Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
luloo2 napisał:
Reprezentacja obywateli ma charakter degresywnie proporcjonalny, z minimalnym progiem 6 członków na Państwo Członkowskie.

Tak, tak, dokładnie to.

Moi drodzy a pamiętacie może pytania z KPC albo to z ppsa dotyczące decyzji ostatecznej?

A jeszcze egzekucja grzywny, ktoś zna prawidłową odpowiedź? :)

Emocje po egzaminie już opadły. Powiem Wam tak, jako trochę starszy i doświadczony życiem człowiek - nie odtwarzajcie tu pytań, bo to raczej nie ma sensu. Jesteście pewni, jakie odpowiedzi zaznaczyliście w 150 przypadkach - za każdym razem macie pewność, którą odpowiedź zaznaczyliście? Bo ja nie, a rok temu (moje pierwsze podejście do egzaminu) - po odtworzeniu pytań na forum, wychodziło mi, że dostałem 85 pkt, a w rzeczywistości zaznaczyłem dobrą odpowiedź 93 razy.

Rozumiem, że emocje są ogromne (dziś po ezgaminie widziałem kilka płaczących dziewczyn), ale życie się nikomu nie zawali od tego, że ktoś nie zda egzaminu. Uwierzcie mi, że w życiu może się przydarzyć milion gorszych rzeczy :-)

Zazdroszczę tym, którzy mają już wyniki. U mnie na stole Johny Walker Black Label, ale do poniedziałku (na ten dzień komisja zapowiedziała ogłoszenie wyników) nie będę przecież pić bez przerwy :-)

Test weryfikował głównie zdolność logicznego myślenia. Wykucie kodeksów w ten sposób, aby przydały się na egzaminie jest niemożliwe tudzież znacznie obciążające. Na moje wystarczyło po prostu zaznaczać odpowiedź najbardziej oczywistą ew. wydedukowaną z wariantów czy pytania. Ofc znalazły się pytania stworzone specjalnie dla popełnienia błędu (jak z tą powierzchnią lokalu 10 i 20 m.kwadratowych, ja osobiście dumny zaznaczyłem 5 i 10 ciesząc się, że pamiętam, a tu psikus.)

o, i jeszcze, jak ma się przystąpienie do sprawy przez stronę, kiedy sprawę powództwo wniósł prokurator (koszty)

Było prawda? Złożone wobec biegłego albo wobec lekarza udzielającego pomocy medycznej oświadczenia oskarżonego, dotyczące zarzucanego mu czynu, nie mogą stanowić dowodu.

Zielonyyy_ napisał:
Test weryfikował głównie zdolność logicznego myślenia. Wykucie kodeksów w ten sposób, aby przydały się na egzaminie jest niemożliwe tudzież znacznie obciążające. Na moje wystarczyło po prostu zaznaczać odpowiedź najbardziej oczywistą ew. wydedukowaną z wariantów czy pytania. Ofc znalazły się pytania stworzone specjalnie dla popełnienia błędu (jak z tą powierzchnią lokalu 10 i 20 m.kwadratowych, ja osobiście dumny zaznaczyłem 5 i 10 ciesząc się, że pamiętam, a tu psikus.)

Mi się kojrzyło z tym, że chyba w więżieniu minimum na jednego więźnia to 5 metrów kwadratowych, więc wydedukowałem, że dla "normalnego" człowieka musi być więcej, ale z dwóch wariantów wybrałem ten zły.

Pisałem już, żeby nie odtwarzać pytań w tym sensie, że nie pamiętam odpowiedzi na swoje pytania, ale jeśli już tak nalegacie, to chyba tutaj jeszcze nie pojawiło się pytanie, co wchodzi/nie wchodzi w skład majątku wspólnego? Była jedna odpowiedź na pewno na temat nagród za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków.

Zgadzam się z luloo2, że dedukcja i logika to klucz do zdania tego egzaminu. Ja dzisiaj miałem wyjątkowo jasny umysł i bardzo dużo pytań "trafiłem", ale raczej nie wystarczy do zaliczenia...

Wasze zdrowie, pyszny ten Black Label :-)

Zielonyyy_ napisał:

Nie będę banałami leciała (albo przynajmniej od kolejnego posta, obiecuję :cool:) - każda odpowiedź (a niekoniecznie treść pytania) wg mnie może wydawać się stworzona jak to ująłeś do popełnienia błędów. Z terminami trudno jechać na logikę, jeżeli nie zna się podstaw. Są też inne, m. in. to, które przywołałeś - tu Cię uratuję po prostu celny strzał.

LawMore85 napisał:
Emocje po egzaminie już opadły. Powiem Wam tak, jako trochę starszy i doświadczony życiem człowiek - nie odtwarzajcie tu pytań, bo to raczej nie ma sensu. Jesteście pewni, jakie odpowiedzi zaznaczyliście w 150 przypadkach - za każdym razem macie pewność, którą odpowiedź zaznaczyliście? Bo ja nie, a rok temu (moje pierwsze podejście do egzaminu) - po odtworzeniu pytań na forum, wychodziło mi, że dostałem 85 pkt, a w rzeczywistości zaznaczyłem dobrą odpowiedź 93 razy.

Rozumiem, że emocje są ogromne (dziś po ezgaminie widziałem kilka płaczących dziewczyn), ale życie się nikomu nie zawali od tego, że ktoś nie zda egzaminu. Uwierzcie mi, że w życiu może się przydarzyć milion gorszych rzeczy :-)

Zazdroszczę tym, którzy mają już wyniki. U mnie na stole Johny Walker Black Label, ale do poniedziałku (na ten dzień komisja zapowiedziała ogłoszenie wyników) nie będę przecież pić bez przerwy :-)

To się nazywa rozsądne podejście! Nie zawsze idzie w parze z wiekiem;), ale płacz jest dla mnie naturalną reakcją, być może nie związaną "tylko" z przeczuciem, że nie poszło. Sam egzamin i to co przed nim też robi robotę.
A z tym więzieniem niemożliwe, tylko o tym pomyślałam i od razu 5m out.

Ostatnia edycja:
Ja tez miałam drugie a w zeszłym roku miałam 99 pkt a w tym roku czuje ze będę miała dużo mniej egzamin był trudniejszy a pytan na logikę jest mega mało

izazm napisał:
A pamiętacie co było z konstytucji

te 3 zapamiętałam :)
- w jakim przypadku Prezydent może nie przyjąć dymisji RM
- stwierdzenie ważności referendum ogólnokrajowego - kto stwierdza
- wyborcy przysługuje prawo zgłoszenia do Sądu Najwyższego protestu przeciwko ważności wyborów

81 kpk:
Ponowny wniosek o wyznaczenie obrońcy, oparty na tych samych okolicznościach, pozostawia się bez rozpoznania.

Było coś o nakazowym, niestety nie pamiętam czy z karnego czy z wykroczeń.

Ostatnia edycja:
Dla piszących adwokacki Warszawa

W systemie Extranet zaczęły się pojawiać wyniki poszczególnym osobom.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót