Fotoradary - c.d. c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Co do Ostrobramskiej nie mam wątpliwości- przód. Jeżeli chodzi o Powsińską, nie mam zielonego pojęcia, prawde mówiąc, jestem w wielkim szoku, że przyszło. Nie pamiętam żadnego pstryknięcia, nic. Fotoradaru takiego "na stałe" tam jako tako nie ma. Nie wiem jak byli ustawieni.

Mogę prosić numer postu ktoś podawał taki gotowy wniosek z prośba o zdjęcie.

Witam,

z chciwości i głupoty wzięłam na siebie mandat kolegi. Właściciel czyli mój kolega wskazał mnie jako kierującą pojazdem (wypełnione oświadczenie z moimi wszelkimi danymi). Długo nie przychodził list z mandatem więc zadzwoniłam do straży miejskiej. Pani powiedziała, że SM dopatrzyła się, że na zdjęciu jest mężczyzna i że zostało wysłane do niego pismo z prośbą o zdjęcie dowodu czy coś. Na te wieści aż mi się ciepło zrobiło. Zapytałam, a co z kobietą wskazaną w oświadczeniu, a Pani odpowiedziała, że jeżeli właściciel przyjmie mandat na siebie i go zapłaci to sprawa będzie zamknięta. Ale ja nie wierze, dostane wg Was grzywnę/wezwanie itp???

Ostatnia edycja:
Jak sformułować pismo napisać po prostu że potrzebuję zdjęcie kierowcy bo nie pamiętam kto jechał ? Czy mogą mnie wezwać do osobistego wstawiennictwa ?

Dziękuję Panie Piotrze jutro wypełnię i wyślę im oba załączniki.

obytakdalej1987 napisał:
dostane wg Was grzywnę/wezwanie itp???
Raczej zarzut składania fałszywych zeznań (w ramach wyroku może być grzywna, ale i wyrok więzienia).

obytakdalej1987 napisał:
Ale ja nie wierze, dostane wg Was grzywnę/wezwanie itp???
Nic Ci nie grozi, ponieważ nie składałaś zeznań albo oświadczeń uprzedzona o odpowiedzialności karnej, którą przewidują przepisy prawa.

A gdzie przeczytałeś, że on złożył oświadczenie w którym zawarte było pouczenie o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywego oświadczenia, przewidzianego prawem?

Już tak na marginesie, nie rozpatrując akurat tego konkretnego przypadku, a mówiąc generalnie - obecnie przepisy, przy tego rodzaju oświadczeniach właścicieli pojazdów (pisemnych, przesyłanych drogą korespondencyjną), nie przewidują możliwości odbierania tego rodzaju oświadczeń pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywego oświadczenia. Co więcej, gdyby organ ścigania pouczył błędnie (zawarłby owo pouczenie o odpowiedzialności za składanie fałszywych oświadczeń) i tak osoba składająca takie oświadczenie nie odpowiadałaby za tego rodzaju przestępstwo, gdyż kk wyraźnie zakłada, że (...)jeżeli przepis ustawy przewiduje możliwość odebrania oświadczenia pod rygorem odpowiedzialności karnej. Ja takiego przepisu ustawy przy tego rodzaju oświadczeniach nie znalazłem. Jeżeli znalazłeś taki przepis proszę podaj go.

Nie odesłanie wypełnionego oświadczenia nie rodzi odpowiedzialności za niewskazanie komu powierzyliśmy pojazd?

A co to ma wspólnego z tym o czym rozmawiamy? Odróżniasz w ogóle odpowiedzialność za wykroczenie niewskazania komu właściciel powierzył pojazd do prowadzenia od odpowiedzialności karnej za przestępstwo złożenia fałszywego oświadczenia? Rozmawiamy o tej drugiej odpowiedzialności. Nie wiem po co zadałeś to pytanie
Ripper napisał:
Nie odesłanie wypełnionego oświadczenia nie rodzi odpowiedzialności za niewskazanie komu powierzyliśmy pojazd?
, jeżeli nie ma ono żadnego związku z tym o czym pisałem we wcześniejszym poście.

XXXXXXXXXXXXXXXXX Nawet portale już starają się przedstawić prawdę!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Dziś dostałem fotkę z fotoradaru.
Wykonana przez straż miejską. Ograniczenie 50 hm/h zarejestrowana 62km/h.
Zdjęcie wykonane od tyłu. To co zarejestrowało zdjęcie to oprócz samochodu pole i w oddali drzewa i słupy.
Nałożony mandat to 100 zł i 2 punkty.
Wg taryfikatora 11-20 km/h to przedział 50-100 zł

Na jakiej podstawie została nałożona górna granica?
Niepewność pomiaru (tak przeczytałem) dla prędkości poniżej 100 km/h to +/- 3km
Czyli mogłem jechać 65 km/h ale również 59 km/h.
Oprócz tego na zdjęciu nie widać żadnej gęstej zabudowy. tzn nie widać nic same drzewa i pole, więc nie stwarzało to niebezpieczeństwa.
Co zrobić w tej sytuacji? Do tej miejscowości mam około 150 km. Użerać się z nimi czy olać i zapłacić.
Już nie chodzi o sam fakt mandatu ale dla czego taka kwota? Taką samą dostał bym jadąc w gęstej zabudowie jadąc 70 km/h?

znalazłem miejsce gdzie stał fotoradar.
https://www.google.pl/maps/@53.5734...ata=!3m4!1e1!3m2!1sA-othB4h-O8ZuTIDXv_MWQ!2e0 mniejwięcej w tym miejscu zrobiono mi zdjęcie gdy wyjezdzałem z miasta

Dodam że straż miejska z Debrzna

Ostatnia edycja:
jekylek napisał:
XXXXXXXXXXXXXXXXX Nawet portale już starają się przedstawić prawdę!!
Za link dziękujemy, również dlatego, że cytowane w nim pismo to bzdura na bzdurze, bzdurą podparta.

Ripper napisał:

A od kiedy to obywatel ma obowiązek korespondować z urzędem?
Możesz podać przepis, bo ja takiego nie znam.

WL612 napisał:
obecnie przepisy, przy tego rodzaju oświadczeniach właścicieli pojazdów (pisemnych, przesyłanych drogą korespondencyjną), nie przewidują możliwości odbierania tego rodzaju oświadczeń pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywego oświadczenia.

Wydaje mi się, że jest jeszcze ciekawiej - podejrzany może bezkarnie kłamać. Więc jaką wartość ma oświadczenie osoby która w ten sposób, być może unika swojej odpowiedzialności.
A swoją drogą ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł, by pisać iż swój samochód w momencie popełniane wykroczenia udostępnili np. jakiemuś posłowi, prokuratorowi albo komendantowi SM ;-)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
5 lat na forum... wypadałoby znać już przycisk .

rafostry napisał:
A od kiedy to obywatel ma obowiązek korespondować z urzędem?
Masz rację. Nie ma. Może żądanie wskazania spełnić w inny sposób.

rafostry napisał:
Wydaje mi się, że jest jeszcze ciekawiej - podejrzany może bezkarnie kłamać.
Skoro ktoś jest podejrzany o popełnienie wykroczenia drogowego, to po co go pytać, komu powierzył? To pytanie zadaje się świadkowi.

Proszę o pomoc^^

25 maja 2014 r. złapał mnie fotoradar przenośny. Zdjęcie zostało zrobione z przodu.
Nie jechałam swoim samochodem, więc jak wiadomo pismo w sprawie wskazania komu powierzono pojazd zostało wysłane do właściciela. Właściciel pojazdu wskazał mnie jako osobę kierującą. W konsekwencji kolejne pismo w sprawie wskazania kierującego przyszło do mnie 9 czerwca 2014r. Nie odpowiedziałam na nie i 12 września otrzymałam ponowne wezwanie do wskazania kierującego pojazdem.

Jako sprawca wykroczenia nie mam obowiązku wskazywać samego siebie, więc cóż w tym przypadku uczynić? Wypełnić quiz odmawiając przyjęcia grzywny, czy też nie wypełniać quizu i napisać do SG pismo odmawiające składania wyjaśnień.
Czy SG nie przekroczyła terminu w którym powinna ukarać kierującego?

catherine_noire napisał:
Jako sprawca wykroczenia nie mam obowiązku wskazywać samego siebie, więc cóż w tym przypadku uczynić?
Jako sprawca wykroczenia: zapłacić grzywnę.

Ripper napisał:
Masz rację. Nie ma. Może żądanie wskazania spełnić w inny sposób.

Ale za brak odpowiedzi na takie wezwanie ze strony SM / ITD nie maja prawa karać, jak za "niewskazanie", co niestety jest czynione nagminnie.
Powinni tak jak to robi Policja - wezwać na przesłuchanie i wtedy taka odmowa wskazania skutkuje karą.

Ripper napisał:
Skoro ktoś jest podejrzany o popełnienie wykroczenia drogowego, to po co go pytać, komu powierzył? To pytanie zadaje się świadkowi.

Tak, ale jeśli zeznanie składa świadek, który popełnił wykroczenie, to ma prawo odmówić składania zeznań obciążających samego siebie, albo nawet zeznawać nieprawdę w tej kwestii.

Na tym forum spotkałem się też z opinią, że zeznania złożone w charakterze świadka nie mogą być użyte przeciw niemu, jeśli zmienia się jego status na podejrzanego - może to ktoś potwierdzić.

PS
Ripper napisał:
5 lat na forum... wypadałoby znać już przycisk .

To ze zarejestrowałem się 5 lat temu nie znaczy, że korzystam od tego czasu z forum non-stop. Miałem 3-4letnią przerwę po zarejestrowaniu. ;)
Przycisk ten działa tylko przez jakiś czas- myślałem, że ten czas już minął.
Dzięki za sklejenie posta.:-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót