kforum
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 4 752
Janusz, mamy ci tu robić wykłady z prawa ? Nie ma tu żadnej sprzeczności i jeszcze raz mówię ci, że w przypadku wykroczenia art. 183 kpk nie ma zastosowania.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Oki, wierzę Ci.kforum napisał:Janusz, mamy ci tu robić wykłady z prawa ? Nie ma tu żadnej sprzeczności i jeszcze raz mówię ci, że w przypadku wykroczenia art. 183 kpk nie ma zastosowania.
Nie.adb napisał:przede wszystkim ile czasu ma straż miejska na skierowanie sprawy do sądu, 180 dni tak?
Bo w ustawie bezpośrednio na tak zadane pytanie nie znajdziesz odpowiedzi. Trzeba przeczytać inne artykuły, pomyśleć i... bingo. Podpowiem, czym bliżej 12 miesiąca od popełnienia czynu tym szanse na wydanie tego czegoś przez sąd, a właściwie prezesa sądu, mniejsze.adb napisał:Szukałem tego w ustawach, ale nie znalazłem.
Widełki nie są w ustawie a w rozporządzeniu. Sąd nie jest związany czymś takim jak rozporządzenie. Sąd nie orzeka mandatów a karę grzywny. Tak zdarzyła się kara grzywny niższa niż 300zł za tego rodzaju wykroczenie.adb napisał:Ogólnie sprawa dotyczy przejazdu na czerwonym świetle. Widełki w ustawie są 300-500 zł, oczywiście SM wybrała sobie 500 zł. Czy możliwe jest/czy zdarzało się, że sąd orzekł niższą karę mandatu, gdyby np. powołać się na złą sytuację materialną?
Na tak zadane pytanie odpowiedź jest następująca. Wezwać zawsze może, działanie zgodne z prawem i na podstawie prawa.adb napisał:No dobra, jak już zacząłem, to jeszcze jedno pytanie. Czy SM ma w ogóle prawo mnie wezwać jeżeli domniemane wykroczenie było ponad 300 km od miejsca zamieszkania?
gajwer napisał:Taki sąd, jak rząd...