Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
KarolinaGromek napisał:
A to ja liczę wg statystki w ilosci pytań a nie na podstawie próbnego 😊

Ja tez najpierw pisałem o statystyce :) akurat tak się złożyło ze wynik z ostatniego próbnego mam taki jak obecnie na statystyce :) ale jak robiłem próbny to na statystyce miałem 101 albo 103 :)

Zrobilam egzamin z 2015, niby uznawany za najtrudniejszy bo zdalo go tylko 30% osob i mialam 111/148 pkt ale powiem wam ze wcale nie jestem zadowlona. Mam wrazenie, ze polowe to robiłam na czuja albo na logikę. Ogolnie to na dzien dzisiejszy czuje, ze wszystko mi sie juz pomieszalo w glowie.
Uczycie sie dokladnie ustaw o radcach i adwokatach? Wszystkie kompetencje poszczegolnych organow itd? Dla mnie tych wyliczen jest za duzo i to olalam a wlasnie w tym egzminie z 2015 r wszystkie pytania o to prawie byly i oczywiscie źle odpowiadalam.

Cieżko jest się nauczyć wszystkiego na pamięć chyba i według mnie trzeba polegać na swojej intuicji i liczyć na to, że nie będzie pytań o jakieś pierdoły. Ja im dalej - tym mam wrażenie, że wszystko mi się kręci, miesza, zapominam :(

Wszystkim, którzy patrzą na stan swojej wiedzy przez pryzmat wyników na Arslege polecam się nie martwić :) Faktyczny egzamin jest dużo prostszy i mniej szczegółowy niż duża część pytań z Ars.

Na pocieszenie, nie uzyskałem z żadnego próbnego testu na Ars wymaganego progu, a na właściwym egzaminie wstępnym próg spokojnie przekroczony w 1 podejściu :D

Także więcej wiary w siebie, swoje możliwości i wiedzę, a efekt przyjdzie sam :)

officjal napisał:
do wyniku z testu próbnego z arslege należy doliczyć +/- 10 pkt.
Więc jak zrobiłeś próbny na powyżej 100 pkt zdasz na lajcie

takie pocieszenie przy ogólnym załamaniu:D ja na pierwszym próbnym miałam tragiczny wynik, później równo po 110, więc jest nadzieja:D

Ja tych probnych a ars nie robie juz. Te pytania sa beznadziejne, wybierane losowo, moim zdaniem nie warto. Byl taki chyba probny w czerwcu, ktorego nikt nie zdal :D Mialam chyba z 40 pkt i sie zalamalam. Potem robilam i zawsze okolo 110 ale juz przestalam. Znajoma robila te probne z ars i wszystkie zadawala a egzaminu nie zdała. Wiec trzeba uwazac bo mogą dwać złudne poczucie wiedzy.

oliwiabb napisał:
Ja tych probnych a ars nie robie juz. Te pytania sa beznadziejne, wybierane losowo, moim zdaniem nie warto. Byl taki chyba probny w czerwcu, ktorego nikt nie zdal :D Mialam chyba z 40 pkt i sie zalamalam. Potem robilam i zawsze okolo 110 ale juz przestalam. Znajoma robila te probne z ars i wszystkie zadawala a egzaminu nie zdała. Wiec trzeba uwazac bo mogą dwać złudne poczucie wiedzy.
Ja ten ostatni zrobię głównie dla statystyk na końcu odnośnie pytań stricte z kodeksów żeby zobaczyć na którym kodeksie się skupić na ostatni tydzień powtórki :) ale na wynik tez nie patrzę specjalnie bo jest bardzo zaburzona proporcja. Szkoda ze na becku wgl nie ma takich testów i tam tylko działami robię

Dlatego trzeba robic po prostu egzaminy z lat ubieglych z aplikacji radcowsko adowkackiej i sedziowsko prokurkatorskiej. Ja raz na jakis czas robie i wtedy widze jaki jest moj stan wiedzy.

Ktore ustawy z tych mniejszych przerobiliscie dokladnie a ktore np tylko z helliosz? Nie mam sily ich juz czytac, czuje jakbym czas tracila bo w tym czasie lepiej sobie dokladnie ogarnac kodeksy.

Ja rownież nie robię juz próbnych na Ars zeby sobie nie psuć humoru. Za to przerobię poprzednie ministerialne.

Z tych mniejszych to przerobiłem większość tych, za które w ostatnich latach był 1/2 pkt ale np prokuratora, restrukturyzacyjne i upadłościowe, gospodarka nieruchomościami nie zrobiłem w ogóle (za duża ustawa wiec przerobię z testów jak starczy sił i chęci).

oliwiabb napisał:
Dlatego trzeba robic po prostu egzaminy z lat ubieglych z aplikacji radcowsko adowkackiej i sedziowsko prokurkatorskiej. Ja raz na jakis czas robie i wtedy widze jaki jest moj stan wiedzy.

Ktore ustawy z tych mniejszych przerobiliscie dokladnie a ktore np tylko z helliosz? Nie mam sily ich juz czytac, czuje jakbym czas tracila bo w tym czasie lepiej sobie dokladnie ogarnac kodeksy.

Ja przerobiłam rejestr zastawów i zastaw rejestrowy, wł. lokali, stowarzyszenia, spółdzielnie, spółdzielnie mieszkaniowe, prawo wekslowe (2x i dalej nie ogarniam:D), RPO, r.pr., z Heliosz adwokaturę, SN, autorskie i w sumie cały czas doczytuje jeszcze jakieś małe ustawy - chce kks jeszcze z Heliosz zrobić, powtórzyć upadłościowe, może prokuraturę. Sama już nie wiem.

rayof_light napisał:
Ja rownież nie robię juz próbnych na Ars zeby sobie nie psuć humoru. Za to przerobię poprzednie ministerialne.

Z tych mniejszych to przerobiłem większość tych, za które w ostatnich latach był 1/2 pkt ale np prokuratora, restrukturyzacyjne i upadłościowe, gospodarka nieruchomościami nie zrobiłem w ogóle (za duża ustawa wiec przerobię z testów jak starczy sił i chęci).
Robię dokładnie tak z małymi jak ty i dokładnie te same ustawy robię obecnie w testach 😎

Eh ja poki o przerobilam adwokature, radcow, ustroj SA, Rpo, prokurature, gimnę, wlasnosc lokali, stowarzyszenia, ksiegi wieczyste i hipotekę, trybunal kosnst no i kw i kks ale to jednak zaliczam do tych glownych. Ale nie mam tych ustaw tak dobrze opanowanych jak np kodeks cywilny :D Robie je w testach na okolo 75 % gdzie kodeksy to zawsze okolo 85-90.
Zastawu nie ruszam bo to dla mnie ogolnie jakas czarna magia, podobnie jak weksle. Chyba bym musiala z rok sie tego uczyc :D

No i mam w planach jeszcze unie bo z tego to nigdy nie moge dobrze strzelic na tescie, na logike sie nie da rozwiazac tych pytan. Wiec musze to ogarnac :/

Ostatnia edycja:
oliwiabb napisał:
Eh ja poki o przerobilam adwokature, radcow, ustroj SA, Rpo, prokurature, gimnę, wlasnosc lokali, stowarzyszenia, ksiegi wieczyste i hipotekę, trybunal kosnst no i kw i kks ale to jednak zaliczam do tych glownych. Ale nie mam tych ustaw tak dobrze opanowanych jak np kodeks cywilny :D Robie je w testach na okolo 75 % gdzie kodeksy to zawsze okolo 85-90.
Zastawu nie ruszam bo to dla mnie ogolnie jakas czarna magia, podobnie jak weksle. Chyba bym musiala z rok sie tego uczyc :D

No i mam w planach jeszcze unie bo z tego to nigdy nie moge dobrze strzelic na tescie, na logike sie nie da rozwiazac tych pytan. Wiec musze to ogarnac :/

Ja kw zrobiłam raz tylko, a kks jeszcze w ogóle nie ruszałam i zastanawiam się czy jeszcze ruszać. Zastaw jest spoko, krótka ustawa;p weksle to porażka:D UE robiłam 2x i rezultat jest taki sobie..

oliwiabb napisał:

Z UE najbardziej lubię pytania o głosowania parlamentu bo są bardzo podobne do naszego sejmu a reszta to słabiutko u mnie 🤣

A z kodeksu wykroczeń robicie tylko część ogólną? Bo to w ars są 21 pytania :O

KarolinaGromek napisał:

Ja robiłąm tylko ogólną (tylko ja go robiłam dosyć dawno, w czerwcu gdzieś), zresztą z kk też tylko ogólną robiłam

KarolinaGromek napisał:

No to na Becku trochę więcej, 68.
Ja przeczytałam cały, powtórzę u Helioszowej :)

KarolinaGromek napisał:

94 pytania są w sumie z ogólnej na ars. Zasady odpowiedzialności, kary, środki karne to tez ogólna ;) Robię tylko część ogólna, nie zaśmiecam sobie głowy częścią szczególną z kk, kw i reszty. Bez przesady.

Matko zrobiłam ten test z 2015 chyba niepotrzebnie (do tej pory nie robiłam tych testów) i mi wyszło 99 pkt. Mam teraz ciśnienie na małe ustawy. Muszę nadgonić.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót