Ripper napisał:
Jako sprawca wykroczenia: zapłacić grzywnę.
Nie wiem czemu, ale nie działa mi prawidłowo "multicytowanie", a może nie umiem go użyć, ale treść przed cytowaną powyżej odpowiedzią brzmiała następująco:
Cytat:
Napisał/a catherine_noire Zobacz post
Jako sprawca wykroczenia nie mam obowiązku wskazywać samego siebie, więc cóż w tym przypadku uczynić?
Odp od Ripper:
Jako sprawca wykroczenia: zapłacić grzywnę.
Nie użyłbym sformułowania że do kogoś piję. Patrzę, czytam i boli mnie to, że organy powołane do tego, by dbały o przestrzeganie prawa (SM/SG), w mojej ocenie robią wszystko, by w swoich działaniach to prawo ignorować w jak największym stopniu manipulować obywatelami w celu osiągnięcia zamierzonego celu (np. satysfakcji, żeby nie było że twierdzę, iż chcą coś wyłudzić). Jeżeli ktoś szuka porady prawnej na forumprawnym, to odpowiedź w stylu popełniłeś wykroczenie i zapłać w żaden sposób nie informuje pytającego o przysługujących mu prawach. Chcę zaznaczyć, że te prawa zostały dlatego tak ułożone, by wyeliminować przewagę systemu nad jednostką! Jestem zwykłym człowieczkiem bez wykształcenia prawniczego i pomimo że zagłębiam się w prawo dość intensywnie, czuję się mocno zagubiony. Jeżeli Ripper uważasz, że wolno ignorować prawo jednostki w kwestii wykroczeń drogowych bo to system jest ważniejszy, to kiedy zaczniesz myśleć w podobny sposób w stosunku do oskarżeń o, jak wspomniałeś wcześniej, pedofilię. Gdybyś został nagle posądzony o takie czynności przez osobę reprezentującą system, to z góry uznasz, że taka opinia Ci się należy? Nie szukałbyś porady prawnej co z tym fantem zrobić?
Chm, jeżeli w regulaminie forum nie ma zapisów sugerujących, że mamy starać się pomagać w zgodzie z obowiązującym prawem, to w takim razie przepraszam, mój błąd. Dawno czytałem regulamin i tak mi się wydawało, że podobny zapis tam widniał. Tak czy siak ponownie ten regulamin przeczytam, by więcej błędów nie popełniać i nie kierować się swoimi interesami, a zachowywać się zgodnie z prawem.
Ripper napisał:
Nie wiem, do której mojej wypowiedzi pijesz, ale...
Skąd pomysł z tą obiektywną ochroną?
Wręcz przeciwnie. Gdybym się dowiedział, że na forum mam na równi chronić prawa pedofila, jak molestowanego dziecka, to bym się z tego forum wyniósł w podskokach.
Ponownie, nie wiem, do której mojej wypowiedzi pijesz, ale mam wrażenie, że jak ostatnio chciałeś przypomnieć sobie regulamin forum, to zamiast do niego, zajrzałeś do Kodeksu Etyki Adwokackiej.