Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
też zaznaczyłem A, ale w odpowiedziach jest B, przez małż. nabywasz pełnoletność a przez pełnoletność pełną zdolność.. wg mnie to to samo, wg autorów odp nie - i ten pogląd się broni

Zdecydowanie B. Według przepisu ustawy, pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności. Kobieta, która ukończyła 16 lat może w określonych przypadkach zawrzeć małżeństwo, co daje jej pełnoletność. Dopiero pełnoletność może dać jej pełną zdolność do czynności prawnej. Małżeństwo, może zawrzeć również osoba, która jest częściowo ubezwłasnowolniona a więc nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych. Na mocy art. 12§1 krio sąd może wyrazić na takie małżeństwo zgodę, ale skoro konieczna jest zgoda sądu a nigdzie nie ma nic o tym, że zawarcie małżeństwa powoduje uzyskanie pełnej zdolności do czynności prawnych, osoba ubezwłasnowolniona częściowo, która zawarła małżeństwo, nadal będzie miała ograniczoną zdolność do czynności prawnych ;)

Też bym dała tylko B.

A co powiecie o tym?
Zgodnie z ustawą o własności lokali, właściciele lokali nie są obowiązani podjąć uchwały o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu, jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest mniej niż:
A pięć
B osiem
C dziesięć

W testach zaznaczona jest odp A, ale B też moim zdaniem jest poprawna. Mniej niż 8 czyli 7 lokali, a zgodnie z ustawą jak jest 7 lokali to nie trzeba wybierać zarządu, dopiero jak jest ponad 7....

Zgodnie z ustawą o własności lokali, właściciele lokali nie są obowiązani podjąć uchwały o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu, jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest mniej niż:
A pięć
B osiem
C dziesięć

Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.

Oznacza to, że właściciele są obowiązani podjąć uchwałę jeśli lokali wyodrębnionych lub nie jest 8 albo więcej. Jeśli jest ich 7, 6, 5, 4, 3, 2 albo 1 to nie ma konieczności podejmowania uchwały, tym bardziej więc nie ma konieczności jeśli 4, 3, 2 albo 1 lokal. Nie mniej jednak odpowiedź B jest również odpowiedzią poprawną wobec tego, że 7 to nadal mniej niż 8 :D

Ostatnia edycja:
Kalafiorro dokładnie też tak samo myślę. WOlałam się upewnić, bo już myślałam że coś mi szare komórki zanikły i nie potrafię czytać ze zrozumieniem ;)

Właściwie nawet C mogłoby być poprawne, bo nie ma słowa "tylko". 7 i mniej to nadal mniej niż 10 :D Brakuje stwierdzenia "tylko wtedy, jeśli lokali mieszkalnych ..." i zamiast dawać na końcu "mniej niż" możnaby dać
a. mniej niż pięć
b. osiem albo mniej
c. mniej niż dziesięć

Mam wrażenie że rozwiązując te testy czasami za bardzo kombinuję. W każdej odpowiedzi doszukuję się podstępu. A najczęściej pierwsze skojarzenie jest najlepsze.

Najczęściej ale nie zawsze... Nie mniej jednak testy egzaminacyjne są tak konstruowane, aby gdy odpowiedzi nie znamy a jedynie gdzieś się tam ona plącze, zmylić nas jak najbardziej. Zatem warto czasami odsunąć arkusz, wziąć głębszy łyk wody i po trzech spokojnych oddechach wrócić do testu, bo czasu jest aż nadto... Cała minuta na każde pytanie. Razem to jakieś 50 sekund na pytanie i jakieś 2,5 minuty na wpisanie odpowiedzi na kartę :) Nie ma co się stresować, szukać podstępów, bo sam test trudny nie jest... wystarczy się nauczyć dobrze :D

Zgoda na małzeństwo jest droga do pełnoletności a ta do pełnej zdolności...

Rymuje sie, wiec ta odpowiedz jest ok. Pełnoletność.:ok:

Kodeks spółek handlowych - pomocy! Robiliście cały, przekształcenia? Nigdy nie polubię tej materii :-/

Myślę że przekształceń nie będzie. Najlepiej opanować tylko początek aż do spółki akcyjnej. Ja przynajmniej tak robię :) przeglądałam testy z lat ubiegłych i w żadnym nie było pytań z dalszej części. Zresztą jakoś nie miałam trudności z opanowaniem KSH.

Gorzej z KK i KPP :o

MissM - dziękuję za odpowiedź. Ja natomiast nie mam problemu z karnym. Każdy lubi co innego :-) Tak samo KPC - odpuściłam po środkach zaskarżenia. Nie wiem czy słusznie, ale czasowo nie wyrabiam.
MariuszAgaton - bardzo przydatne :-)

Dostał już ktoś z Was z ORA w Gdańsku jakieś pismo/maila? potwierdzenie złożenia kompletu dokumentów/ zaproszenie na egzamin?

Nie, wydaje mi się, że nie będą się z tym śpieszyć. ;-)

witam, chcialbym sie zapytac czy wie ktoś może jak wyglądały rok temu na wstępnym na adwokacką w Rzeszowie sprawy związane z wpuszczaniem na sale, jak to się odbywało, jakie odstepy miedzy siedzącymi, czy dalo się cos zerknąć, itp???????? :)

za godzinę rusza na arslege egzamin próbny. przystępujecie do niego? ja się zapisałem i zobaczymy czy będzie trudny...już coraz bliżej dzień sądu:(

Cal Dexter, a to nie jest przypadkiem zdjęcie z wstępnego na radcowska? Interesowaloby mnie jak to wygladalo na wstepnym na adwokacka i jesli znalales przypadkiem podobne zdjecie albo dysponujesz bezcennymi informacjami, bylbym ogromnie wdzieczny:) pozdr

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót