Egzamin wstępny na aplikację komorniczą 2014 wybiera się ktoś ???

• Autor wątku Autor wątku lajla89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Lokata sobie wyśmienicie radzi.
Nie trzeba Jej pomagać.
8)

Co do wymagań zgłoszenia mam kilka pytań:
1. Czy przez "życiorys" rozumie się życiorys w tradycyjnym ujęciu, czy można załączyć zwykłe CV (i na ile jest to zależne od izby, ja zgłaszam się do izby łódzkiej)?
2. Czy jako oryginał dowodu uiszczenia opłaty egzaminacyjnej może posłużyć wydruk elektronicznego potwierdzenia przelewu ze strony banku (np. iPKO, Pl@net dla Paribas)?

1. Panie w łódzkiej izbie powiedziały mi, że niektórzy składają CV, a niektórzy życiorys.
2. Wydruk ze strony banku jest wystarczający.

A teraz moje pytanie ;)
Orientujecie się czy do dnia egzaminu wejdą jakieś znaczące nowelizacje?

Największa nowość jaka będzie miała miejsce dotyczy zasad odbywania aplikacji, choć jej skutki były widoczne już dwa lata temu.
Ponownie, tym razem jeszcze liczniejsza grupa osób, które zaliczą egzamin wstępny z powodu braku patrona nie rozpocznie aplikacji.
Natomiast Ci, którzy znajdą patrona w większości będą pracowali za pensję minimalną, nierzadko tylko na część etatu.
Jeżeli chodzi o nowelizacje stricte stanu prawne, to tym akurat bym się bardzo nie przejmował, bo egzamin na aplikację komorniczą jest banalny w porównaniu z innymi egzaminami na aplikacje prawnicze. Świadczy o tym bardzo wysoka zdawalność.

Ostatnia edycja:
Witam,
Zaglądając tutaj co jakiś czas, zaczynam zastanawiać się czy przyszli/niedoszli aplikanci komorniczy zaczynają już powoli się uczyć? uczą się ale w porównaniu do innych grup aplikacji nie są skorzy do podzielenia się z tym na forum? A może liczba osób przystępujących do egzaminu wstępnego na aplikację komorniczą będzie jeszcze mniejsza niż z ubiegłego roku? Jestem ciekaw jak typujecie pytania egzaminacyjne, standardowo jak co roku(konsta, cywil , kpc, kp, k.r.i.o. , ksh , kpa, ustawa o komornikach... ok 120 ptk.) czy część punktów rozbije się na nowe mniejsze ustawy i będzie trochę trudniej? ;)
Pozdrawiam !

Lista ustaw wydłuża się, ale pytania są w ponad 90 % z ww. przez Ciebie ustaw.
Na moim egzaminie nie było w o ogóle żadnych pytań z kilku ustaw, które standardowo były wymieniane jako egzaminacyjne.

Ostatnia edycja:
Hej! Dołączam do grona kandydatów na aplikacje! Właściwość Izby lubelskiej - czyli zdaję w Łodzi. Denerwuje sie strasznie podchodzę pierwszy raz.

Cześć, trochę stresu nie zaszkodzi, wręcz przeciwni może pomóc w mobilizacji z nauką ale bez przesady. ;) Jak stoisz z materiałem ? Na czym się skupiasz ? Ile godzin średnio się uczysz ? Czasu jeszcze trochę jest, więc nie ma się co przejmować. Pozdrawiam :smile:

Teraz jestem na etapie kpc oczywiście nacisk na część egzekucyjną. Powiem szczerze, że dużo nauki jeszcze mnie czeka;) oczywiście podstawa kodeksy - ustawy pomniejsze to już jak zdążę;) stres jest mobilizujący. Uczę się ok. 5 godzin dziennie - system najpierw ustawa potem testy na arslege. Robiliście może egzamin wstępny na arslege? Oprócz nauki jeszcze praca.

Nie robię testów z arslege, tylko stepaniuka i egzaminy z poprzednich lat myślę, że powinno wystarczyć :)

Zastanawiam sie nad zakupem testów stepaniuka ale nie wiem czy wyrobie sie z czasem

Czy ktoś już dostał informacje o zakwalifikowaniu na egzamin?

witam wszystkich;) zaczęłam właśnie naukę!! Czytam Stepaniuka i ustawy. W pracy mam już wolne więc mogę poświęcić na to cały dzień ale wiadomo jak to w praktyce wygląda:) Z izby otrzymałam list, ponieważ lekarz wystawił ogólnikową opinie. Jak wszystkie dokumenty są ok to czekamy na odpowiedz ze wszystkim inf. którą powinniśmy otrzymać najpozniej 14 dni przed egzaminem. W jakich miastach zdajecie egzamin? Ja Wrocław i jak na razie jestem podłamana znalezieniem patrona ( żadnych znajomych nawet koleżanek :)) Jak to wygląda w waszych miastach? Pani z izby poinformowała mnie że we Wrocławiu teraz już muszę chodzić po kancelariach i błagać o przyjęcie :/

co to znaczy ogólnikowa opinia? to jest jakiś konkretny wymóg jak ma wyglądać?

Zamiast zdolna psychicznie i fizycznie do pełnienia obowiązków komornika to napisał zdolna do zawodu komornika :). Byłam we Wrocławiu u lekarza akurat dzisiaj i miałam robione psychotesty (psycholog) i otrzymałam opinie lekarza medycyny pracy, dostarczyłam je osobiście do izby i teraz jest ok... aleee 200 zł w plecy;/

Ja papiery we Wrocławiu składałam w poniedziałek 4 .08 to powiedziano mi, że jestem 13 osobą, która się zgłosiła, więc to nie jest jakiś powalający wynik, chyba że do piątku zgłosiło się jeszcze z 50 osób, albo 100...

do osób które już dostały pismo z Izby we Wrocławiu-Gdzie mamy egzamin, w którym mieście??Bo jak pytałam w Izbie to jeszcze nie wiedzieli..

Powrót