie tych pozostałych ustaw?

Chodzi mi o to, czy da się wtedy dobrze odpowiedzieć na egzaminie, czy takie przygotowanie wystarczy

malwina90 napisał:
Moi drodzy, powiedzcie mi proszę czy robiąc kks i kpw robiliscie testy z ars lege? Tam jest bardzo dużo pytań w porównaniu ze stepaniukiem :rolleyes: :x Mam też pytanie do osób które zdawały już ten egzamin: czy odnośnie mniejszych ustaw ( mam na myśli samorządy, konsumentów, czyli takie gdzie na ars lege jest często 3,4 razy więcej pytań niż w stepaniuku czytając ustawy i robiąc stepaniuka bez arslege da się dobrze odpowiedzieć? Jak bardzo że tak powiem Stepaniuk ,,trafia" w artykuły odnośnie tych pozostałych ustaw?

Chodzi mi o to, czy da się wtedy dobrze odpowiedzieć na egzaminie, czy takie przygotowanie wystarczy

Ja uważam, ze w zupełności wystarczy. Jak doczytasz sobie w Heliosz, to już w ogóle. Albo zrobisz to dwa razy, o ile się boisz o wynik z tych ustaw. Większość to albo robi Stepaniuka z małych, albo sama Heliosz i twierdzą, ze spokojnie starczy. 😀

Pegaz Z napisał:
Ja uważam, ze w zupełności wystarczy. Jak doczytasz sobie w Heliosz, to już w ogóle. Albo zrobisz to dwa razy, o ile się boisz o wynik z tych ustaw. Większość to albo robi Stepaniuka z małych, albo sama Heliosz i twierdzą, ze spokojnie starczy. 😀

Pocieszyłeś mnie :D

A gdzie mozna kupic elektroniczną wersję testów Stepniuka? Szukam w necie i jakos nie widzę nic 😒

KarolinaGromek napisał:
A gdzie mozna kupic elektroniczną wersję testów Stepniuka? Szukam w necie i jakos nie widzę nic 😒

A opłaca się hajs wydawać skoro masz juz wersje książkową?

A kurde z tą książkową to ja umrę chyba... Strasznie wolno mi idą. A w ars no samorzad wojewodztwa ma 300 pytan a Stepniuk 100. Zachęcająco to wygląda 😊

KarolinaGromek napisał:

Zobacz testy w CH Beck.
To praktycznie to samo... przynajmniej kc i kro.

Ja właśnie kupiłam i tą papierową cegłę, i dostęp na Becku.

Dzień dobry!
zaczynamy kolejny tydzień :lol:

kto ma jaki plan na dziś??
Meldujemy się:!::!::!:

Rododendro napisał:
Dzień dobry!
zaczynamy kolejny tydzień

kto ma jaki plan na dziś??
Meldujemy się

Obecna :lol:

Dziś w planie dokończyć dział dot. prawa konstytucyjnego (Konstytucja, KRS, sądownictwo, adwokatura, prokuratura, radcowie, RPO i SN) u Heliosz i testy, testy, testy...

Co u Was?

PS: Raźniej mi jakoś, jak razem się uczymy :serce: :)

Ja dziś planuje minimum 300 pytań z becka, 100 z ars oraz minimum 100 stron heliosz :) becka dopiero kupiłem jako powtórki :) na ars już 18k przerobione heliosz w połowie wiec może dam radę 😃

Kończę powtórkę kpk z wykuwaniem terminów. Myslalam o tych testach Stepaniuka elektronicznych a czy to nie są właśnie te becka? Proszę o odpowiedz tych co powolywali sie na elektroniczne Stepaniuka 😊

KarolinaGromek napisał:
Kończę powtórkę kpk z wykuwaniem terminów. Myslalam o tych testach Stepaniuka elektronicznych a czy to nie są właśnie te becka? Proszę o odpowiedz tych co powolywali sie na elektroniczne Stepaniuka ??????

Odpowiedziałam Ci na poprzedniej stronie :)

Kupiłam Stepaniuka, zaczęłam przerabiać pytania... a potem kupiłam dostęp na Becku i okazało się, że to praktycznie to samo. Od tamtej pory robię właściwie tylko Becka (wygodniej - ściągnęłam aplikację na telefon, więc przerabiam to i owo siedząc wieczorem w łóżku, a przez internet robię w pracy, jak nie ma pracy :D no i w domu... są ze mną wszędzie).
Może w domu usiądę do Stepaniuka i przejrzę dokładniej.

Można chyba wykupić dostęp na dzień (?) za niewielkie pieniądze, sprawdź :)

Ostatnia edycja:
Tez uważam ze elektroniczne becka to tak w 90% pokrywają się ze stepaniukiem dlatego wykupiłem je na powtórkę :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót