Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Loti napisał:
Ja korzystam od mniej więcej 3 tygodni. Mi osobiście odpowiada. Pytania są na poziomie. Najbardziej podoba mi się to, że zapamiętuje moje złe odpowiedzi i mogę sobie w dowolnym czasie zrobić z tego powtórki. Fajne jest też to wystopniowanie pytań - faktycznie widzę różnicę w ich trudności. Ja się uczę tak, że najpierw czytam ustawy, a potem rozwiązuje od razu wszystkie do niego testy, a po jakimś tygodniu robię sobie test z pytań które zrobiłam źle, pytań podstawowych które sama sobie zaznaczyłam, oraz wszystkie na zaawansowanym poziomie trudności. Dzięki temu nie robię dwa razy jakiś łatwych pytań, a ustawy mam dobrze utrwalone. Tak więc do mojego sposobu nauki pasuje :)

Dzięki za odpowiedź, ja też się zdecydowałam i nie żałuję. Bardzo przydatny portal i dobre pytania mają. Ale z tej funkcji z zapamiętywaniem pytań nie korzystałam, jakoś nie zwróciłam na nią uwagi, możesz mi napisać jak się generuje taki test z zapamiętanych pytań?? z góry dzięki ;)

Witam
Chciałabym zapytać czy do kandydatów przystępujących do egzaminu w Gdańsku ORA wysłała już listy " z zaproszeniem"?:)

Pozdrawiam!

Tak, mój narzeczony dziś dostał list z Gdańska :) należy być o 10 w Parku Naukowo-Technologicznym w Gdańsku, przy ul. Trzy Lipy 3

Ja też dzisiaj otrzymałam pismo od ORA w Gdańsku :) Orientuje się ktoś mniej więcej ile ostatecznie osób złożyło wniosek o dopuszczenie do tego egzaminu? Chciałabym się psychicznie nastawić czy 29.09 spotkam grupę 100, 500 a może 1500 zestresowanych osób :P ;)

A swoją stroną, jest tutaj na forum jakaś osoba, która będzie podchodziła do egzaminu w Gdańsku, choć pochodzi z innego rejonu Polski? :)

Nie martw się:)

Ja również nie dostałem dziś zawiadomienia o termie. A de facto dziś upłynął termin ponieważ w soboty poczta polska (ich operator) nie doręczy nam listów.

Uchybili terminu ale i tak nic im nie zrobimy:(

Dostał ktoś liścik?:)

Dlaczego od nas się wymaga zachowania terminów a sami nie potrafią ich dotrzymać? Nie pierwszy raz organizują egzamin. Wiedzą więc ile to zajmuje czasu itp.....

hehe bo na egzamin wstępny obowiązuje czysta teoria a później jest już czysta praktyka:)

jak pisałem nie dostałem zawiadomienia o miejscu i terminie ale (oirp w wawie rozesłała) kandydaci z oirp piszą w tym samym miejscu gdzie był egzamin w tamtym roku, więc i my będziemy zapewne pisać w Centrum EXPO XXI

Mogę się oczywiście mylić:(

matikb87 napisał:
de facto dziś upłynął termin ponieważ w soboty poczta polska (ich operator) nie doręczy nam listów.

Uchybili terminu ale i tak nic im nie zrobimy:(

Można się kłócić ;) Przewodniczący komisji informuje kandydata o miejscu i czasie przeprowadzenia egzaminu na 14 dni przed samym egzaminem, ale myślę, że chodzi o nadanie listu w tym terminie, inaczej trzeba by było wysyłać list pod koniec sierpnia, bo każde maksymalne awizowanie (list ma być wysłany za zwrotnym poświadczeniem odbioru) przedłużałoby ten termin. Co więcej, gdy ustawodawca chce aby zdarzenie nastąpiło w określonym czasie przed innym zdarzeniem, wysławia to wprost. Tak zrobiono np. w kpk, gdzie stwierdzono, że pomiędzy doręczeniem zawiadomienia a rozprawą główną musi upłynąć co najmniej 7 dni ;)

Czekajcie więc spokojnie na listy, bo na pewno przyjdą :)

matikb87 napisał:
hehe bo na egzamin wstępny obowiązuje czysta teoria a później jest już czysta praktyka:)

jak pisałem nie dostałem zawiadomienia o miejscu i terminie ale (oirp w wawie rozesłała) kandydaci z oirp piszą w tym samym miejscu gdzie był egzamin w tamtym roku, więc i my będziemy zapewne pisać w Centrum EXPO XXI

Mogę się oczywiście mylić:(

i chyba sie mylisz, wygląda na to, że będziemy pisać w Hotelu Gromada na ul. 17 Stycznia ;)

ogólnie co do miejsca - w tamtym roku pisałem na expo ale był podział na nazwiska a ja mam na literkę b.

co do skarżenia ora:) są oczywiście środki na bezczynność jednak ja wolę nie strzelać samobója:)

listy dojdą, jak się ktoś nie dostanie to będzie myślał:)

kokar napisał:
Dzięki za odpowiedź, ja też się zdecydowałam i nie żałuję. Bardzo przydatny portal i dobre pytania mają. Ale z tej funkcji z zapamiętywaniem pytań nie korzystałam, jakoś nie zwróciłam na nią uwagi, możesz mi napisać jak się generuje taki test z zapamiętanych pytań?? z góry dzięki ;)

Ciesze się że mogłam być pomocna :)
i jednocześnie przepraszam że ci odpisuje dopiero teraz ale obecnie to częściej jestem zakopana pod kodeksami czy na stronie z testami niż tutaj na forum.
Żeby rozwiązać test z zapamiętanych pytań musisz wejść w zakładkę moje testy-generuj test- z zapisanych pytań i ustawiasz sobie wszystkie parametry tak jak już sobie chcesz
ale to już pewnie sama rozgryzłaś bo to bardzo łatwo się w tym połapać – wszystko jest bardzo intuicyjne

kalafiorro napisał:
gdy ustawodawca chce aby zdarzenie nastąpiło w określonym czasie przed innym zdarzeniem, wysławia to wprost. Tak zrobiono np. w kpk, gdzie stwierdzono, że pomiędzy doręczeniem zawiadomienia a rozprawą główną musi upłynąć co najmniej 7 dni ;)

Ale można też w drugą stronę - jeżeli ustawodawca chce, aby bieg terminu był liczony od daty wysłania zawiadomienia, to mówi o tym wprost np. w ksh gdzie art. 238 stanowi, że listy polecone z zawiadomieniem o zwołaniu zgromadzenia wspólników powinny być wysłane co najmniej na dwa tygodnie przed terminem tego zgromadzenia.

Aczkolwiek, z racji faktu, że do zawiadomień z ORA stosuje się kpa, a z kpa wynika, ze termin został zachowany, jeżeli przed jego upływem pismo zostało nadane w polskiej placówce pocztowej - termin raczej będzie zachowany.

Ostatnia edycja:
Dostałam pismo z ORA Warszawa, egzamin odbędzie się w hotelu gromada na ul. 17 stycznia

Do mnie z Warszawy, też jeszcze nic nie przyszło. Na początku września dostałam maila, że zgłoszenie mam kompletne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót