J
jekylek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Dadam1 napisał:Witam serdecznie
Proszę jakąś uprzejmą osobę o poradę w takiej oto sprawie:
Dostałem zdjęcie z fotoradaru straży gminnej na którym przekroczyłem prędkość o 33km/h (83 na 50). Nie był to fotoradar stacjonarny tylko rozstawiony w celu zarobkowym. Na zdjęciu z fotoradaru nie widać kierującego pojazdem a kwadrat z przybliżeniem na twarz który znajduje się z boku jest pusty. Jadę jutro do straży gminnej osobiście. Proszę o poradę czy i jak się obronić przed mandatem. Nie jestem pewien czy w ogóle muszę podawać osobę kierującą pojazdem ponieważ obiło mi się coś o uszy o wyroku trybunału Europejskiego a na zdjęciu nie widać kierującego.
Proszę o poradę co powiedzieć gdy już tam pojadę
Z góry dziękuję za pomoc a w razie możliwości chętnie się jakoś odwdzięczę
Pozdrawiam!
Witam
A w jakim celu tam jedziesz??
Wezwali cię wchrakterze świadka?? Nie ma sensu jechać, nawet jeśli jest to blisko. A gdy się zdecydujesz pojechać i składać zeznania, to najpierw zapytaj w jakim chrakterze tam pojechałeś. Jeśli zostałeś wezwany w charakterze świadka to powinieneś pojechać, oczywiście złóż wniosek o zwrot kosztów dojazdu i utraconego zarobku. Jeśli byłbyś wzywany w charakterze osoby co do krórej istnieje podejrzenie popełnienia wykroczenia, to daj sobie spokój z jechaniem tam.
Jak wygląda zawiadomienie o zdarzeniu?? Czy jest to Wezwanie z 3-ma opcjami?? Czy sprawdzałeś co to fotoradar??
Najlepiej napisać pismo. Jeśli jest to wezwanie quiz (3 opcje) to napisz wniosek o umorzenie postępowania na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego . Trybunał m.in. stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, co jest warunkiem koniecznym ukarania go mandatem karnym w postępowaniu mandatowym, nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia jest właściciel lub posiadacz pojazdu, to – nie może go ukarać mandatem karnym.
Wszystko zależy ci ci przysłali.
I jeszcze uwaga: nie musisz podawać kierującego, wystarczy że wskażesz komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.
Ostatnia edycja: