Egzamin wstępny na aplikację komorniczą 2014 wybiera się ktoś ???

• Autor wątku Autor wątku lajla89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hej

mam prośbę... ja również muszę uzupełnić zaświadczenie gdyż nie wystarczy stwierdzenie iż jest zdolna do podjęcia pracy komornika sądowego. :mad:

Gdzie w Łodzi bez problemu zrobiliście badania?

Ja poprawialam swoje zaświadczenie co prawda w Siedlcach, ale poszłam do tego samego lekarza ktory wystawił mi pierwotne zaświadczenie i bezpłatnie z data pierwszego zaświadczenia wystawił mi drugie.

tak też chciałam uczynić ale niestety pani dr już nie przyjmuje w danej przychodni i oczywiście nikt nie wie gdzie teraz przyjmuje. Nowy lekarz uważa że nie ma takiego przepisu który pozwoliłby mu wystawić mi zaświadczenie o zdolności zarówno psychicznej, jak i fizycznej....

O matko. Wszystko przez to, ze to pierwszy rok obowiązywania zaświadczeń w tej formie - poprzednio należało mieć dwa zaświadczenia w tym jedno od psychologa.

Witam:) zdaje ktos w Katowicach? Mi rowniez odeslali zaswiadczenie lekarskie, powodem byla pieczatka, ktora podbil mi lekarz rodzinny pediatra, ktory mial specjalizacje lekarza medycyny pracy. Myslalem ze to nie bedzie problem bo to tylko na egzamin wstepny ale jest jak jest:( Chcialem sie dowiedziec takze czy przykladacie sie mocno do finansow i podatkow i traktujeCie je jako te ustawy glowne czy na rowni z tymi mniej waznymi?

Jeżeli chodzi o podatki i finanse to ja uczę sie tylko czesci ogólnych bo z tego są pytania zazwyczaj. Polecam zrobić testy z poprzednich lat. Robicie testy na arslege? Mnie niektóre pytania przerazaja....

Ja robie z arslege tylko te testy calosciowe 150 pytan, testy z ustaw robilem ze Stepaniuka niestety jest sporo bledow w najnowszym opracowaniu, ale jakos jak mam na papierze to latwiej mi zapamietac poszczegolne pytania. Na arslege z poszeczgolnych ustaw uwazam ze przesadzili z pytaniami np. kpc ponad 3tys., w Stepaniuku ponad tysiac tak samo jest z sadownictwem powszechnym gdzie na arslege jest ponad 1000 pytan... tydzien przed egzaminiem zalozylem sobie ze zrobie wszystko z arslege z poprzednich lat, jest podzial na pytania ktore padly w poprzednich latach i co roku niektore pytania sie powtarzaja to moze i w tym sie to nie zmieni. Mam nadzieje ze poziom testu sie tez nie zmieni bo doszlo sporo ustaw, ktore sa mocno rozbudowane i trudne do ogarniecia...

jedrus90 co masz na myśli, że w nowym Stepaniuku jest sporo błędów? Szczerze mówiąc zastanawiałem się nad kupnem w dniu dzisiejszym nowego egzemplarza, żeby uporządkować wiedzę przed egzaminem. Testy na arslege średnio mi pasują. Jest ich, jak powiedziałeś, za wiele i dodatkowo są w dużej mierze (jak dla mnie) zbyt szczegółowe . I teraz nie wiem czy warto kupować Stepaniuku z błędami... ale z drugiej strony potrzebuje jakiejś fajnej powtórki ;p a że za książkę zapłacę niemałą sumę, to będę zmotywowany, żeby większość testów rozwiązać przed 27 września...

Tym lepiej, że są błędy w Stepaniuku. Wychwytując te błędy najlepiej się zapamiętuje. No chyba, że ktoś jest na tyle ograniczony, że uczy się pytań i odpowiedzi na pamięć. Z doświadczenia wiem, że to jest najlepszy system nauki- pytanie w książce i poszukiwanie odpowiedzi w aktach prawnych. A z testów z arslege nic się nie zapamiętuje- tak jakby rozwiązywać ankietę dot. proszków do prania w necie. Ewentualnie można tak sprawdzić swoją wiedzę, ale już po nauce.
A tak w ogóle to ten egzamin jest banalny i można go zdać nawet nic się nie ucząc, opeirając się jedynie na wiedzy ze studiów.

Mam nadzieje, ze test będzie łatwy. Kupiłam dostęp do pravnika ponieważ ars lege trochę mnie przerazil - ilośc pytań i szczegółowośc. Polecam pravnik chociaż mam go od wczoraj - zdecydowanie mniejsza baza pytań dzięki czemu jest szansa zrobienia ich wszystkich. Przeglądam wątek naszych kolegów, którzy w tym roku startują na adwokacka - jeden z nich pochwalił sie, ze przerobił już 19 tys pytań:)))))) co Wy na to;)

Na koncu ksiazki jest ustawa o komornikach sadowych i egzekucji, ktora jest aktualna. Pare stron wczesniej jest test z powyzszej ustawy i np. Jest pytanie, " Prezes sadu apelacyjnego odwoluje asesora komorniczego z zajmowanego stanowiska miedzy innymi w przypadku, gdy asesor komorniczy ukonczyl" Odpowiedzia poprawna jest 70 lat, wg Stepaniuka jest to 65. Nie potrafie zrozumiec jak mozna w tak waznej ustawie, ktora jest kluczowa dla zdajacych na ta aplikacje zrobic blad tymbardziej ze w ksiazce Stepaniuka gdzie jest calosc tej ustawy jest ten wiek poprawnie okreslony. Nikomu tej pozycji nie odradzam bo jest to sposob na powtorke, pytanie sa ulozone wg kolejnosci w ustawie. Ksiazka jednak za prawie 200zl nie powinna zawierac wg mnie takich bledow tymbardziej ze jest ona zrobiona typowo pod ten egzamin wstepny. Nie wspominajac juz o tym ze ilosc ustaw z ktorej sa testy jest taka sama jak w zeszlym roku wiec tych ustaw, ktore doszly nie ma. Ja ja kupowalem dosyc dawno i nie wiem czy sie to nie zmienilo i nie weszla inna jej wersja.

jedrus90 napisał:
Na koncu ksiazki jest ustawa o komornikach sadowych i egzekucji, ktora jest aktualna. Pare stron wczesniej jest test z powyzszej ustawy i np. Jest pytanie, " Prezes sadu apelacyjnego odwoluje asesora komorniczego z zajmowanego stanowiska miedzy innymi w przypadku, gdy asesor komorniczy ukonczyl" Odpowiedzia poprawna jest 70 lat, wg Stepaniuka jest to 65. Nie potrafie zrozumiec jak mozna w tak waznej ustawie, ktora jest kluczowa dla zdajacych na ta aplikacje zrobic blad tymbardziej ze w ksiazce Stepaniuka gdzie jest calosc tej ustawy jest ten wiek poprawnie okreslony. Nikomu tej pozycji nie odradzam bo jest to sposob na powtorke, pytanie sa ulozone wg kolejnosci w ustawie. Ksiazka jednak za prawie 200zl nie powinna zawierac wg mnie takich bledow tymbardziej ze jest ona zrobiona typowo pod ten egzamin wstepny. Nie wspominajac juz o tym ze ilosc ustaw z ktorej sa testy jest taka sama jak w zeszlym roku wiec tych ustaw, ktore doszly nie ma. Ja ja kupowalem dosyc dawno i nie wiem czy sie to nie zmienilo i nie weszla inna jej wersja.
. Niestety w tej książce co rok jest dużo błędów, wiem ponieważ mój brat zdawał na aplikacje adwokacka dwa lata temu i rownież masa błędów. Drukował wtedy erratę i siedział z książka oraz kartkami z poprawionymi błędami. Bezsens. Dlatego ja kupiłam dostęp do arslege i pravnika. No i wyszło mi taniej - arslege ok. 75 zł za 3 mce a pravnik 30 zł za miesiąc.

Próbuje ktoś z Was testy ze strony:
Testy na Aplikację Komorniczą 2014 ?
Czy już o nich wspominaliście, tylko nie zauważyłam? :confused:
Mam nadzieję, że nauka od końca studiów łączona z pracą w kancelarii komorniczej wystarczy, bo zaczynam panikować, a urlopu nie mam szansy teraz dostać. :(

Witam wszystkich, jak wam mijają ostatnie tygodnie do egzaminu? Ja przerobiłem główne ustawy i zabieram się powoli do testów:) Pozdrawiam;)

Nauka, nauka, nauka. Mam dość;) mam nadzieje, ze stres zadziała motywująco

Witam wszystkich :) na forum jestem nowa, ale zerkam na nie od jakiegoś czasu. Jak nastroje? :) Słuchajcie, dostaliście już "zaproszenie" na egzamin? Ja zdaję w Łodzi, ale nie mam jeszcze nic :/ właściwość izby lubelskiej. Pozdrawiam :)

nutri napisał:
Próbuje ktoś z Was testy ze strony:
Testy na Aplikację Komorniczą 2014 ?
Czy już o nich wspominaliście, tylko nie zauważyłam? :confused:
Mam nadzieję, że nauka od końca studiów łączona z pracą w kancelarii komorniczej wystarczy, bo zaczynam panikować, a urlopu nie mam szansy teraz dostać. :(

Nie widziałam wcześniej tych testów, wygladaja dość sensownie (po wersji demo). Polecasz? Jak do tej pory korzystałam wyłacznie z ars lege, ale zaczęła wkurzać mnie szczegółowość niektórych pytań ;) i szukam alternatywy.

Powrót