Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tak, kierują sprawę do sądu mając Twoje wyznanie winy i sąd przyklepuje
mandata + 80zł kosztów sądowych

Udało mi się wejść na tą stronę do kontaktu z ITD i w dziale pytanie o zdjęcie jest taki tekst:

Inspekcja Transportu Drogowego będąc organem administracji publicznej zobowiązana jest do działania na podstawie i w granicach prawa. Należy wskazać, iż aktualnie brak jest podstaw prawnych zobowiązujących organ ścigania do wysyłania właścicielowi zdjęcia wykonanego przez urządzenie rejestrujące, które de facto jest częścią gromadzonego materiału dowodowego, a ponadto żadne przepisy nie nakładają obowiązku rejestrowania wizerunku kierującego pojazdem (gdyby taki przepis istniał, niemożliwym stałoby się egzekwowanie odpowiedzialności wobec motocyklistów). Istotnym jest także fakt, iż na mocy rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, uchylono zapisy § 7 ust. 6 rozporządzenia w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, który stanowił, że w przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłką poleconą odcinki "A", "B" i "C" formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia. Z powyższego wynika zatem, iż niezależnie od dotychczas stosowanej przez inne podmioty praktyki, organ prowadzący czynności w sprawie o wykroczenie (np. Straż Miejska, Główny Inspektorat Transportu Drogowego) w obecnym stanie prawnym nie ma możliwości wysyłania fotografii do uczestników postępowania przed zakończeniem prowadzonych przez ten organ czynności wyjaśniających. Należy przy tym podkreślić, że prawo wglądu do akt sprawy obwiniony nabywa dopiero w sądzie - z chwilą zawiadomienia go o terminie pierwszej rozprawy, zgodnie z art. 67 § 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia oraz art. 38 § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w związku z art. 156 § 1-4 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego.

Co o tym sądzicie? Jak to się ma do tego? § 7 Rozporządzenia Ministra Transportu , Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 roku w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych (Dz. U. z dnia 15 maja 2013 r. poz. 565)

Witam!!
Nie chce zakładać nowego tematu.
Zdaje na prawo jazy, jechałem elką w terenie zabudowanym 70 i fotoradar zrobił zdjęcie.Czy dostane mandat za przekroczenie prędkości w czasie nauki elką.
Proszę o odpowiedz, z góry dziękuje.
Pozdrawiam Kacper

Cóż może zastosują pouczenie owe niby stosują a dla osób 'mundurowych' z tego co słyszałem zawsze więć nie mam innego wyjscia chyba, gdyż jak napiszę pismo do nich że albo ja albo brat użytkował to będą wzywali nas na przesłuchanie

załamany1 napisał:
Napiszcie mi proszę co mam robić w sprawie odpowiedzi której do tej pory nie dostałem z GITD, a dotyczyć miała wysłania do mnie zdjęcia mojego samochodu.
Na początku marca minie pół roku.

Czekaj spokojnie na umorzenie jak ja :)

Ciekawie, ciekawie. Uprawnienia oskarżycielskie SM odnośnie wykroczenia niewskazania osoby, której pojazd został powierzony do prowadzenia. Wyrok SA w Łodzi z 18.9.2013 r., II AKo 164/13.
http://www.lodz.sa.gov.pl/upload/f/13/11/8/727_osaw_nr_313_.pdf
str.70 i nast.
Sprawa zawisła z wniosku o wznowienie postępowania (nadzwyczajny środek zaskarżenia od prawomocnego orzeczenia). Wcześniej w tej sprawie sędziowie sądu rejonowego oraz okręgowego nie mieli wątpliwości, że uprawnienie takie SM przysługuje. Sąd Apelacyjny był innego zdania. Walczyć do końca. Wniosek o wznowienie postępowania sporządza i podpisuje adwokat albo radca prawny.
Na marginesie pogląd SA w Łodzi przekonujący, który w pełni podzielam. Uprawnienie oskarżycielskie przysługuje SM wyłącznie wobec osoby, która odmówiła wskazania osoby, której powierzyła pojazd do kierowania a zarazem sama była kierowcą tego pojazdu.

http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/96$0020$00a7$00203$0020k.w./152510000002506_V_Ka_001643_2013_Uz_2014-02-07_001

Również Łódź. Tym razem SO (wyrok z dnia 3.2.2014) uchylił wyrok SR z 30.10.2013, który powielał pogląd wyrażony w wyroku SA w Łodzi z 18.9.2013 (publikacja w OSAŁ lipiec-wrzesień 2013). Czy sędziowie SO w Łodzi czytają Orzecznictwo Sądu Apelacyjnego w Łodzi?

Ostatnia edycja:
Witam,
mam pytanie bo dostałem pierwsze zdjęcie w karierze, a że nie pałam zbytnią miłością do instytucji SG chciałem prosić o pomoc i poradę.
Zdjęcie zrobili mi w Witowie/Kościelisko-68km/h dozwolone 50km/h. Zdjęcie jest od tyłu i widać wyraźnie rejestrację (mam wrażenie, że użyty był mocny flesz bo znak drogowy który na zdjęciu znajduję się obok auta świeci mocno).
Auto zarejestrowane jest tylko na mnie. Sytuacja:
Wracałem z dziewczyną z wycieczki do zakopanego - nie pamiętam za bardzo kto prowadził mogłem to być ja mogła być ona - zmienialiśmy się, bo byliśmy zmęczeni.

Chciałem się upewnić co robić, bo z tego co czytałem na forum mam kilka wyjść i trochę się gubię:
1. Przyjąć na klatę i zapłacić
2. W ogóle nie odpisywać na pismo i liczyć na przedawnienie(ryzyko kary)
3. Napisać swoje pismo, w którym przyznaję że prowadzić mogłem ja lub moja dziewczyna
4. W ogóle nie wskazywać kierowcy
Czy mam inne opcje?

Straszą mnie odesłaniem pisma w terminem 7 dni od otrzymania - ja jestem zameldowany w innym miejscu niż obecnie przebywam i pocztę odbiera dla mnie rodzina w miejscu zameldowania, dlatego czasem mija kilka tyg zanim ją zobaczę i nie mam możliwości odesłania w wyznaczonym terminie - czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności?

Z góry dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:
hrust,
odpisz zgodnie z prawdą. To SM/SG ma ustalić ponad wszelką wątpliwość kto wtedy kierował.

Janussz napisał:
hrust,
odpisz zgodnie z prawdą. To SM/SG ma ustalić ponad wszelką wątpliwość kto wtedy kierował.

Dzięki wielkie
Rozumiem, że teraz pisze osobne pismo do SG? bo ten druk co mi przysłali nie pozwala mi w pełni opisać sytuacji. Czy w piśmie muszę podać dokładne dane osobowe tj. pesel , adres zamieszkania, nr dowodu, zarówno moje jak i dziewczyny?

Czy po otrzymaniu przez SG pisma ode mnie, mogą nas wezwać do stawienia się osobiście u nich w siedzibie? Koszty dojazdu będą pewni wtedy dla nas większe niż mandat...

Dane typu imię, nazwisko, adres wystarczą.
Mogą wezwać do stawienia się u nich, ale to zależy w jakim charakterze. Jak podejrzanego, to możesz ich olać. Jak w charakterze świadka, to ze względu na dużą odległość prosisz, aby skorzystali z pomocy prawnej SM/SG/policji w Twojej miejscowości.
Nigdy nie korzysta się w takiej sytuacji z ich druków, a tym bardziej nie podpisuje się ich.

Janussz napisał:
Jak w charakterze świadka, to ze względu na dużą odległość prosisz, aby skorzystali z pomocy prawnej SM/SG/policji w Twojej miejscowości

jednakowoż trzeba pamiętać, że to jest ich prawo a nie obowiązek - i wcale nie muszą z niego korzystać

Czy to prawda, że jeśli mnie wezmą w charakterze świadka to muszą mi zwrócić koszty dojazdu?
Czy SG już na miejscu stosuje jakieś "chwyty" żebym tylko podał winnego/zapłacił? :)

Hruście,
są dwa fajne portale.
3obieg i prawonadrodze.
Znajdziesz tam wiele odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Dla świadka muszą zwrócić kasę, więc wzywają w charakterze podejrzanego. Liczą, na zaskoczenie i podejrzany zjawi się w skórze potulnego baranka, albo po takim wezwaniu opisze im wszystko ze szczegółami i jeszcze przeprosi, że żyje. To ich robota, a nie Twoja. To oni mają Ci udowodnić winę. Stosowanie chwytów? Jasne, że stosują. Już samo wezwanie jest takim chwytem.
Poczytaj sobie 3obieg.

Dzięki wielkie Janussz za pomoc, a strony z pewnością poczytam.

I jeszcze coś. Zdjęcie z tyłu, to super sprawa. Nikt nic nie wie, nikt nic nie widział, nikt nic nie szłyszał :D

Nie było mnie jakiś czas na forum, ale znowu dostałem pismo. Prośba o zmniejszenie mandatu została zignorowana, znowu mnie wzywają. Ciągle im odpisuję, że mieszkam daleko i nie mam pracy (krótko mówiąc nie mam czasu ani pieniędzy, ani ochoty bo jeździć) co jest prawdą, ale tak ogólnie rzecz biorąć grozi mi coś, jak się nie pojawię w SM?
Aha rozumiem, że jak jestem podejrzany, to nie ma mowy o zwrocie kosztów podróży?
Drugie pytanie, czy wie ktoś coś o tej ustawie która zabiera prawo SM na stosowanie fotoradarów stacjonarnych (którego w zasadzie nigdy nie mieli)? Od grudnia się o tym mówi i cisza.
kforum napisał:
Piszesz bzdury adb. Straż czy ITD mają 180 dni na wystawienie mandatu od dnia odczytania zdjęcia, samo wykroczenie przedawni się po roku od dnia popełnienia czynu ale jeśli straż czy ITD w ciągu tego roku zdążą skierować wniosek o ukaranie do sądu to wykroczenie przedawni się po dwóch latach od dnia popełnienia go.
Czy mogę jeszcze zapytać z jakiej ustawy/rozporządzenia to wynika?

Jakiś czas temu pożyczyłem samochód od swojej sąsiadki by dostać się do pracy. dwa dni temu przyszło z GITD pismo o wskazanie kierowcy prowadzącego pojazd w dniu x miejscowości y . i teraz tak Auto należy do ojca sąsiadki która jest jego użytkownikiem na co dzień samochód pożyczyła mi . zdjęcie zostało zrobione od tyłu w czasie gdy ja już byłem w pracy a samochodem wracało 3-ech kierowców .... żaden nie pamięta kto w tym momęcię prowadził bo było późno i często się zmieniali... i Co teraz zrobić z tym fantem. ????

Ps.
Próbowałem poskładac do kupy wcześniejsze wypowiedzi ale jakoś mi to nie wychodzi ... jak by mógł mi ktoś podpowiedziec pod jakie przepisy się podpiąć by napisać w miare sensowne odwołanie byłbym bardzo wdzięczny..

Ostatnia edycja:
tak właśnie zeznać, podając dane wszystkich trzech kierowców

po czym liczyć się z wezwaniem na słuchanie (3 kierowców w wersji max), po czym liczyć się z wyrokiem skazującym w trybie nakazowym, od którego oczywiście należy się odwołać - po czym zjawic się we trzech na rozprawie na zasadach ogólnych (i prawdopodobnie doznac uniewinnienia)

to tak... w skrócie :D

Czyli łatwiej wziąć kogoś bez punktów zapłacić i mieć w nosie jazde i tułaczke po sondach ... bo nie ukrywam że niemam na to czasu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót