Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dzieki wielkie za odpowiedz!
a jak wygladaja pozostaje kwestie-moje watpliwosci?

Jak przegrasz sprawę w sądzie to w postępowaniu nakazowym dojdzie 50 zł kosztów, a w postępowaniu zwyczajnym 100 zł. Zajrzyj do Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 10 października 2001 r. w sprawie wysokości zryczałtowanych wydatków postępowania oraz wysokości opłaty za wniesienie wniosku o wznowienie postępowania w sprawach o wykroczenia:
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20011181269&type=2

jac3nty napisał:
A organ kontroli ruchu drogowego w ciągu 180 dni od ujawnienia czynu, może nałożyć grzywnę w drodze mandatu karnego na sprawcę wykroczenia - przekroczenia prędkości, na podstawie np. zapisu z fotoradaru.
[/I]
Niestety Nieprawda!
organ kontroli ruchu drogowego w ciągu 180 dni od ujawnienia czynu, może ZAPROPONOWAĆ nałożenie grzywnę w drodze mandatu karnego na sprawcę wykroczenia. Nałozenie grzywny wymaga ZGODY sprawcy

Zaproponować to może kelner, ale danie w restauracji...
Zapoznaj się dokładnie (tzn. literalnie) z przywołanym przepisem:
"funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć..." (a nie zaproponować). Funkcjonariusz informuje sprawcę wykroczenia o nałożeniu na niego mandatu karnego, a następnie poucza go o prawie odmowy przyjęcia mandatu karnego i o skutkach prawnych takiej odmowy. Nie nałożenie grzywny, ale ukaranie mandatem wymaga zgody sprawcy. Zachęcam ponownie do przeczytania broszurki wydanej przez Szkołę Policji w Słupsku.

Witam

Czy moglibyście coś pomóc.
Ostatnio przyszło mi zdjęcie zrobione przez strażnika miejskiego z tyłu samochodu - swoja drogą musiał się gdzieś schować radar bo po drodze nigdzie nie było.
Nie widać oczywiście kierowcy - ale nie w tym rzecz.
Dostałem zdjęcie z prośbą o wskazanie kierowcy ale do zdjęcia nie było było ksera legalizacji urządzenia- tylko notka ze legalizacja nr...
Czy takie coś jest dopuszczalne?
Również kiedyś słyszałem, że Strażnik musi mieć zgodę komendanta Policji aby mógł stać przy drodze z Fotoradarem, czy to prawda?
Również słyszałem, że w momencie przyjęcia mandatu i opłacenia go w wysokości 10% Straż miejsca nie ma uprawnień aby ściągnąć resztę pieniędzy - czy to jest prawda?

Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam

jac3nty napisał:
Zaproponować to może kelner, ale danie w restauracji...

ekhm... to dlaczego funkcjonariusze zawsze używają formułki "proponuję Panu mandat..." :D

wieczorek7 napisał:
Również słyszałem, że w momencie przyjęcia mandatu i opłacenia go w wysokości 10% Straż miejsca nie ma uprawnień aby ściągnąć resztę pieniędzy - czy to jest prawda?

ewidentnie zmień źródła informacji - bo tek które masz są do bani...

od fotoradaru stacjonarnego mozna sie prawnie wymigac. a czy od fotoradaru przenosnego takze? jest ktos mocny ?:?

Tutaj nie udziela sie porad jak omijać prawo. Popełniłes wykroczenie przyjmie to na klate.

OPINIA KRAJOWEJ RADY SĄDOWNICTWA
z dnia 12 kwietnia 2013 r.
w przedmiocie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy - Prawo o ruchu
drogowym oraz o zmianie innych ustaw.

Krajowa Rada Sądownictwa, po zapoznaniu się z poselskim projektem ustawy
o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz o zmianie innych ustaw opiniuje go
negatywnie.

Szeroki zakres uprawnień w ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego uzyskała
Inspekcja Transportu Drogowego w ustawie Prawo o ruchu drogowym (m. in. art. 129a ust.
2 tej ustawy). Jednakże - zdaniem Krajowej Rady Sądownictwa nadanie tej Inspekcji dalszych
uprawnień do prowadzenia czynności wyjaśniających, kierowania do sądu wniosków
o ukaranie, oskarżania przed sądem oraz wnoszenia środków odwoławczych w odpowiednim
trybie i zakresie, także w sprawach przeciwko "właścicielowi lub posiadaczowi, który nie
wskazał w trakcie prowadzonych postępowań komu powierzył pojazd do kierowania lub
używania w oznaczonym czasie" - może budzić wątpliwości co do zgodności z Konstytucją
(art. 2 i art. 31 Konstytucji RP).

Wszczęcie postępowania represyjnego i zastosowanie określonej w ustawie kary jest
uwarunkowane popełnieniem czynu zabronionego przez ustawę. Proponowane uregulowanie
nie respektuje tego i jest sprzeczne z fundamentalną dla polskiego prawa karnego zasadą
domniemania niewinności, ponieważ zmusza właściciela lub posiadacza pojazdu do
udowodnienia, że to nie on kierował pojazdem w chwili popełnienia wykroczenia w ruchu
drogowym. Stanowi to odwrócenie zasady, że to organy ścigania powinny w jednoznaczny
sposób udowodnić winę sprawcy.

Źródło:
http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/08347E294C389295C1257B5900282B80/$File/1271-001.pdf

Ostatnia edycja:
Jako nowy użytkownik na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać i prosić o radę. W połowie sierpnia dostałem pismo od GITD w sprawie przekroczenia prędkości miesiąc wcześniej zarejestrowanego radarem stacjonarnym. "Propozycja" 300 zł+6 pkt lub 500zł bez punktów za niewskazanie. Jako, że wykroczenie miało miejsce podczas wakacyjnej podróży mojej rodziny po Polsce (łącznie 2500km), nie wiem, czy w tym czasie prowadziła żona, czy ja. Jako, że oboje mamy już jakieś punkty chcieliśmy, żeby punkty z tego wykroczenia trafiły do osoby, która faktycznie prowadziła. W odpowiedzi na pismo od GITD opisałem całą sytuację i dołączyłem wniosek na podstawie cytowanego już kilkakrotnie na forum rozporządzenia

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1)
z dnia 23 kwietnia 2013 r.
w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą
stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych

§ 7. 1. Obrazy i dane udostępnia się na wniosek.
2. Wniosek zawiera:
1) oznaczenie wnioskodawcy i jego adres;
2) uzasadnienie wniosku;
3) wskazanie żądanych obrazów lub danych i sposobu ich udostępniania;
4) wskazanie okresu, za który obrazy lub dane mają być udostępniane;
5) podpis własnoręczny albo bezpieczny podpis elektroniczny weryfikowany za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu,
o którym mowa w ustawie z dnia 18 września 2001 r. o podpisie elektronicznym (Dz. U. z 2013 r. poz. 262),
albo podpis potwierdzony profilem zaufanym ePUAP, o którym mowa w ustawie z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji
działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, wnioskodawcy.

W ubiegły wtorek (10.09) minęło 14 dni, odkąd mój wniosek został odebrany przez GITD (mam potwierdzenie). Do dziś ani udostępnienia, ani żadnej odpowiedzi. I tu moje pytania:

1. Czy GITD przy tak brzmiącym tekście rozporządzenia Obrazy i dane udostępnia się na wniosek ma w ogóle prawo nie udostępnić zdjęcia?
2. Jeśli mimo wszystko nie muszą mi udostępnić zdjęcia, to czy są chociaż zobowiązani odpowiedzieć na mój wniosek w określonym terminie?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam Serdecznie ,wczoraj otrzymałem mandat z GITD za przekroczenie prędkości wykonane z radaru stacjonarnego.Zdjęcie zostało wykonane 10 czerwca 2013 ,w miejcowości Czchów. prędkość przekroczona o 39 km/h

W rubryce raportu , widnieje nie mój numer rejestracyjny,tylko marka się zgadza.
Mało tego w ten dzień nie było mnie w kraju i nikt nie prowadził mojego samochodu w tym czasie. Jak to możliwe że mają moje dane ? i chcą mnie ukarać.

Mam 7 dni na odesłanie Oświadczeń. Proszę o poradę co robić? Jak napisać pismo odwołujące .Musze działać szybko gdyż dopiero wróciłem i wczoraj odebrałem na poczcie list .Czy termin 7 dni liczy się od odebrania na poczcie , czy od dostarczenia awizo ?

agaisab napisał:
Mam 7 dni na odesłanie Oświadczeń. (...)Czy termin 7 dni liczy się od odebrania na poczcie , czy od dostarczenia awizo ?
Termin 7 dni to okres wzięty z sufitu przez tych popaprańców. Nigdzie nie ma go polskim prawie. Podobnie jak obowiązku odpisywania im. Napisz im e-maila żeby podali C podstawę prawna tych 7 dni i obecaj że Ty odpiszeszesz im w 30 dni bo tak uważasz że będzie dobrze.

agaisab napisał:
Mam 7 dni na odesłanie Oświadczeń. Proszę o poradę co robić? Jak napisać pismo odwołujące .Musze działać szybko gdyż dopiero wróciłem i wczoraj odebrałem na poczcie list .Czy termin 7 dni liczy się od odebrania na poczcie , czy od dostarczenia awizo ?

Najrozsądniej byłoby odpisać zgodnie z prawdą, że zarejestrowane wykroczenie nie zostało popełnione Twoim samochodem, a wskazany w informacji od ITD pojazd nie został Tobie nigdy użyczony, a Ty nigdy nie byłeś dysponentem lub użytkownikiem wskazanego pojazdu, więc odmawiasz przyjęcia mandatu ze względu na bezzasadność żądania. Sprawa prosta i czysta do wygrania.

" więc odmawiasz przyjęcia mandatu ze względu na bezzasadność żądania. Sprawa prosta i czysta do wygrania", nie pisz tak jak ci radzi ostatni radca, albowiem odmowa przyjęcia mandatu przysługuje osobie na którą go nałożono, a co za tym idzie, wcześniej przyznała się do winy, jeżeli numer rej. różni się bardzo od twojego to zgłoś fakt na policję albowiem ktoś musiał pozyskać twoje dane osobowe i to mogło być nie całkiem legalne,policja i itd na pewno już razem cię oczyszczą z podejrzeń

Witam,

straz miejska na podstawie zdjecia z fotoradaru chciala mnie ukarac mandatem 500 zl - napisalem im pismo z prosba o zdjecie - odmowili. Wskazalem wiec kilka osob ktore mogly prowadzic moj samochod w tym czasie. Sąd, w sprawie karnej zasądził mi zaocznie zapłatę od ktorego to wyroku ja się odwołałem. Zaprosili mnie wiec na sprawe sadowa na ktorej sedzia stwierdzil ze jezeli nie rozpoznaje sie na zdjeciu to zarzadza analize antropologiczna zdjecia i odracza sprawe. Analiza taka podobno kosztuje kupe pieniedzy i moze to zostac przysadzone mnie.
Pierwszy wyrok zaoczny miał datę rok i kilka dni po wykonaniu zdjecia, ale sedzia stwierdzil ze roszczenie nie jest przedawnione. Przestraszylem sie i w miedzyczasie napisalem wycofanie odwołania od wyroku zaocznego. Minal ponad miesiac i nie dostalem odpowiedzi, a sprawa w srode. Troche nie wiem co robic bo analiza przed juz pewnie jest wykonana a nie usmiecha mi sie za nia placic. Przeczesalem wszystkie fora i jeszcze o takim przypadku nikt nie pisal. Prosze o podpowiedz co moge zrobic

p.s. przepraszam za brak polskich znakow - cos mi system szwnkuje.

@ camcam
Na początku rozprawy złóż wniosek dowodowy o; cofnięcie sprzeciwu Sąd musi to uwzględnić i po sprawie. Wtedy zostaje wyrok ten nakazowy, już prawomocny. Rozprawa musi się odbyć bo była już na wokandzie, odpowiedz na wycofanie odwołania od wyroku, jak się nie stawisz to otrzymasz pocztą po rozprawie, wcześniej tej odpowiedzi nie mogłeś dostać bo tylko na rozprawie zapadają takie decyzje.
Będzie dobrze, trzymaj się.

agaisab napisał:
W rubryce raportu , widnieje nie mój numer rejestracyjny,tylko marka się zgadza.
Mało tego w ten dzień nie było mnie w kraju i nikt nie prowadził mojego samochodu w tym czasie. Jak to możliwe że mają moje dane ? i chcą mnie ukarać.
Napisz proste pismo że pojazd o numerach rejestracyjnych ......... nie jest Twoją własnością i nigdy go nie użytkowałeś, jeżeli to prawda. Wskaż na pomyłkę w tych numerach. Pomyłka ta mogła wyniknąć z błędnego odczytania numerów rejestracyjnych np. "S" podobne do "5" i wtedy z CEPiK wyskoczyły twoje dane.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót