Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ostatnio coś kiepsko :D forma spada, ale trzeba spiąć pośladki i ruszyć do walki ;] jeszcze tylko dwa miesiące i potem dwa dni oczekiwania na wyniki ;]

czy pieniadze mozna wplacic przez inteligo i wydrukowane potwierdzenie bedzie traktowane jakos oryginał dowodu uiszczenia opłaty?

ironia.legis napisał:
czy pieniadze mozna wplacic przez inteligo i wydrukowane potwierdzenie bedzie traktowane jakos oryginał dowodu uiszczenia opłaty?

Dokładnie tak.

Uczę sie z podreczników Becka z 2011 roku. Czy zmienił sie znacząco stan prawny?

Munir napisał:
duża nowelizacja kpc i "trochę" innych.

Trochę na przykład kc się zmienił w części spadkowej, ustawa o ustroju sądów powszechnych i sporo pomniejszych przepisów. Lepiej ucz się z aktualnych ustaw a sprawdzaj się testami.

dlatego do słowa trochę użyłem "" tak dla ________________

Ja rozumiem ;] Ale jak się Paulo uczy tylko z testów, to może nie ogarnąć tematyki ;)

hej, piszecie, że robicie kodeks, testy, a potem sprawdzacie błędy, które zrobiliście w testach. Ja niestety nie wyrobiłbym się robiąc w ten sposób. A te kodeksy to dużo art. dziennie przerabiacie?

No generalnie teraz lecę tak, że dziennie robię np. łącznie spółki osobowe i z o.o. albo całą S.A. Ogólnie z biegiem czasu coraz więcej podobieństw zauważam, to uczę się już tylko różnic... np. w prawie cywilnym ogólną zasadą jest taki i taki termin, a tu mam termin x.

kalafiorro napisał:
Trochę na przykład kc się zmienił w części spadkowej, ustawa o ustroju sądów powszechnych i sporo pomniejszych przepisów. Lepiej ucz się z aktualnych ustaw a sprawdzaj się testami.

200 zl zapłaciłem w tamtym roku za Becka, teraz znów trzeba bedzie wydac....

Paulo999 napisał:
200 zl zapłaciłem w tamtym roku za Becka, teraz znów trzeba bedzie wydac....

To może zamiast uczyć się z książki, warto poczytać ustawy czy choćby zajrzeć do lexa dla studenta do spisu zmian. Testy i tak stosuje się posiłkowo, bo testować się można, jak już się coś umie :/

Nie ucze sie z testów, tylko mam teksty ustaw Becka z 2011. Nie wiedziałem, ze na lexie jest spis zmian. Zajrzę i wydrukuję.

Na lexie, lexie polonice, legalisie i pewnie w każdym możliwym systemie informacji prawnej ;]

Mam pytanie odnośnie formalności. Chodzi o ORA w Warszawie, składałam dokumenty jakies 2 tygodnie temu i cały czas mam na extranet: Status zgłoszenia to: niezweryfikowane.
Wszyscy tak mają?

A czy zgłoszenie mozna wysłac, czy trzeba pofatygowac się osobiscie do ORA?

Czy ktoś z Was wie może, czym się różnią i czy w ogóle się różnią pozycje książkowe Mariusza Stepaniuka "Aplikacja Radcowska. Egzamin, aplikacja, praktyka" i "Aplikacja Adwokacka . Egzamin, aplikacja, praktyka" skoro egzamin jest taki sam dla obu korporacji?

Aplikacja adwokacka nie ma kodeksu etyki radców i ustawy o radcach prawnych a "Aplikacja radcowska" nie ma KEA ani Prawa o adwokaturze.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót