Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
właśnie, jak jest z ITD (bo mam doświadczenie wyłącznie z SM/SG)

czy przy braku odpowiedzi na ich pisma ITD wzywa (zwyczajowo) na przesłuchanie ? do Wa-wy czy do jakiejś delegatury ? w charakterze świadka czy od razu - z grubej rury i bezkosztowo dla nich - jako podejrzanego ?

RE: Foto z radaru

monikabo napisał:
Witam być może powtórzę opis sytuacji i pytania, ale nie mogę dokopać się do mojego poprzedniego wątku. Otóż w lutym przyszedł mandat z ITD na właściciela pojazdu. Mój tata jako właściciel wskazał mnie i mojego męża, że w tym czasie my użytkowaliśmy auto, wiem na 100%, że zdjęcie jest zrobione od tyłu nie widać na nim kto kieruje ja czy mąż ( jechaliśmy razem), teraz niedawno przyszło pismo na mnie z ITD ,że z ich danych wynika, że ja jestem właścicielem auta, które ma zrobione foto!?? jak ja mogę być właścicielem, skoro ja nie posiadam żadnego auta, to po 1 a po drugie ... dostałam również z tym listem druczek do wypełnienia, że mam wskazać, kto kierował, albo wziąć mandat na siebie... co robić? wypełniać odsyłać czy czekać na wezwanie od ITD na przesłuchanie? .... następna sprawa, przyszły 2 następne mandaty, również zrobione w tym samym miejscu co 1 mandat, również zrobione od tyłu, i jak wyżej prowadziłam ja albo mój mąż... właściciel pojazdu ojciec, czy tata w przypadku tych 2 mandatów również ma wskazać mnie, że mi pożyczył auto ? czy czekać na wezwanie od ITD? czy ma odesłać i ja mam czekać na pismo od nich żeby wskazać kto prowadził w tym dniu?? . Czy będąc na przesłuchaniu w ITD pokażą mi zdjęcia z fotoradarów? jak załatwić to, żeby ponieść najmniejsze konsekwencje. Dodam, że ani mąż ani ja nie jeździmy jak piraci, w terenie zabudowanym zwalniamy, a na mandatach przekroczona jest prędkość o max 10km/h. dziękuję za informacje. będę wdzięczna

Na Twoim miejscu wysłałbym do GITD wniosek o zdjęcie. Skoro jechałaś Ty lub mąż to jak możesz odpowiedzieć im na żądanie w sposób rzetelny i nie budzący wątpliwości, a tylko na takiej podstawie mogą ukarać kogoś mandatem. To że domyślasz się, że zdjęcie było od tyłu to za mało. Musisz być pewna, a więc sugeruję wysłanie wypełnionych zgodnie z prawdą takich dwóch pisemek jak w załączniku.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
RE: Foto z radaru

Piotr330 napisał:
Na Twoim miejscu wysłałbym do GITD wniosek o zdjęcie. Skoro jechałaś Ty lub mąż to jak możesz odpowiedzieć im na żądanie w sposób rzetelny i nie budzący wątpliwości, a tylko na takiej podstawie mogą ukarać kogoś mandatem. To że domyślasz się, że zdjęcie było od tyłu to za mało. Musisz być pewna, a więc sugeruję wysłanie wypełnionych zgodnie z prawdą takich dwóch pisemek jak w załączniku.

Dziękuję serdecznie za informacje oraz za załączniki :)

Witam, dzisiaj dostałem raport z urządzenia rejestrującego.
(przekroczenie o 30 km prędkości)
Dostałem ładny arkusz z oświadczeniami albo przyznaje się i dostaje mandat albo nie przyznaję i sprawa trafia do sądu.

Tylko jest problem nie dostałem żadnego zdjęcia, dowodu że przekroczyłem te 30 km/h.
Tylko jest nr rejestracyjny, moje imie i nazwisko oraz adres zamieszkania.
Nic więcej, co robić w takiej sytuacji ?? Mogę jakoś się wywinąć lub przynajmniej żeby zdjęcie mi wysłali.

Dziekuje z góry za pomoc

mcsebix napisał:
przynajmniej żeby zdjęcie mi wysłali.

Oj naprawdę, wzory wniosków kilka postów wyżej (#922), i jak można mieć cierpliwość i pisać w koło Macieju to samo.
Ale przy okazji sprostuję błąd który się wkradł w uzasadnienie. Zamiast wielkich znaków zapytania w "PRZYPADEK V" powinny być kwadraty do zakreślenia jak w formularzach od GITD (błąd powstał w wyniku przeformatowania na plik typu doc). Przepraszam za zamieszanie.

Witam

Oczywiście sprawa dotyczy przekroczenia prędkości i tak zwanego quizu ale do rzeczy:

Wraz z kiepskiej jakości zdjęciem dostałem quiz oraz świadectwo legalizacji pionowej fotoradaru które spełnia wymagania Rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań metrologicznych, którym powinny odpowiadać przyrządy pomiaru... (Dz. U. Nr225, poz 1663)

Zgodność z oryginałem podpisany przez komendanta straży miejskiej dnia 19 czerwca 2013r. a data ważności legalizacji mija 30 czerwca 2014 r.

Stąd rodzi się nurtujące mnie pytanie, czy świadectwo legalizacji jest aktualne zwracając uwagę na to że:

1: Status katu prawnego został uchylony
Dz.U. 2007 nr 225 poz. 1663
Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych
Tekst ogłoszony: pdf D20071663.pdf
Status aktu prawnego: uchylony
Data ogłoszenia: 2007-12-03
Data wydania: 2007-11-09
Data wejścia w życie: 2007-12-18
Data obowiązywania: 2007-12-18
Data uchylenia: 2014-03-21
Organ wydający: MIN. GOSPODARKI

2 w życie zostało wprowadzone nowe rozporządzenie obowiązujące od 2014-03-21

Dz.U. 2014 poz. 281
Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 17 lutego 2014 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych
Tekst ogłoszony: pdf D20140281.pdf
Status aktu prawnego: obowiązujący
Data ogłoszenia: 2014-03-06
Data wydania: 2014-02-17
Data wejścia w życie: 2014-03-21
Data obowiązywania: 2014-03-21
Organ wydający: MIN. GOSPODARKI

Czy w związku z powyższym fotoradar stacjonarny w Pamiątce Tarczyn nie posiada aktualnego świadectwa legalizacji?

Dodam zdjęcie zostało zrobione dnia 29 maja 2014 roku.

Pozdrawiam.
W załączniku"aktualne" świadectwo legalizacji.

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 634b668a716e7.jpg

Kolejna typowa sprawa - trafiło na mnie

Dostaje pismo od SM czluchów, gdzie jak w teleturnieju mam do wyboru odpowiedzi A B i C
Wiadomo co kryje się pod literami, nie bede opisywał.
Swoimi słowami szykuję pismo do SM Czluchów.

W kilku slowach:

Nie pamietam kto prowadził mój pojazd, nie widzę kto jest za sterami auta, fotka zrobiona od tyłu.
Auto bylo dy dyspozycji małżensta Ani i Piotra oraz Henrha und Romualda, oni zawsze parami przebywają świat, zmieniają się za kierownicą. NIE WIEM KTO PROWADZIŁ, osoby ktorym powierzyłem auto WYMIENIONE WYZEJ!

Dostaje pismo o niewypełnienie druku A B C - czytam ...do SM w Czluchownie nie wplynelo pismo w ktorym powinien pan okreslic przypadek i pinktu ktory mialby byc wyrazeniem pana woli w zakresie przyjecia mandatu karnego badz tez jego odmowy (czy mam taki obowiazek wypełnienie druku abc z bledami?) groźba sądem, ale i opcja ratunku, 500zł na konto i po temacie (za niewskazanie sprawcy)

Chwileczkę, sprawcę/sprawców wskazałem, jak z nimi rozmawiac? Po "polskiemu" nie pojmują......:mad:

ps. Czy ulegając i skazując znajomych z niemiec SM Czluchów ma prawo ich karać mandatami? Czy to nie policja może zagranicznych gonić a SM tylko na swoim podwórku?

Podwazenie mandatu z fotoradaru?

Witam, tak jak w temacie, swieza sprawa z poranka. Mianowicie jakies 3 tyg temu mowiac wprost, zaspalem do pracy. Wyjechalem duzo za pozno, wiec w spospiechu ruszylem do pracy moim autem jak codzien. Szef nie cierpi spoznien wiec wiadomo trzeba bylo dac jak to sie mowi, w rure. Jadac przez miasto natrafilem przed soba na pojazd dostawczy, ktory jechal za wolno. Postanowilem go wyprzedzic, zmienilem pas i wyjechalem centralnie na ustawiony na poboczu fotoradar.... mimo ludzenia sie, dzisiaj rano dostalem pismo. 200 zl do zaplaty i 4pkt karne. Jest jednak 1 problem, jestem na 99% pewien, ze na fotce uwieczniono zarowno mnie jak i pojazd dostawczy, ktory chcialem wyprzedzic. Radary robia pomiar w odleglosci od kilku do 30 metrow. Jezeli to prawda, to istnieje duza szansa, ze nie tylko ja i moje auto jestesmy na fotce. W zwiazku z tym, czy jest jakas mozliwosc podwazenia tego mandatu tak, zebym mogl zobaczyc zrobiona mi "fotke" ? jezeli beda na zdjeciu 2 auta to czy jest to podstawa do podwazenia i anulowania mandatu? wiem, ze wczesniej tak bylo bo moj chrzestny w ten spoob "wymigal" sie od mandatu, ale przepisy w tej kwestii sa tak dynamiczne, ze wole zapytac dla pewnosci i dziekuje z gory za wszelkie sugestie.

Zadam podobne do powyższego pytanie. Czy pomiar może być nieprawidłowy jeśli jeśli przed fotoradarem mijają się dwa auta. Kiedyś coś takiego działało, wiązka ma prawo odbijać się od tych aut i ogłupić urządzenie... jakieś wytyczne?.

Dodam że zaległa sprawa, tj podawanie danych dwóch osob i stwierdzenie że obydwie się przyznają chyba powoduje "u nich "zwarcie. Od dwóch lat cisza...

jekylek napisał:
Wyrok K19/11 Trybunału Konstytucyjnego z 3 czerwca 2014 roku wskazuje że nieudostępnianie przez Inspekcję Transportu Drogowego zdjęć z fotoradarów jest niezgodne z konstytucją.

Wysyłałem już kilkakrotnie do GITD wniosek o udostępnienie zdjęć (zgodne z rozporządzeniem o udostępnienie danych...) . Zawsze pisałem też uzasadnienie mówiące o tym, dlaczego nie mogę wskazać im kierującego. Nigdy nawet nie odpisali! Teraz wysyłam im wniosek i uzasadnienie jednocześnie domagając się informacji o dalszym postępowaniu w mojej sprawie. Czas skończyć z łamaniem praw obywatelskich w tym kraju.

Piotr330 napisał:
Wysyłałem już kilkakrotnie do GITD wniosek o udostępnienie zdjęć (zgodne z rozporządzeniem o udostępnienie danych...) . Zawsze pisałem też uzasadnienie mówiące o tym, dlaczego nie mogę wskazać im kierującego. Nigdy nawet nie odpisali! Teraz wysyłam im wniosek i uzasadnienie jednocześnie domagając się informacji o dalszym postępowaniu w mojej sprawie. Czas skończyć z łamaniem praw obywatelskich w tym kraju.

Czy Twoje sprawy kończyły się w sądzie? Jakie zapadły wyroki?
Właśnie modyfikuję Twój szablon (załączony kilka postów wyżej) i kombinuję nad formułką odnoszącą się do wyroku TK K19/11. Może jakieś sugestie?

sobesciak napisał:
kombinuję nad formułką odnoszącą się do wyroku TK K19/11. Może jakieś sugestie?
Co tu "kombinować"? "tymczasem jak zauważył TK w wyroku sygn. K19/11 ...... "

Sachalin napisał:
Co tu "kombinować"? "tymczasem jak zauważył TK w wyroku sygn. K19/11 ...... "

Rzeczy z pozoru proste często takie nie są, szczególnie jeżeli chodzi o język prawniczy. W tym akurat ekspertem nie jestem.

Czy skuteczność tych pism jest przez kogoś potwierdzona?

sobesciak napisał:
Czy Twoje sprawy kończyły się w sądzie? Jakie zapadły wyroki?
Właśnie modyfikuję Twój szablon (załączony kilka postów wyżej) i kombinuję nad formułką odnoszącą się do wyroku TK K19/11. Może jakieś sugestie?

Niczym się nie kończyły. Tak jakby po prostu ich nie było (minął już rok jaki mieli na wniesienie sprawy do sądu). Dlatego właśnie domagam się informacji zwrotnej !
Wyrok trybunału mnie nie dziwi, bez tego było wiadomo że łamią prawo, ale Polacy nauczeni chować uszy po Sobie. Niewątpliwie wskazanie na jego zapisy wpłynie na korzyść adresata pisma od GITD ( piszę ADRESATA bo to nie obwiniony, nie sprawca, nie użytkownik, nie ukarany mandatem, niekoniecznie jedyny właściciel, nie kierujący itp itd) To GITD ma coś udowodnić a nie adresat.

Tylko jedna sprawa skończyła się w Sądzie. Od razu przyszło do mnie umorzenie (nie byłem na rozprawie). Sąd uznał, że nie doszło do niewskazania bo zostało uzasadnione dlaczego nie można tego dokonać. Dostałem pismo już po fakcie. Nic nawet nie wiedziałem że toczy się postępowanie w Sądzie. To Straż Gminna wtedy wniosła o ukaranie mnie. Wysłałem im wtedy ze 4 pisma zawsze przytaczając pierwsze, że nie mam zielonego pojęcia kto kierował.

Ostatnia edycja:
Sachalin napisał:
Dokładnie tak.
A przede wszystkim ma przesłuchać domniemanego sprawcę.

Ma do tego prawo. Ma do tego też obowiązek zwrócić osobie wezwanej koszty podróży, utraconego wynagrodzenia i możliwe że jeszcze czegoś. Jakoś nigdy się tym nie chwalą a szkoda.

Witam, nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie czy zdjęcie które otrzymałem od sm, wskazuje na niepoprawny pomiar prędkości? W szczególności mam tu na myśli znak i metalowy płot.
2014_06_05_14_18_22_717q.jpg

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót