Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzień dobry.
Dostałem zdjecie z fotoradaru Strazy Miejskiej, ktorego nie przyjalem. W odmowie podalem nastepujace argumenty:
- na zdjeciu byly dwa pojazdy jadace w tym samym kierunku. Pojazd na drugim pasie byl dostawczakiem, czyli jego duze gabaryty mogly przeklamac pomiar.
- powolujac sie na instrukcje fotoradaru w tle nie powinno byc metalowych barierek ani znakow drogowych, ktore na zdjeciu są. Zaznaczyłem to w swoim zeznaniu (wydrukowalem nawet tę stronę z instrukcji z naniesionymi moimi uwagami) i dołączyłem do sprawy.

Dostałem teraz wyrok z sądu, który oświadcza że zostaje ukarany i mam zaplacic mandat plus koszty sądowe.

I teraz moje pytanie brzmi: Czy nie powinienem dostac jakichś wyjaśnien co do moich wątpliwości, które podałem? Wyjaśnien na temat drugiego pojazdu, na temat barierek w tle? Ten wyrok wygląda jakby był z automatu wystawiany każdemu - a nóż osoba już zapłaci i będzie spokój. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy teraz mi zostało tylko odwołanie od wyroku i odbędzie się sprawa sądowa z moim udziałem?

Skąd wiem, że SM przekazała w ogóle moje uwagi co do słuszności pomiaru przez fotoradar jeżli w wyroku nie ma do tego odniesienia?

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Złóż sprzeciw od wyroku w ciągu max. 7 dni od daty otrzymania wyroku.

Janussz, Tak zamierzam zrobić. Czyli zostanie wyznaczony termin rozprawy już z moim udziałem?

A czy moge zadzwonić gdzieś (do sądu?) i wypytać się o szczegóły mojej sprawy? Żebym wiedział jak odnieśli się do moich zeznań?

I czy mogą dojść kolejne koszta sądowe w tym wypadku?

Janussz napisał:
Złóż sprzeciw od wyroku w ciągu max. 7 dni od daty otrzymania wyroku.

tylko po co ?
w opisanej sytuacji nic specjalnie nie powalczy przed obliczem sądu, bo nie ma argumentów (te dwa pojazdy i barierki ? sedzia go śmiechem zabije albo zostanie powołany biegły, za którego zapłaci skazany, czyli on"

nie wsadzaj go na minę takim radami typu "złóż sprzeciw" - sprzeciw miałby sens, gdyby zdjęcie było od tyłu na przykład - a bronienie się metalowymi barierkami ma nikłe szanse powodzenia...

Dlaczego moje argumenty mają nikłe szanse na powodzenie?

Jak byk w instrukcji jest napisane, ze nie moze byc metalowych barierek w polu widzenia fotoradaru - a są.

Nie moze byc dwoch pokazdow na zdjeciu - a są.

Poza tym moge zawsze spytać o uprawnienia, legalizacje, jaka byla temperatura powietrza (w instrukcji jest od 0-50), czy byly robione pomiary kąta przy ustawianiu fotoradaru. Jezeli jednej rzeczy nie bedzie SM miala to chyba pomiar jest niewazny?

idź, idź... życzę powodzenia i wygranej (i taniego biegłego)

Oh dziękuję za dodanie otuchy. Wymagam udowodnienia, że pomiar z fotoradaru był przeprowadzony zgodnie z prawem. To tak wiele? Lepiej zapłacić i dziękować że nie było drożej?

powiedz może najpierw - czy zdjęcie jest od przodu, i czy twarz jest czytelna (do rozpoznania) :D

Tak zdjęcie jest od przodu. Jadą dwa pojazdy obok siebie. Na zdjeciu widac ze to ja prowadze. Wersja ze nie wiem kto prowadzil odpada :)

Poza tym jezeli mi udowodnia ze poiar byl przeprowadzony zgodnie z zasadami to ja chetnie zaplace. Nie bede placil w przypadku domniemania popelnienia wykroczenia.

no to naprawdę będziesz odważny, składając sprzeciw od nakazowego :grin:

A mozesz odniesc sie do moich dwoch argumentow ktore przytoczylem wczesniej? Czy tylko z ironią będziesz mi udowadniał, że jestem głupi bo nie chcę zapłacić? Dzięki.

Ostatnia edycja:
lukejadi napisał:
Dziekuje za linki. Poczytam.
Mogę na pocieszenie Cię dodać, że wg ostatniego orzeczenia TK te wszystkie wezwania (quizy) są i były bezprawne.

Witam

Prześledziłem wątek w związku z listem z ITD.
12.03 otrzymałem korespondencję zawierającą Informacje o zdjęciu z fotoradaru stacjonarnego oraz stosowne oświadczenia.
ITD wzywa do ujawnienia osoby kierującej pojazdem w chwili rejestracji zdjęcia.
Wykroczenie miało miejsce 02-01-2013 i zostało zarejestrowane urządzeniem MultaRadar CD.
W pouczeniu dołączonym do wniosków informują, iż zdjęcie z wykroczenia nie jest udostępniane (podstawa art. 67 par. 2 oraz art 38 par 1 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.)
Nie pamiętam kto kierował pojazdem w danym dniu.
głównym piśmie widnieje, iż nieodesłanie wniosku będzie skutkowało wezwaniem do stawiennictwa w charakterze świadka w GITD.
Co powinienem zobic w tej sytuacji? :rolleyes:

Znając orzeczenie TK z 12 marca br. ja osobiście nie zrobiłbym nic.

Witam,

otrzymałem zdjęcie z fotoradaru przenośnego, które uwiecznia przekroczenie dozwolonej prędkości ( w miejscu gdzie straż gminna wskazuje jest 40, miałem jechać 79).

Moją uwagę natomiast zwrócił fakt, że na zdjęciu jest wpisana błędna nazwa ulicy, gdyż nie ma takiej w tejże miejscowości. Oczywiście na piśmie straż gminna wskazuje poprawną nazwę, ale na zdjęciu jest błędna...Ten fakt powoduje u mnie wątpliwości co do prawidłowości zdjęcia, kalibracji urządzenia...

Czy fakt błędnej ulicy na zdjęciu to wystarczający powód na odwołanie i zabawy w sądy?

Możesz im odpisać, że w życiu, nigdy, przenigdy nie byłeś w tej miejscowości, na tej ulicy.
Poproś ich o kopię zezwolenia policji na ustawienie fotoradaru na tej nieistniejącej ulicy. Ustawienie fotoradaru i robienie pomiarów prędkości bez uzgodnień i pozwolenia policji jest nielegalne. Mają obowiązek dostarczyć Ci kopię takiego zezwolenia.

Grzesp331 napisał:
Wykroczenie miało miejsce 02-01-2013
Jeśli to nie pomyłka, to sprawa już się przedawniła:)
Zakładam jednak, że wpisałeś złą datę.
Grzesp331 napisał:
głównym piśmie widnieje, iż nieodesłanie wniosku będzie skutkowało wezwaniem do stawiennictwa w charakterze świadka w GITD.
Co powinienem zobic w tej sytuacji?
To nawet lepiej. Wcześniej za nieodesłanie groził wyrok nakazowy. Ja nie robiłbym nic. Niech wzywają, jako świadek masz zwrot kosztów.
Może zdjęcie będzie od tyłu to wygrywasz :D

Oczywiście chodziło mi o styczeń 2014.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót