Egzamin wstępny na aplikację komorniczą 2014 wybiera się ktoś ???

• Autor wątku Autor wątku lajla89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
znajomość zagadnień związanych z egzekucją i prowadzeniem egzekucji a egzamin konkursowy na aplikację to dwie różne rzeczy....

Servola napisał:
egzekucję mam w małym palcu 2 lata w kancelarii to dużo ...
Qrteczka, jestem głąbem! Po kilku krotnie dłuższym stażu w branży, nadal nie uważam, że mam egzekucję w małym palcu. :???:

bardzo mi przykro - ilość nie świadczy o jakości, zależy na co kto poświęca czas, znam asesorów którzy powinni wrócić na czasy studiów

Ups... ale mi koleżanka dogryzła! Jednak, co fakt, to fakt, ja również znam np. aplikantów in spe, którzy powinny wrócić "na czasy podstawówki". Pozdrawiam i życzę powodzenia! Będzie potrzebne.

Nieładnie się wcinać z postem przed starszego 8-)
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja również - po 20 latach mam podobne zdanie do Lokaty.
Servola - po 2 latach to można za przeproszeniem liznąć temat.
Ale co ja wiem :)
Powodzenia na egzaminie.

Nie dostanę urlopu, ale challenge zostało accepted już dawno. Chociaż myślę, że praca w kancelarii (kiedy na naukę zostają te nieszczęsne wieczory) mniej przeszkodzi w zdaniu niż inne zajęcie. Pocieszam się tym. :confused::wink:

a co z ustawami typu Prawo budowlane, o gospodarce nieruchomościami, o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, Prawo geodezyjne i kartograficzne???

robiliście, robicie, będziecie robić?

Pewnie warto poznać, trochę doszło tych ustaw od ubiegłego roku i nie wiadomo ile z nich będzie pytań - pewnie mało ale ... :)

aglo_ napisał:
a co z ustawami typu Prawo budowlane, o gospodarce nieruchomościami, o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, Prawo geodezyjne i kartograficzne???

robiliście, robicie, będziecie robić?

Powiem szczerze, ze nie ruszam:))) wole skupić sie na pewniakach

Mam ponad 3 letnie doświadczenie w kancelarii komornika, gdzie nie tylko "klepalam" sprawy KM, ale rownież ksiegowalam i komornik zabierał mnie na ciekawsze czynności - i uwierzcie, ze najgorzej idzie mi w nauce UOKSIE ;) tzn. W czesci kompetencje walnego zgromadzenia, KRK, izby komorniczej. Z tym naprawdę nie ma sie doczynienia w pracy.

kaarrolcia napisał:
Powiem szczerze, ze nie ruszam:))) wole skupić sie na pewniakach

Uważam tak samo. W najgorszym przypadku, będę miał rok żeby ogarnąć szczegółowe ustawy:) Ale wątpie, żeby tegoroczny egzamin znacząco różnił się od tego z lat poprzednich.

Kod:

Już widzę miny ludzi na sali otwierających arkusz a tam: 5 pytań z konsty, 15kc 25 kpc, 3kp 5kpa 2krio 5uoksie i reszta z pozostsłych ustaw tak jak to jest na notarialnej adwokackiej czy radcowskiej.:grin:

Eleganteee napisał:
Kod:

Już widzę miny ludzi na sali otwierających arkusz a tam: 5 pytań z konsty, 15kc 25 kpc, 3kp 5kpa 2krio 5uoksie i reszta z pozostsłych ustaw tak jak to jest na notarialnej adwokackiej czy radcowskiej.:grin:
Nie.. Czytam wątek o aplikacji adwokackiej i tam czytaja raczej z czesci ogólnej tych ustaw - zreszta ja sobie tak wymyśliłam, ze w tamtym roku była niższa zdawalnosc, w tym roku o 100 osob mniej podchodzi wiec moze dadzą coś łatwiejszego:)))))

Oby będzie dobrze:) Szkoda, że nie ma już 90 ptk. tylko dlatego, że każdy byłby dużo spokojniejszy bo tą 100 i tak spokojnie nazbieramy ;P

kaarrolcia napisał:
Nie.. Czytam wątek o aplikacji adwokackiej i tam czytaja raczej z czesci ogólnej tych ustaw - zreszta ja sobie tak wymyśliłam, ze w tamtym roku była niższa zdawalnosc, w tym roku o 100 osob mniej podchodzi wiec moze dadzą coś łatwiejszego:)))))

Oby tak było. :>
Podobnie, jak powyżej, też nie tknę raczej tych ustaw.

To nieprawda co piszesz. Na egzaminie wstępnym na aplikację adowkacką/radcowską większość pytań jest zawsze z kodeksów (+konstytucja + ustawa o adowkatach/radcach) tak jak na naszym egzaminie konkursowym. Tylko na notariacie co roku jest dużo pytań z innych ustaw... Nawet na ogólnej większość pytań jest z "koników"

ttomek90 napisał:
To nieprawda co piszesz. Na egzaminie wstępnym na aplikację adowkacką/radcowską większość pytań jest zawsze z kodeksów (+konstytucja + ustawa o adowkatach/radcach) tak jak na naszym egzaminie konkursowym. Tylko na notariacie co roku jest dużo pytań z innych ustaw... Nawet na ogólnej większość pytań jest z "koników"

Większość... ale nie taka jak u nas, która pozwala zdać egzamin znając bardzo dobrze 5 ustaw. U nas jest większość pytań z artykółów paragrafu pierwszego co wymaga ogólnej znajomości artykułu. Na innych zaś aplikacjach są to często ostatnie bardziej szczegółowe paragrafy, chociaż też nie ma co uogólniać:)

Eleganteee napisał:
Większość... ale nie taka jak u nas, która pozwala zdać egzamin znając bardzo dobrze 5 ustaw. U nas jest większość pytań z artykółów paragrafu pierwszego co wymaga ogólnej znajomości artykułu. Na innych zaś aplikacjach są to często ostatnie bardziej szczegółowe paragrafy, chociaż też nie ma co uogólniać:)

Znów się z tobą nie zgodzę ;) Robiłem pytania ze wszystkich egzaminów wstępnych na wszystkie aplikacje z zeszłych lat i mogę stwierdzić, że na adwokacką, radcowską i ogólną ponad 100 pytań jest zawsze z pewniaków. Powtarzam: wyjątek to notarialna.
Co do tego, że my musimy się uczyć tylko "pierwszego paragrafu" - to ćwierć prawdy. Z roku na rok nasz egzamin jest coraz trudniejszy. Pytania w dużej mierze trafiają się z paragrafu drugiego i trzeciego... Poza tym na pozostałych egzaminach pytania też w większości są z "pierwszego paragrafu"

Michupocichu napisał:
Nieładnie się wcinać z postem przed starszego 8-)
Michupocichu
:ooo: Jak się kiedyś spotkamy na jakimś szkoleniu, to postawię Ci piwo, w ramach przeprosin ;)

Powrót